De beste rollen van Hollywoodactrice én SAG-laureaat Sally Field
Door Pickx

Deel dit nieuws
Norma Rae
Sally Field, 76 ondertussen, veroverde vanaf het eind van de jaren zestig de harten van het publiek als pittige Californische tiener in de tv-serie ‘Gidget’ en als een non die ontdekt dat ze kan vliegen in de sitcom ‘The Flying Nun’. Maar ook Hollywood ontdekte Field al snel. Haar eerste films waren populaire komedies die ze met haar partner Burt Reynolds draaide, zoals ‘Smokey and the Bandit’ en ‘Hooper’. Haar doorbraak als dramatische actrice kwam er met ‘Norma Rae’ (1979), een oprecht drama met een sociaal hart over een arbeidster die de verschrikkelijke arbeidsomstandigheden aanklaagt in een textielfabriek in het zuiden van de VS. Met haar geëngageerde vertolking als vakbondsleidster Norma Rea in deze film van Martin Ritt won Fields niet alleen de prijs voor beste actrice op het Filmfestival van Cannes maar mocht ze ook met een felbegeerd Oscarbeeldje naar huis.
Places in the Heart
Een tweede Oscar voor beste actrice volgde al snel met ‘Places of the Heart’ (1984), een ruraal drama over een jonge weduwe die in het racistische Texas van de jaren dertig de kop als boerin boven water weet te houden dankzij de hulp van een zwarte arbeider (Danny Glober). Hoewel regisseur Robert Benton ook een Oscar won voor zijn scenario, is het toch vooral Field die toen bij de Oscars over de tong ging omwille van haar acceptatiespeech. De actrice werd jarenlang bespot omdat vele vonden dat haar toespraak – “The first time I didn't feel it, but this time I feel it. And I can't deny the fact that you like me...right now...you like me!” - veel te zelfvoldaan was. Field maakte een humoristische verwijzing naar een van haar dialogen uit ‘Norma Rae’, maar veel mensen hadden die link niet door. Maar Field kon ook om zichzelf lachen want later herhaalde ze haar uitspraak in een reclame voor de Charles Schwab bank.

Steel Magnolias
In 1989 schitterde Fields naast Hollywood leading ladies zoals Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah en Julia Roberts in ‘Steel Magnolias’. Deze tragikomedie, in een regie van Herbert Ross, speelt zich af in een stadje in Louisiana waar het een diverse groep vrouwen volgt die mekaar kennen van het plaatselijke schoonheidssalon. Daar komen ze samen om met elkaar te praten over mannen, de menopauze, manicure en het huwelijk. Het sentiment neemt volgens sommige critici soms de overhand, maar onder meer Fields no-nonsens vertolking als een moeder die een conflict krijgt met haar eigen dochter (Roberts) omdat die per se een kind wil ondanks het feit dat ze diabetisch is, houdt de pit erin.

Mrs. Doubtfire
Ook in ‘Mrs. Doubtfire’ (1993) vertolkte Sally Fields een opmerkelijke hoofdrol, al weet elke rechtgeaarde filmliefhebber dat de trekpleister van dit komische drama Robin Williams is. Williams zette hier een van zijn meest besproken rollen neer als Daniel Hillard, een gescheiden man die zich als vrouw gaat verkleden en zich als huishoudster gaat uitgeven om toch maar bij zijn kinderen te kunnen zijn. Ondanks al de lof die Williams voor zijn vertolking kreeg, staat deze film van ‘Home Alone’-regisseur Chris Columbus er ook dankzij de performance van Fields als Miranda, de ex van Daniel die hem als oppas in huis gaat nemen terwijl ze nooit vermoedt dat het haar gewezen man is. In een recente documentaire over de inmiddels overleden Robin Williams is juist te zien hoe veeleisend de rol voor Fields was, aangezien de acteur altijd onvoorspelbaar was en vaak improviseerde op de set.

