'Durf te vragen' is deze keer openhartig over autisme: "Is het niet moeilijk om een lief te vinden?"

Films | Siska Schoeters legde deze week enkele opmerkelijke publieksvragen voor aan mensen met autisme. Bij veel mensen die autisme hebben, is deze aandoening weinig of niet zichtbaar. Pickx licht de frankste vraag en het eerlijkste antwoord uit de aflevering toe.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In Vlaanderen leven naar schatting 66.000 mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Bij velen van hen is het onzichtbaar waardoor ze vaak botsen op heel wat onbegrip. Ze krijgen dan vragen als 'Heeft niet iedereen een beetje een autistisch kantje?' of 'Moet je niet gewoon een beetje meer je best doen?'. Siska Schoeters legde deze en nog vele andere vragen voor aan Ynske, Marc, Laila, Sven, Stijn, Maarten, Dominique en Laïs, acht mensen met autisme. 

Stijn denkt in patronen, Maarten heeft door zijn autisme te kampen met angsten en depressies, en Dominique vindt zichzelf soms "gênant raar". In de aflevering gaat Siska Schoeters op bezoek bij Sven die in een chocoladeatelier werkt met anderen met ASS. Ze wordt ook door Marc uitgenodigd voor een inleefsessie, om te weten hoe het is om met autisme te leven.

Frankste vraag: "Is het niet moeilijk om een lief te vinden?"

Een van de vragen waarover het meeste gêne bestaat, is waarom mensen met ASS geen of moeilijk een relatie kunnen aanknopen. Desondanks zijn de getuigen in dit programma heel eerlijk over dit onderwerp. Het is moeilijk om een lief te vinden en nee, ze hebben geen partner.

"In relaties is er heel veel non-verbaal contact. En dat is iets waar mensen met autisme helemaal niet goed in zijn", legt de 21-jarige Maarten uit. "Eigenlijk moet er letterlijk tegen ons gezegd worden: Kus mij nu", geeft hij als voorbeeld. Ook voor Stijn is de onvoorspelbaarheid moeilijk. "Ik probeerde al verschillende keren in contact te komen met meisjes, maar ik kom altijd in de problemen met die onvoorspelbaarheid. Het is nooit duidelijk wat ze van mij verwacht."

Eerlijkste antwoord: "Je bent beperkt omdat mensen je niet aanvaarden"

Eén van de eerste antwoorden en meteen ook een onderwerp waarover de meeste discussie bestaat, is over het label die mensen met autisme opgeplakt krijgen door anderen. Velen benoemen autisme nog als een "handicap", een begrip die door sommigen als kwetsend wordt ervaren. Zo vinden de Zuienkerkse moeder en dochter Dominique en Laïs dat "beperking" mooier en minder pijnlijk klinkt. 

De Antwerpse gepensioneerde leerkracht Marc is een andere mening toegedaan. "Ik vind het geen handicap, maar je wordt wel gehandicapt of benadeeld, omdat mensen je niet aanvaarden voor wat je bent", waarmee hij de vinger op de zere wonde legt. Ook Laïla uit Rumst stemt daarmee in. "Ik voel me beperkt, ten minste als ik moet functioneren zoals de maatschappij verwacht."

Bekijk ‘Durf te vragen’ op dinsdag om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top