Kijktip op Streamz: de zwartkomische spionagereeks ‘The Sympathizer’

Series | Op Streamz vind je vanaf 15 april de nieuwe topserie ‘The Sympathizer’, over een spionerende Vietnamese migrant die zich verscheurd voelt tussen meerdere werelden. Het verhaal komt uit de debuutroman van Viet Thanh Nguyen, die bekroond werd met een Pulitzerprijs. Dit is wat je moet weten over de nieuwe serie, die heel wat in petto lijkt te hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Viet Thanh Nguyen is geboren in het toenmalige Zuid-Vietnam in 1971, tijdens de Vietnamoorlog, als de zoon van twee Noord-Vietnamese vluchtelingen. In 1975, toen Saigon viel en het communistische Noord-Vietnam de oorlog won, vluchtte hij met zijn familie naar de Verenigde Staten. Zijn ouders waren bijzonder veerkrachtig en in zijn memoires schreef Nguyen over de horror die zij moesten doorstaan, zowel tijdens de oorlog als nadien.

Nguyen publiceerde zijn eerste boek in 2015. ‘The Sympathizer’ was deels gebaseerd op het migratieverhaal van zijn familie en deels op zijn ervaringen in de Verenigde Staten en de manier waarop in het Westen wordt gekeken naar de oorlog die zijn land verscheurde. Het boek werd overladen met lof en won zelfs de Pulitzerprijs voor fictie, zowat de meest prestigieuze internationale erkenning die een roman kan krijgen.

Dat verhaal is nu omgevormd naar de gelijknamige miniserie ‘The Sympathizer’, die je vanaf 15 april kan vinden op Streamz. De serie is bedacht door filmmakers Don McKellar en Park Chan-wook (die de meeste afleveringen ook regisseerde). Park Chan-wook is de Zuid-Koreaanse regisseur die voor films als ‘Oldboy’, ‘The Handmaiden’ en ‘Decision to Leave’ wereldwijde faam geniet en ook Don McKellar staat bekend als een begenadigd en bekroond schrijver en producent. De serie werd bovendien geproduceerd door A24, het Amerikaanse indiefilmhuis dat bijvoorbeeld ‘Everything Everywhere All At Once’ en ‘Midsommar’ maakte, voor HBO, al decennialang de referentie voor Amerikaanse kwaliteitstelevisie.

Dubbelleven

‘The Sympathizer’ begint bij de val van Saigon en de dagen waarin de Vietnamoorlog uitdooft. Een naamloze verteller, die we enkel kennen als the Captain, doet zijn verhaal. In Vietnam diende hij het Zuid-Vietnamese leger, maar was hij eigenlijk een spion voor het Noorden. Hij moet vluchten naar de Verenigde Staten, waar hij en andere Vietnamese vluchtelingen onderdak vinden in Los Angeles. Zijn vroegere oversten plannen om als rebellen terug te keren naar Vietnam, waarop the Captain gedwongen wordt om zijn oude rol als dubbelspion weer op te nemen. Later wordt hij ook aangenomen als consultant op een set waar een film gedraaid wordt over de Vietnamoorlog.

Het verhaal gaat, naast over de interculturele satire over migratie naar de Verenigde Staten, vooral over de tweestrijd van het hoofdpersonage. Niet alleen wordt hij verscheurd door zijn banden met zowel het Noorden als het Zuiden van zijn vaderland, maar daar komt ook nog eens zijn nieuwe band met de VS bij. En wanneer hij op filmsets staat, wordt hij hele wereldbeeld in vraag gesteld. Dat is de kern waar de hele roman rond draait en ook een belangrijke reden waarom het boek zozeer geprezen werd.

In de serie wordt de rol van de naamloze protagonist vertolkt door Hoa Xuande, een Australische acteur met Vietnamese roots. In het Westen is hij vooral bekend als Lin in de live action remake van ‘Cowboy Bebop’ uit 2021. Andere Vietnamese en Zuidoost-Aziatische acteurs zoals Ky Dyun, Fred Nguyen Khan, Tien Pham, Toan Le en Tom Dang staan mee in de schijnwerpers. Sandra Oh krijgt een terugkerende rol en Robert Downey Jr. kruipt met hulp van make-up en pruiken die hem bijna onherkenbaar maken in de huid van meerdere antagonistische personages.

Je leest het: aan deze nieuwe zwartkomische, satirische, gelaagde en spannende spionagereeks werkte heel wat talent mee. Dat alles maakt de serie erg veelbelovend. We kunnen nu al voorspellen dat dit een serie zal worden die je gezien wil hebben.

Ontdek ‘The Sympathizer’ vanaf 15 april op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top