Forrest Gump
Hoewel Sally Field in het werkelijke leven slechts tien jaar ouder is dan Tom Hanks, speelde ze in het met zes Oscars bekroonde komische drama ‘Forrest Gump’ (1994) toch de moeder van zijn personage, een sukkel uit Alabama die een invloed gaat hebben op de loop van de wereldgeschiedenis – van footballster en held in Vietnam tot Watergate-onthuller. Forrest, hij heeft een IQ van 75 en draagt een beugel om zijn benen, is opgevoed door zijn alleenstaande moeder. En terwijl zijn moeder een pension runt voor toeristen die op doorreis zijn, heeft ze hem ook opgevoed met de idee dat hij niet anders dan iemand anders is en dat “het leven is als een doos chocolaatjes, je weet nooit wat je gaat krijgen”. Net die quote wordt ook de levensleuze van Forrest, waardoor hij in zijn kansen en het toeval blijft geloven en hij bijvoorbeeld de jonge Elvis de inspiratie zal geven voor zijn befaamde dansstijl.

Lincoln
In de jaren 2000 ging Sally Field opnieuw wat meer voor de televisie werken. Zo stak ze ook enkele Emmy’s op zak voor haar rol in het medische drama ‘ER’ en de ABC-serie ‘Brothers & Sisteers’. Toch liet ze ook het filmwerk niet links liggen. Voor haar gedenkwaardige bijrol in Steven Spielbergs ‘Lincoln’ (2012) – Fields vertolkt de emotioneel gekwelde vrouw van Abraham Lincoln, Mary Todd Lincoln - sleepte ze zelfs een Oscarnominatie in de wacht. Field lobbyde hard voor de rol, kwam zelfs 11 kilo bij en deed uitgebreid onderzoek om de complexe first lady vast te leggen, die volgens moderne waarnemers mogelijk leed aan een bipolaire stoornis. Plus: met een hyperperfectionist als Daniel Day-Lewis in de rol van de 16de president van de VS, moet je wel alles uit de kast halen. Spielberg liet Field trouwens lang in het ongewisse of ze de rol ook zou krijgen, maar na een twee uur lange improvisatiesessie met Day-Lewis kreeg ze toen ze naar huis reed het verlossende telefoontje van beide heren die haar tegelijk vroegen: “Wil je onze Molly zijn?”.
Net in die ‘Lincoln’-periode ging Field, een felle voorstander van homo- en vrouwenrechten (haar zoon is homoseksueel), ook door een moeilijke periode in haar leven. Haar moeder, de actrice Margaret Field, was pas aan kanker overleden en ze werkte toen ook aan haar memoires ‘In Pieces’. Net in dat boek onthult ze hoe ze als kind lange tijd seksueel misbruikt is geweest door haar stiefvader, de acteur en stuntman Jock Mahoney, iets wat ze pas tegen haar zieke moeder onthulde toen ze een diner voor haar aan het klaarmaken was net nadat ze te horen had gekregen dat ze de rol voor ‘Lincoln’ had te pakken.

Gerelateerde onderwerpen
Lees meer over Films
-
Hollywood-letters vieren 100e verjaardag
De dankzij de filmindustrie wereldberoemde letters Hollywood tegen een berg aan de noordkant van Los Angeles zijn 100 jaar geworden. Volgens de voorzitter van Hollywood Sign Trust, Jeff Zarrinnam, blijven ze daar nog een eeuwigheid staan. De negen letters werden vrijdag speciaal voor de verjaardag verlicht, melden Amerikaanse media.
-
Scarface, 40 jaar later: nog steeds Al Pacino’s beste rol?
Veertig jaar geleden kwam de gangsterfilm ‘Scarface’ uit, een filmklassieker met Al Pacino in de hoofdrol. Met zijn magnetische aanwezigheid, expressiviteit en toewijding aan zijn vak blijft hij een iconische figuur in de filmwereld. Pickx heeft er vijf van zijn beste rollen uitgekozen.
-
In welke films zien we Matthias Schoenaerts binnenkort?
Onze Vlaamse trots Matthias Schoenaerts heeft permanent verschillende film- en televisieprojecten in de steigers - dit jaar had hij bijvoorbeeld nog de hoofdrol in de westernserie ‘Django’. Geen betere reden dan de uitzending op VTM 3 van de film ‘Kursk’ van Thomas Vinterberg, waarin hij acteert naast Colin Firth, Léa Seydoux en Max von Sydow, om eens vooruit te blikken op de films waarin we Matthias Schoenaerts binnenkort mogen verwachten.
