Vier de natuur op Earth Day met deze kijktips

Cultuur & kennis |

Vandaag vieren we Earth Day, een moment om stil te staan bij onze planeet en hoe we Moeder Aarde kunnen koesteren en beschermen. Pickx helpt je alvast op weg met deze kijktips.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Queens

‘Queens’ blaast nieuw leven in het genre van de natuurdocumentaire. De zevendelige serie van National Geographic, verteld door ‘What's Love Got to Do with It’-actrice Angela Bassett, brengt vrouwelijke dieren in beeld als leiders. Door de combinatie van geavanceerd camerawerk, prachtige locaties en vaak spectaculaire beelden is de serie een aantrekkelijk alternatief voor de drogere, traditionelere concurrenten in het genre.

De docu volgt de krachtige zustergemeenschappen die in het dierenrijk ontstaan onder hyena’s, olifanten, ringstaartmaki’s, insecten, orka’s en primaten. Doel is om matriarchaten in de natuur onder de loep te nemen. Elke aflevering draait om een andere ‘koningin’, laat intieme aspecten van hun leven zien en demonstreert hun leiderschapscapaciteiten – vaak in een buitengewoon uitdagende context.

Regisseur Chloe Sarash en haar team van vrouwelijke filmmakers gebruiken baanbrekende low-light camera’s om verborgen werelden in beeld te brengen. Alles, van het zachte strelen van een olifantenslurf tot het slaan van de vleugel van een bij, krijgt de nodige zorg en aandacht: het getuigt van een indrukwekkende toewijding.

Naast intimiteit bevat de serie ook epische actie die niet zou misstaan in de remake van ‘The Lion King’. Nachtelijke gevechten tussen olifanten en hyena’s en bloederige confrontaties tussen haaien en orka’s, in beeld gebracht met een innovatieve combinatie van traditioneel camerawerk en geavanceerde dronebeelden: weinig andere shows die daaraan kunnen tippen.

Ontdek ‘Queens’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ en ‘Pickx All Stars & Sports’ van Proximus Pickx. 

Beneath The Surface: The Fight For Coral

De koraalriffen in de oceanen vormen de ruggengraat van het hele ecosysteem van onze planeet. Vervuiling en klimaatverandering bedreigen echter hun voortbestaan.

Ter gelegenheid van Earth Day zendt Discovery Channel de gloednieuwe documentaire ‘Beneath The Surface: The Fight For Coral’ uit, waarin de effecten van klimaatverandering op de koraalriffen van de Rode Zee centraal staan. In de docu nestelt een tv-ploeg zich in het spoor van Salma Shaker, een ervaren Saoedische duiker, die het baanbrekende werk volgt van wetenschappers van de King Abdullah University of Science and Technology (KAUST). De docu toont de potentiële voordelen aan van koraalonderzoek in de Rode Zee voor ecosystemen over de hele wereld.

Met welke uitdagingen worden de koraalriffen wereldwijd geconfronteerd? Welke maatregelen worden getroffen om die uitdagingen het hoofd te bieden? In ‘Beneath The Surface: The Fight For Coral’ gaat Salma Shaker op zoek naar antwoorden op deze prangende vragen.

Bekijk ‘Beneath The Surface: The Fight For Coral’ vandaag om 12u30 op Discovery Channel (zender 470) of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Soul of the Ocean

‘Soul of the Ocean’ is zonder twijfel een van de beste diepzeedocumentaires ooit. Regisseur Howard Hall en zijn vrouw, producer Michele Hall, leverden een spannend, mooi, leerzaam en hoopvol werkstuk af over het groepsgedrag van zeedieren en mariene ecosystemen.

Naar eigen zeggen was Hall in zijn lange duikcarrière zelden getuige van dieren die elkaar probeerden op te eten, maar zag hij tal van voorbeelden van samenwerking en onderlinge afhankelijkheid. In die zin schetst ‘Soul of the Ocean’ een waarheidsgetrouw beeld van het leven onder water, niet gespeend van drama dat nu eenmaal eigen is aan de rauwe werkelijkheid in de natuur.

Zo zien we jagende zeilvissen die scholen vormen en hun aanval aankondigen door van kleur te veranderen. Of een zee-engel die vanop de zeebodem tevoorschijn schiet en zijn prooi verrast. Nog indrukwekkender is de monumentale grootsheid van de blauwe vinvis, die in één slok tot 200 ton water naar binnen slurpt. Aan de andere kant van het spectrum ontdekken we de vertederende interactie tussen de grondel en de pistoolgarnaal.

De talrijke symbiotische relaties die op beeld zijn vastgelegd, zijn werkelijk magisch. Hall en zijn crew slagen erin om de onderwaterwereld onder buitengewoon moeilijke omstandigheden prachtig in beeld te brengen. Ze hebben ongeveer tien jaar over de hele wereld opgenomen om dit voor elkaar te krijgen. Natuurlijk gaat ‘Soul of the Ocean’ ook in op de schade die we de oceaan toebrengen door afval en de opwarming van de aarde. Maar het eindigt met een hoopvolle boodschap, waarbij de dieren centraal staan.

Bekijk ‘Soul of the Ocean’ vandaag om 17u15 op National Geographic Wild (zender 78) of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top