Seizoen 5 van ‘Durf Te Vragen’ (VRT 1) kweekt weer begrip voor het onbegrepene

Series |

In het vijfde seizoen van ‘Durf Te Vragen’ op VRT 1, de reeks waar volledige transparantie de regel is, maakt gastvrouw Siska Schoeters andermaal komaf met taboes rond bepaalde mensen in de maatschappij. Een spervuur van vrank en vrije kijkersvragen jaagt ditmaal het waas van mysterie weg rond onder meer fetisjisten en vrijmetselaars.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Taboes doorbreken: het is de nobele tv-missie van Siska Schoeters. Zijn alle hoogbegaafde jongeren nerds? Smeden vrijmetselaars snode plannen in middeleeuwse kelders bij kaarslicht? Hoe pakken ex-gedetineerden in godsnaam hun oude leventje terug op?

Vragen staat vrij in ‘Durf Te Vragen’, de achtdelige reeks waarin kijkers naar eigen goeddunken prangende vragen mogen afvuren op mensen die lid zijn van een ‘club’ waar ontzettend veel vragen rond hangen – vragen die we vaak niet op de man af durven te stellen. Van de kleine, dagdagelijkse struggles en obstakels waar Jan met de pet geen benul van heeft tot snijdende, hartverscheurende kwesties die onder je vel kruipen; de antwoorden zijn niet zelden verrassend eerlijk en openhartig.

Passeren dit seizoen de revue: vrijmetselaars, dragqueens, brandwondenpatiënten, mensen met een dwangstoornis, ouders die een kind verloren, fetisjisten, hoogbegaafde jongeren en ex-gedetineerden.

Mensen met een dwangstoornis

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen draait rond mensen met een dwangstoornis. Ongeveer 1,5 tot 2 procent van de algemene bevolking heeft er last van; dat is 1 op 50. Onlangs nog ging de nieuwe comedyshow van William Boeva in première, waarin hij lacht met zijn dwangstoornis. “Als ik bijvoorbeeld ‘s ochtends mijn gsm-oplader uittrek, moet ik dat doen met een positieve gedachte in mijn hoofd, anders wordt het een slechte dag”, getuigde de BV-comedian in ‘Goeiemorgen Morgen!’ op Radio 2. “Als ik daar niet in slaag, dan moet het opnieuw. Zo heb ik dat deze ochtend 8 keer gedaan.”

Zeven mensen praten in de studio van ‘Durf Te Vragen’ openhartig over hun dwang: overgeeffobie, smetvrees, magische dwang, skin picking, poets- en symmetriedwang en H-OCD. Ze krijgen vragen voorgeschoteld als ‘schaam jij je?’, ‘ben je niet gewoon een controlefreak?’ en ‘kan je genieten van een ongedwongen moment?’ Daarnaast gaat Siska op schok met Nele en Annelies om meer inzicht te krijgen in de verschillende therapieën die hen geholpen hebben.

Bekijk ‘Durf Te Vragen’ elke dinsdag om 20u45 op VRT 1, op VRT MAX of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top