-
De European Film Awards, vanavond live op Pickx+
Op 9 december worden in Berlijn de European Film Awards al voor de 36ste keer uitgereikt. De filmprijzen behoren tot de belangrijkste onderscheidingen voor Europese films en cineasten. De ceremonie is exclusief live te volgen op Pickx+ van 19u30 tot 22u. Dit zijn de kanshebbers voor de prijs Beste Europese Film van 2023.
-
Films om te zien als je niet kan wachten op ‘Saltburn’
Net voor kerst verschijnt de twee langspeler van filmmaakster Emerald Fennel op Prime Video: ‘Saltburn’, een satire over rijkdom met Barry Keoghan (‘The Banshees of Inisherin’) en Jacob Elordi (‘Euphoria’). Wie niet kan wachten op de release van die langverwachte film, kan zijn honger stillen met deze ietwat gelijkaardige films!
-
Cameron Diaz en andere beroemdheden die alcohol verkopen
Het is al enkele jaren de trend onder Hollywoodsterren: steeds meer van hen hebben hun eigen alcoholmerk. Een van hen is actrice Cameron Diaz, die sinds 2017 niet meer acteert, maar wel miljoenen opstrijkt met haar wijnmerk. Naar aanleiding van de uitzending van Diaz’ film ‘In Her Shoes’ op VTM 3 vanavond, nemen we enkele beroemdheden en hun drankjes onder de loep.
-
'Unleashed' (VTM 3): over de Amerikaanse rollen van Jet Li
Acteur en vechtkunstenaar Jet Li (60) is een van de meest prominente Chinese filmsterren. Films als ‘Shaolin Temple’ en ‘Hero’ maakten van hem een held in Oost-Azië, maar ook in het Westen maakte hij al furore dankzij uitstapjes naar Hollywood. Naar aanleiding van de uitzending van ‘Unleashed’ op VTM 3 vanavond, nemen we enkele Amerikaanse filmrollen van Jet Li onder de loep.
-
‘J’aime la vie’, Belgische cinema op zijn best aan het einde van het jaar
Nu 2023 ten einde loopt, zijn er enkele uitstekende Belgische films te zien in de bioscoop: ‘J’aime la vie’, ‘Augure’, ‘Holly’ en meer. Pickx vertelt je over de nieuwste speelfilms van eigen bodem die je niet mag missen.
-
Deze films zijn even oprecht als ‘The Fabelmans’
Vanaf vandaag kan je in de VOD-catalogus van Proximus naar 'The Fabelmans' kijken, een film waarin de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg terugblikt op zijn kindertijd. Spielberg koos ervoor om een eerlijk en oprecht verhaal te vertellen over zijn eigen jeugd en dat hebben enkele andere beroemde filmregisseurs ook al eens gedaan.
-
Deze personages hebben de filmografie van Steven Spielberg gemarkeerd
'The Fabelmans', Spielbergs meest persoonlijke film, is vanaf vandaag terug te vinden in de VOD-catalogus van Proximus. Maar Steven Spielberg heeft uiteraard al een immense carrière achter de rug en vele succesvolle kaskrakers op zijn naam staan. Pickx werpt een blik op de personages die de filmografie van de regisseur hebben gemarkeerd.
-
Spielbergs ‘The Fabelmans’ nu in de VOD-catalogus
Familie is altijd al een centraal onderwerp geweest in het imposante oeuvre van de Amerikaanse filmregisseur Steven Spielberg. In zijn nieuwe film ‘The Fabelmans’, die vanaf vandaag te zien is in de VOD-catalogus van Pickx, richt Spielberg zowaar de camera voor het eerst op zijn eigen jeugd. Maar zijn enkele opmerkelijke gebeurtenissen in de film ook echt gebeurd? Pickx zoekt het uit.
