Jason Bourne op VTM2: waarom Matt Damon met gemengde gevoelens terugkijkt op de 'Bourne'-films

Films | Vanavond zendt VTM2 'Jason Bourne' uit, de actiethriller uit 2016 met Matt Damon in de hoofdrol van de voormalige CIA-agent. De vijfde film in de 'Bourne'-franchise kreeg destijds matige recensies van pers en publiek, maar groeide desalniettemin uit tot een kaskraker, met een wereldwijde opbrengst van 415 miljoen dollar. De ster van de reeks, Matt Damon, heeft een haat-liefdeverhouding met de franchise. Proximus Pickx legt uit hoe de vork aan de steel zit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'The Bourne Ultimatum', de derde film in de reeks, was een wereldwijde blockbuster en de meest winstgevende film uit de franchise tot nu toe. Achter de schermen zag het er iets minder rooskleurig uit. Matt Damon vond het script van Tony Gilroy maar niets.

Jason Bourne is een moordenaar die vroeger voor de overheid werkte, maar dan af te rekenen kreeg met geheugenverlies. Hij herinnert zich niets meer over zijn verleden en gaat op zoek naar zijn origines. In 'The Bourne Ultimatum' achterhaalt Jason Bourne eindelijk zijn ware identiteit. Hij ontdekt dat zijn bloedeigen vader een sleutelrol had in de creatie van het Treadstone-programma, dat hem hersenspoelde tot een klinische moordenaar.

Het personage en de films zijn gebaseerd op een serie spionageboeken van de hand van Robert Ludlum, die later voortgezet werd door Eric von Lustbader. Het script van Gilroy voor de derde film kreeg kritiek van Damon: de steracteur vond dat er ondermaats werk geleverd werd. In 2011 deed Damon zijn beklag over het script bij het magazine GQ: "Ik neem het Tony (Gilroy) niet kwalijk dat hij massa's geld verdiend heeft in ruil voor dat script ... Maar het was gewoon onleesbaar. Dit script maakt carrières kapot. Ik bedoel: ik zou het script op eBay kunnen zetten, en dan zou zijn carrière voorbij zijn. Het is verschrikkelijk. Het is echt beschamend."

Extra scenaristen

Volgens Damon zorgde het rommelige script er ook voor dat de opnames chaotisch verliepen. Naar verluidt zou het script talloze vertragingen veroorzaakt hebben, door pogingen om uit te vissen hoe het verhaal precies in elkaar zat.
 
Uiteindelijk werden extra scenaristen ingezet om het script "uitvoerbaar" te maken. "Een beetje gerechtigheid", aldus Damon. Pers en publiek zouden de derde 'Bourne'-film smaken: het kreeg uitstekende kritieken, en boekte wereldwijd de grootste opbrengst van alle 'Bourne'-films tot nu toe.

"Een tikje hufterig"

Daarnaast was Gilroy naar verluidt niet opgezet met de aanpassingen die regisseur Paul Greengrass had doorgevoerd bij de vorige film, 'The Bourne Supremacy'. Toen werd de focus verlegd naar de actie, terwijl Gilroy vooral het berouw van Jason Bourne voor zijn moorden centraal wou stellen.

Volgens de fans werd Jason Bourne anders geportretteerd in 'Supremacy'. Hij kreeg minder dialoog, was meer in zichzelf gekeerd en het publiek moest Bournes gevoelens en gedachten voortaan afleiden uit zijn handelingen. Dat was hoe Greengrass Jason Bourne opvoerde, tot afgrijzen van Gilroy. Mettertijd nam die laatste dan ook meer afstand van de franchise waarvan hij mee aan de wieg stond.

Damon had nadien spijt van zijn uitspraken over Gilroy. Hij sloeg dan ook publiekelijk mea culpa: "Ik was gekwetst, en had daarom mijn mond moeten houden. Dit was iets persoonlijks, tussen mezelf en hem. Zo'n publieke uitspraken doen is f*cking stom en onprofessioneel, en een tikje hufterig van mij."
 
Bekijk ‘Jason Bourne’ vanavond om 20u40 op VTM2, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je de film tot 36 uur later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top