'De Laatste 100 Uur' met Michel Vandenbosch: ooit wilde hij zwaantje worden, nu is hij de beschermheer van alle dieren

Cultuur & kennis | Oprecht en gepassioneerd, milieuactivist, beschermheer van dieren: het zijn maar enkele labels die je kan plakken op Michel Vandenbosch. In de nieuwste aflevering van ‘De Laatste 100 Uur’, vanaf vandaag weer elke maandagavond op Pickx+, filosofeert Vandenbosch samen met gastheer Luk Alloo over het leven, zijn carrière en de toekomst. Wekelijks zoeken we uit of de carrière van de gast in de sterren geschreven stond en welke levensles die ons kan meegeven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals zoveel generatiegenoten is Michel Vandenbosch van bescheiden komaf. Hij beleefde een gelukkige jeugd in een arbeidersgezin in het Vlaams-Brabantse Beersel en wist dankzij zijn studies moraalwetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Gent op te klimmen op de sociale ladder. Vandenbosch' passie voor dieren werd al in 1985 opgemerkt in de nationale pers. Hij hielp mee onthullen dat koning Boudewijn na een staatsbezoek aan Zaïre twee chimpansees had meegenomen in de bagageruimte. De dieren waren verpakt in juten zakken en stierven tijdens de vlucht. België maakte toen voor het eerst kennis met zijn woede en passie voor dierenwelzijn. Vandenbosch richtte in 1992 samen met dierenactiviste Ann De Greef GAIA op, een vereniging die zich tot vandaag radicaal voor dierenwelzijn inzet.

Op de sofa bij Luk Alloo wordt al snel duidelijk dat de sturm und drang van Vandenbosch zich op jonge leeftijd manifesteerde. "Ik was een jongen die zich al vroeg wilde laten gelden. Ik had een sterk willetje en alles moest gaan zoals ik het wilde. Bovendien had ik een grote fantasie, ik speelde graag. En daarbij nam ik vaak de heldenrol voor mijn rekening", mijmert de activist.

Zwaantje

Al in de eerste tien minuten van de aflevering doet Vandenbosch een opvallende bekentenis: hij wilde als jongeman graag zwaantje worden. Niet 'zwaantje' zoals het dier, maar een politieagent op motor met een stoere leren jas. "Ik vond dat uniform, dat lederen pak, wel knap." Dat ontlokt bij presentator Luk Alloo de vraag of dat wel zo fijn is voor het dier waar de leren jekker van is gemaakt. "In die tijd was ik nog zo ver niet, zal ik maar zeggen", pareert Vandenbosch.

Op de universiteit leerde Vandenbosch docent Jaap Kruithof kennen, een vrijzinnige filosoof die aan de wieg staat van het ecocentrisme. Hij geloofde niet in de nog steeds heersende opvatting dat de waarde van de natuur wordt afgemeten aan het nut dat die heeft voor de mens. Door zijn radicale houding plantte Kruithof het zaadje van GAIA bij Vandenbosch. Later distantieerde hij zich van Vandenbosch en de dierenbeschermingsvereniging omdat GAIA enkel focuste op dierenleed en niet het grotere plaatje beschouwde.

De levensles

In het interview benadrukt Vandenbosch dat zijn einddoel blijft om het bewustzijn over dierenwelzijn bij de bevolking te vergroten. "Ik werk aan een transitie die ertoe moet leiden dat dieren evolueren van 'iets' naar 'iemand'. Dat ze niet langer misprezen worden als een object, maar werkelijk als een individu met rechten die gerespecteerd moeten worden. Dat hebben we vanaf het begin gezegd bij GAIA en daar zijn we nog altijd mee bezig."

'De Laatste 100 Uur’ is vanaf vandaag elke maandag om 22u10 beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top