‘Start gemist’ maakt het thema van De Warmste Week concreet

Series | De komende week toont Vlaanderen zich weer van zijn meest gulle kant, want het is tijd voor De Warmste Week. Naast radio en live uitzendingen vanuit Brugge, staan ook heel wat andere programma’s in het teken van de grootschalige solidariteitsactie, zoals de nieuwe tweedelige docureeks ‘Start gemist’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het thema van de Warmste Week dit jaar is “opgroeien zonder zorgen”. De solidariteitsactie steunt dus verschillende goede doelen (bijna 300!) die als doel hebben om kinderen en ouders die het moeilijk hebben te helpen. In dat thema past ook de tweedelige docureeks ‘Start gemist’, die naar aanleiding van De Warmste Week werd gemaakt en die op dinsdag en donderdag wordt uitgezonden op VRT 1.

In die documentaire trekt DWW-ambassadeur Danira Boukhriss Terkessidis eropuit samen met journaliste, presentatrice en scenarioschrijfster Hinda Bluekens. Haar ken je kennen van haar werk bij MNM, haar rubriek in Flair of de serie ‘OnlyFriends’, die ze schreef met Raf Njotea. Het leven van Hinda is in de plooi gevallen, maar ze kende wel een moeilijke start.

Weinig warmte

Als baby kwam Hinda namelijk terecht in een kindertehuis. De eerste 4,5 jaar van haar leven groeide ze op in verschillende tehuizen, tot ze uiteindelijk door een pleeggezin werd opgevangen en uiteindelijk geadopteerd. In ‘Start gemist’ neemt ze Danira mee naar haar pleegouders, het kindertehuis en enkele werknemers die er toen voor haar zorgden. Maar het duo vertelt ook de verhalen van andere kinderen die samen met Hinda in het tehuis opgroeiden, want niet iedereen slaagt erin om na een “gemiste start” een goed leven te leiden.

Samen met Danira ontdekt Hinda gaandeweg ontbrekende puzzelstukjes uit haar eigen verleden, maar de presentatrices horen ook de verhalen van andere pleegkinderen die uit onveilige situaties wegraakten en die trauma’s overhielden aan hun tijd in de wereld van de tehuizen en de pleegzorg. Sommigen ervaarden hun hele jeugd lang maar weinig warmte, moesten geweld incasseren en stonden er op hun 18e verjaardag ineens helemaal alleen voor.

De docureeks maakt (soms pijnlijk) duidelijk dat niet elk kind de kans krijgt om zorgeloos op te groeien. Meer dan 9.000 kinderen in België verblijven in pleeggezinnen, nog eens veel meer kinderen blijven heel hun jeugd lang in kindertehuizen. Dat blijft vaak onderbelicht en net daarom koos De Warmste Week dit jaar voor het thema “opgroeien zonder zorgen”.

Bekijk ‘Start gemist’ op dinsdag 19 en donderdag 21 december om 21u45 op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top