‘Broker’ op Pickx+: ontdek deze andere Koreaanse meesterwerken

Films |

Vanavond is om 23 uur het bitterzoete familiedrama ‘Broker’ te zien op Pickx+. De Zuid-Koreaanse film uit 2022 draait om een jonge moeder die haar baby te vondeling legt in een vondelingenluik, waar ze op een onfrisse business stuit. Het meesterwerk van de Japanse filmmaker Hirokazu Kore-eda behoort tot het beste wat Zuid-Korea te bieden heeft op het witte doek. Pickx ging op zoek naar andere Zuid-Koreaanse filmparels.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Parasite (2019)

Ki-taek en zijn werkloze familie verkeren in geldnood. Zijn kinderen besluiten op een dag om een diploma te vervalsen zodat zoon Ki-woo de privéleraar van Da-hye, dochter van de rijke familie Park, kan vervangen. Wanneer Ki-woo in de wereld van de rijke familie belandt, maakt hij misbruik van zijn nieuwe positie om ook zijn gezinsleden aan een baan te helpen. Terwijl ze doen alsof ze elkaar niet persoonlijk kennen, werken de gezinsleden zich in een mum van tijd in de luxueuze woning van de familie Park binnen. Hun nieuwe bestaan loopt echter niet zoals gepland.

Parasite' is vooral een verhaal van klassenstrijd. De film stelt de flagrante ongelijkheden van onze maatschappij aan de kaak en doet ons afvragen waartoe we in staat zouden zijn als onze levensstandaard in het gedrang zou komen. Tussen horror en humor biedt regisseur Bong Joon-ho een sociale en economische fabel die de wereld raakte tot ver buiten de Koreaanse grenzen.

Zo schreef ‘Parasite’ geschiedenis op de Academy Awards van 2020. Naast het winnen van vier beeldjes, was de speelfilm ook de eerste niet-Engelstalige film die de Oscar voor beste film in de wacht sleepte.

‘Parasite’ is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Minari (2020)

Minari is een Aziatische soort waterkers die ook wel eens Japanse peterselie wordt genoemd. In Korea bestaan tradities rond het gewas, dat je volgens de overlevering helpt om de zomerse hitte te doorstaan als je het in de winter eet. Het speelde ook een belangrijke rol in de jeugd van Lee Isaac Chung, wiens ouders in de jaren 70 migreerden van Zuid-Korea naar de Verenigde Staten.

Het is de ideale metafoor voor het migratieverhaal in Chungs film ‘Minari’, waarin hij semi-autobiografisch vertelt over de Zuid-Koreaanse migrantenfamilie Jacob Yi, zijn vrouw Monica en kinderen David en Anne die verhuizen van Californië naar the middle of nowhere in Arkansas, waar Jacob een boerderij met Koreaanse gewassen wil opstarten. David heeft echter een hartaandoening waardoor hij niet mag lopen, maar de kleine jongen kan niet stilzitten. Er zit niets anders op dan Soon-ja, de moeder van Monica die nog in Zuid-Korea woont, uit te nodigen om bij het gezin te komen wonen en op de kinderen te letten.

Het boerenleven van het gezin is prachtig in beeld gebracht, de zweverige filmmuziek van Emile Mosseri helpt de kijker elke tegenslag en elke wederopstanding voelen. Steven Yeun, een Zuid-Koreaanse acteur die opgegroeid is in de Verenigde Staten, werd dankzij zijn hoofdrol in ‘Minari’ genomineerd voor de Oscar voor beste acteur. De film was daarnaast ook genomineerd in de categorieën beste film, beste regie, beste scenario en beste filmmuziek. Youn Yuh-jung, die grootmoeder Soon-ja vertolkt, won de Oscar voor beste actrice in een bijrol.

Minari’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Decision to Leave (2022)

Decision to Leave’ volgt een politieonderzoek nadat een man dood wordt aangetroffen aan de voet van een berg. De politierechercheurs staan voor een raadsel: was het zelfmoord? Een ongeluk? Of was het moord?