-
'Apollo 13' is gebaseerd op ware feiten, maar een paar cruciale punten zijn Hollywood-magie
Vanavond kan je op VTM 3 kijken naar 'Apollo 13', de veelvuldig bekroonde film van regisseur Ron Howard over de mislukte vlucht van het ruimtevaartuig Apollo 13 in april 1970. Na zijn release in 1995 werd de prent gelauwerd vanwege zijn realisme, maar op enkele punten is er toch wat met de werkelijkheid gespeeld, bijvoorbeeld met de beroemde uitspraak "Houston, we have a problem". Pickx toont je enkele verschillen.
-
Deze titels op Prime Video moet je gezien hebben dit eindejaar
In de laatste maand van het jaar verschijnen op Prime Video nog tal van films en series die je gezien moet hebben. Van kerstfilms tot satire en actie, kijkvoer genoeg om op een winterse avond gezellig in de zetel te ploffen. Dit zijn onze kijktips voor het eindejaar op Prime Video.
-
Na ‘Oppenheimer’ (VOD): dit zijn de beste acteerprestaties van Cillian Murphy
'Oppenheimer', de epische biopic van Christopher Nolan, is vanaf vandaag te vinden in de VOD-catalogus van Proximus. Daarin kruipt de Ierse acteur Cillian Murphy in de huid van de Amerikaanse wetenschapper J. Robert Oppenheimer. Murphy doet dat wat ons betreft schitterend en dat deed ons dan weer denken aan enkele andere sterke acteerprestaties van de man. Een overzicht.
-
‘Oppenheimer’ (VOD), het verhaal over de vader van de atoombom
In de VOD-catalogus van Proximus vind je vanaf vandaag de nieuwe film van Christopher Nolan terug: ‘Oppenheimer’. Daarin volgen we het verhaal van Robert Oppenheimer, de fysicus die ons de atoombom schonk en van de ene dag op de andere de status van held omruilde voor die van paria. De biopic is gebaseerd op een biografie geschreven door Pulitzerprijswinnaars Kai Bird en Martin J. Sherwin.
-
Deze meesterwerken van Christopher Nolan gingen ‘Oppenheimer’ (VOD) voor
Christopher Nolan is een van de meest vooraanstaande filmmakers van zijn generatie. Of het nu gaat om zijn meeslepende thrillers of zijn 'Batman'-trilogie: hij weet zijn publiek altijd sprakeloos achter te laten. vanaf vandaag is zijn nieuwe film 'Oppenheimer' terug te vinden in de VOD-catalogus van Proximus. De kans voor Pickx om terug te blikken op 5 van zijn beste films tot nu toe.
-
Hollywood-acteurs bekrachtigen akkoord, einde van maandenlange staking
Na een maandenlange staking, hebben de leden van acteursvakbond SAG-AFTRA in Hollywood een overeenkomst met de filmstudio's bekrachtigd. Dat heeft de vakbond dinsdag bekendgemaakt
-
Sarah Vandeursen zoekt de grenzen op in 'Sarah in Wokeland'
Weinig woorden doen anno nu zoveel emoties oplaaien als "woke". Maar weet je werkelijk wat deze Engelstalige term betekent? Vanaf 5 december kan je op VRT Canvas zien hoe Sarah Vandeursen, redactielid van De Ideale Wereld en gepatenteerd satiricus, uitzoekt wat "woke" is en waarom het zoveel emoties oproept. Ze krijgt daarbij hulp van een reeks bekende en minder bekende Vlamingen.
-
‘Saartje’ (Pickx+) verwelkomt een topregisseur en een topdokter
In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Saartje’ op Pickx+ ontvangt gastvrouw Saartje Vandendriessche Fien Troch en Guy T’Sjoen. Een gevierde filmmaakster en een topdokter – ze hebben op het eerste gezicht niet zoveel met elkaar gemeen, maar bij ‘Saartje’ gaat het er net om dat ze verrassende gelijkenissen vinden. We stellen de gasten even aan je voor.
-
Kijktip: het mysterie van ‘Alter Ego’ (Streamz)
Een donker mysterie met fantasy-elementen, zo omschrijft actrice Taeke Nicolaï haar nieuwe serie op Streamz: ‘Alter Ego’. Voor wie nog niet weet wat te kijken de komende koude avonden, geeft Pickx je de Vlaamse serie mee als kijktip.