‘.doc’ duikt in de bewoonde tunnels onder Las Vegas met ‘The Mole People Uncovered’

Cultuur & kennis | De ploeg van ‘.doc’, het documentairemagazine van Proximus, maakte een originele documentaire over mensen die in de letterlijke onderwereld van gokhoofdstad Las Vegas wonen. In gevaarlijke, donkere tunnels onder de casino’s vonden mensen onderdak na een resem vreselijke tegenslagen, en nu wordt hun bestaan helemaal bedreigd. Evy Gruyaert ging met hen praten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Onder de stad Las Vegas, bovengronds een walhalla van grote goktenten, spetterende shows en hyperluxueuze hotels, ligt een groot netwerk van tunnels. Die zijn gebouwd om water af te leiden in het geval van een overstroming, een zeer reëel gevaar voor de stad, die zonder de tunnels in enkele minuten helemaal onder water zou kunnen staan. Toegang tot de tunnels is op straffe van vervolging verboden, net omdat het er zo gevaarlijk is. En niet alleen plotse overstromingen vormen een risico. Het is ook de plaats waar recent enkele moorden plaatsvonden.

En toch zijn de tunnels bewoond. Mensen die door verschillende omstandigheden alles kwijt zijn, vonden onderdak diep in de koele, donkere tunnels. Net met die mensen wilde Evy Gruyaert praten.

Verschoppelingen

Niet iedereen wil er zijn verhaal doen. Vaak zijn de bewoners getraumatiseerd. Hun redenen om onderdak te zoeken in de tunnels zijn pijnlijk, ze leven zonder hulp of waardigheid met hun verleden vol verlies. Andere bewoners zijn dan weer verrassend open. Ze zijn de onzichtbare inwoners van Las Vegas en hebben elk een uniek levensverhaal. Zoals een vrouw die haar drie kinderen moest afgeven of de man die na 14 jaar cel nergens anders een thuis vond voor hem en zijn hond.

“Met een bang hart en een dappere ploeg trok ik de tunnels van Las Vegas in, op zoek naar verhalen van mensen die uit de maatschappij zijn gevallen. In Amerika geldt het credo ‘when you’re out, you’re out’ en dat is hard. Dat heb ik met m’n eigen ogen kunnen zien. Mensonwaardig, als opgejaagd wild, altijd op de vlucht, proberen te overleven: dàt is de harde realiteit voor deze mensen. Door hun verhaal in beeld te brengen probeer ik hen een stem te geven, helemaal in lijn met de missie van m’n vzw We Are All Ears, waarbij we via de eenvoudige en tegelijk o zo moeilijke tool van het luisteren naar de stem van iedereen, weer wat verbinding in de maatschappij proberen te brengen”, zegt Evy.

Hyperloop

De tunnelbewoners, de zogenaamde molmensen, worden niet alleen opgejaagd door de politie. Ook de grote droom van Elon Musk bedreigt hun bestaan. De tunnels moeten namelijk vrijgemaakt worden voor de hyperloop, het nieuwe ondergrondse transportsysteem dat de miljardair wil bouwen. De bewoners zijn de dupe van de ontruiming van de tunnels.

Gelukkig kunnen ze terecht bij enkele liefdadigheidsorganisaties, zou je denken. Wel neen, want sommige bewoners werden al het slachtoffer van wat men charity-washing noemt: bedrijven die hun imago willen oppoetsen door snelle PR-acties te doen, om de mensen nadien weer aan hun lot over te laten.

Ontdek het vaak hartverscheurende verhaal van de Mole People in de originele productie van Proximus Media House en 2425 Media vandaag voor het eerst op Pickx+.

'.doc Original: The Mole People Uncovered' is op 24 juni beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top