De glansrollen van Andrew Scott

Series |

Andrew Scott kruipt in de huid van een mysterieuze oplichter in ‘Ripley’, een psychologische thrillerserie die aanstaande donderdag 4 april op Netflix verschijnt. Wij blikken terug op de beste rollen van de Britse acteur.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gethin Roberts in ‘Pride’

Zonder twijfel kreeg ‘Pride’ niet de erkenning die het verdiende toen het werd uitgebracht. De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen en volgt een groep lesbiennes en homo’s die een team vormen onder de naam ‘Lesbians and Gay Support the Miners’ (LGSM) om solidariteit te tonen met stakende mijnwerkers. Onder leiding van Mark Ashton begon de Londense afdeling van LGSM geld in te zamelen om de mijnwerkers te helpen.

Op de achtergrond is de typerende paranoia van de jaren 80 en de desinformatie over aids merkbaar, net als het gevaar om uit de kast te komen in een vijandige omgeving. Andrew Scott levert een ontroerende prestatie als Gethin Roberts, een Welshman die vervreemd is van zijn dorp toen hij zestien jaar eerder uit de kast kwam.

‘Pride’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

John Parry in ‘His Dark Materials’

De tv-verfilming van de boeken van Philip Pullman is een doorslaand succes voor HBO. In de serie speelt Scott de terugkerende rol van John Parry. Parry diende in het leger voordat hij per ongeluk naar de wereld van Lyra reisde en zijn vaardigheden als sjamaan ontwikkelde.

Scott brengt op briljante wijze moed en gewicht in een rol die wellicht de meest bovennatuurlijke is die hij tot nu toe gespeeld heeft. Het blijft een van zijn meest beklijvende acteerprestaties op het kleine scherm. 

De priester in ‘Fleabag’

In deze Britse komedieserie probeert een even grappige als wanhopige jonge Londense (Phoebe Waller-Bridge) de zin van het leven te vatten. Scott speelt in het tweede seizoen van de serie een belangrijke rol als priester. In tegenstelling tot gewone priesters in het Verenigd Koninkrijk, heeft zijn personage de neiging om te vloeken en ongepaste grappen te maken... Voor deze rol werd Scott in 2020 genomineerd voor een Golden Globe.

Bekijk ‘Fleabag’ via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Jim Moriarty in ‘Sherlock’

Ongetwijfeld de rol die Scotts carrière een boost gaf. In deze losse bewerking van de romans en kortverhalen van Arthur Conan Doyle is Scott Jim Moriarty, een ongelooflijk intelligente schurk en de perfecte tegenpool van het gekwelde genie dat Sherlock Holmes is, gespeeld door Benedict Cumberbatch. Scott zet alles op alles in deze rol. Van zijn hoge stem tot zijn fysieke uitvoering, van zijn tekst tot zijn gelaatsuitdrukkingen: de acteur heeft zich de rol helemaal eigen gemaakt.

‘Sherlock’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Adam in ‘All of Us Strangers’

In Londen woont Adam in een torenflat waar de meeste appartementen in het gebouw leegstaan. Op een nacht wordt de eentonige routine van zijn leven verstoord door zijn toevallige ontmoeting met een raadselachtige buurman, Harry. Terwijl hun relatie zich ontwikkelt, wordt Adam overweldigd door herinneringen aan zijn verleden en keert hij terug naar de voorstad waar hij opgroeide.

Scott blinkt uit als dit complexe personage dat de stukjes van zijn leven opraapt. De veelgeprezen film uit 2023 won zes BAFTA’s en leverde Scott een Golden Globe-nominatie op.

Bekijk Andrew Scott in ‘Ripley’ vanaf 4 april op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug. 


Lees ook:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top