Netflix-serie ‘Devil in Ohio’, feit of fictie?

Series | De miniserie ‘Devil in Ohio’ gooit momenteel hoge ogen als een van de populairste nieuwe titels op streamingplatform Netflix. De serie is een adaptatie van de gelijknamige roman van Daria Polatin. En hoewel het over een fictief verhaal gaat, zou het toch geworteld zijn in waargebeurde feiten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De achtdelige miniserie draait rond psychiater Suzanne Mathis, gespeeld door Emily Deschanel (‘Bones’, ‘Animal Kingdom’). Zij en haar familie vangen een tienermeisje op dat in het ziekenhuis verscheen met een omgekeerde pentagram in haar rug gekerfd. Ze blijkt gevlucht te zijn uit een satanische sekte en hoewel ze er weg is, blijft die invloed op haar uitoefenen. Het klinkt bizar, maar het verhaal zou wel degelijk geïnspireerd zijn door echte gebeurtenissen.

Schrijfster Daria Polatin baseerde zich voor haar boek, dat ze zelf herwerkte tot het scenario van de miniserie, op enkele gebeurtenissen die echt gebeurd zouden zijn. In een interview met The Columbus Dispatch vertelde de auteur dat coproducent van de reeks Rachel Miller de eerste was die op de gebeurtenissen in Ohio stootte. Toen het verhaal ook tot bij Polatin geraakte, wilde ze de gebeurtenissen absoluut gebruiken als het geraamte voor haar boek.

Amerikaanse sekte

Wat dat waargebeurde verhaal precies inhoudt, willen de makers van ‘Devil in Ohio’ niet zomaar prijsgeven. Maar alle sporen leiden naar de sekte die geleid werd door de zelfverklaarde goeroe Jeffrey Don Lundgren. In 1989 liet hij leden van zijn sekte de vijf leden van de familie Avery vermoorden. De verantwoordelijken zijn veroordeeld, in 2006 werd Lundgren geëxecuteerd. De zaak ligt nog steeds gevoelig in de Amerikaanse staat Ohio, dus het houdt steek dat Polatin in interviews geen namen noemt om de nabestaanden te sparen.

Bovenal fictie

De sekte rond Lundgren lijkt dus de basis te vormen van het verhaal, maar zoals de makers zeggen, is de serie zeker geen documentaire. De schrijfster bestudeerde maandenlang verschillende echte sektes, maar schreef uiteindelijk een verhaal over een onbestaande sekte en vond alles errond zelf uit. Ze spendeerde heel wat tijd aan de achtergrond van haar fictieve sekte, Morningstar, en samen met haar schrijversteam pende ze zelfs de bijbel van die gemeenschap. Het verhaal is dus, ondanks het oog voor detail en de hoge graad van realisme, fictief.

Ontdek ‘Devil in Ohio’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top