Alles wordt ingewikkelder wanneer de agent die de zaak behandelt, de vrouw van de overleden man ontmoet. De weduwe is innemend en erg mysterieus waardoor het niet lang duurt vooraleer de agent door haar raakt geobsedeerd. Hij laat zich leiden door zijn obsessie met de vrouw, waardoor het lopende onderzoek in een bijzondere situatie verzeild raakt. Een agent die iets heeft met een potentiële verdachte, zo’n situatie kan alleen maar een onmogelijke relatie opleveren. Daardoor balanceert het verhaal tussen misdaad, spanning en erotiek, waarbij de losgebarsten passie tussen twee mensen centraal staat. Bovendien bevat de film ook een vleugje humor, een aspect dat zeker niet mag ontbreken in een verhaal over menselijkheid.

De internationale erkenning voor de film, waaronder twee BAFTA-nominaties, een Golden Globe-nominatie, een Palme d’Or-nominatie en winst in de categorie ‘beste regisseur’ in Cannes, is volledig te danken aan het onmiskenbare talent van regisseur Park Chan-Wook. Hij verdiende zijn sporen met films als ‘Oldboy’, ‘Stoker’, ‘Thirst’ en ‘Mademoiselle’.

Decision to Leave’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Retour à Séoul (2022)

Een film die worstelt met de onverbiddelijke krachten van natuur, opvoeding en het lot. ‘Retour à Séoul’ is een emotioneel en meeslepend drama over adoptie. De Frans-Cambodjaanse filmmaker Davy Chou zat in de regiestoel en schreef het scenario samen met kunstenares Laure Badufle, een geadopteerde Koreaanse die in Frankrijk opgroeide en wiens levensverhaal de film inspireerde.

Freddie, een Koreaanse met Franse adoptieouders, is een losbandige twintiger die in een opwelling op reis gaat naar Seoul, waar ze op zoek gaat naar haar biologische ouders. Als ze incheckt in een hostel voor buitenlanders besluit ze dat de beleefde, Franssprekende receptioniste Tena haar onderdanige beste vriendin wordt. Freddie – een subliem acteerdebuut van Park Ji-min – is intelligent, stijlvol, badass en een natuurkracht die zich wel héél impulsief gedraagt – op het rare af. Zo nodigt ze plots iedereen in een plaatselijk café uit om bij haar aan tafel te komen zitten. Ze deinst niet terug voor seks met wildvreemde mannen, probeert ongevraagd een meisje te zoenen en gaat op Tinderdate met een Franse wapenhandelaar.

“Zonder dat het ook maar één seconde sentimenteel aanvoelt, voert regisseur Davy Chou de adoptieverhaallijn naar een erg ontroerende ontknoping”, schreef Humo in z’n recensie van ‘Retour à Séoul’. “Yep, dít willen wij beleven wanneer we in de bioscoop zitten: een verpletterende gevoelsontlading! Een emotionele climax! (…) ‘Retour à Séoul’ is een magnifieke film.”

Past Lives (2023)

Past Lives’ is het indrukwekkende debuut van de Koreaans-Canadese Celine Song. De regisseur baseerde het scenario van haar film, die herkenbaar is voor iedereen met een migratieverleden, deels op haar eigen ervaringen.

De film vertelt het ontroerende verhaal van Na Young (Greta Lee, bekend van de Netflixserie ‘Russian Doll’) en Hae Sung (Teo Yoo), die samen opgroeien in Zuid-Korea, maar elkaar uit het oog verliezen wanneer ze migreren naar Canada, New York en China. We zien de twee hoofdpersonages op verschillende momenten in de tijd, als kinderen, als twintigers en als dertigers. Ze vinden elkaar en verliezen elkaar, vinden de liefde elders en groeien dan toch weer naar elkaar toe.

Het coming-of-ageverhaal speelt met de vraag: wat als? Wat als we die weg hadden genomen of die ene keuze hadden gemaakt in plaats van die andere? Waar stonden we dan nu?

De film beroerde wereldwijd heel wat recensenten en filmgangers. Een filmcriticus van The Guardian omschreef ‘Past Lives’ als “een verhaal over verloren liefde en verliefdheid uit de kindertijd, over wegen die niet genomen zijn, levens die niet geleid zijn, de zinloze luxe van spijt”. ‘Past Lives’ werd genomineerd voor vijf Golden Globes en twee Oscars: die voor beste film en beste originele scenario.

‘Past Lives’ is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

‘Broker’ is zaterdag 20 april te zien op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top