Knal het nieuwe jaar in met vijf rockdocumentaires!

Cultuur & kennis | Als je liefhebber bent van klassieke rock, kan je komende oudejaarsavond je hart ophalen aan vijf documentaires over enkele van de grootste rockgroepen ter wereld. Op 31 december kan je dankzij VRT Canvas met Queen, Pink Floyd, David Bowie en Pearl Jam het nieuwe jaar inluiden. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Queen - Days of our lives

We trappen de avond af met de legendarische rockband Queen. De band bestond al sinds eind jaren 60, dan nog onder de nietszeggende naam Smile. De documentaire 'Queen - Days of our lives' uit 2011 opent met de naamsverandering van Smile naar Queen in 1971 en heeft hoofdzakelijk aandacht voor de succesvolste jaren van de band. In het eerste deel, dat je op oudejaarsavond kan bekijken, kom je bijvoorbeeld meer te weten over de spanningen binnen de groep, de ruzies die daarop volgden maar evengoed de grote successen en de muzikale erfenis van de band. We zien maar één nadeel aan deze documentaire en dat is de afwezigheid van bassist John Deacon. Hij weigerde om geïnterviewd te worden, maar liet wel oogluikend toe dat de producenten archiefmateriaal van hem gebruikten.

Bekijk het eerste deel van ‘Queen - Days of our lives’ op zondag 31 december om 20u op VRT Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-appQueen Live In Budapest - Hungarian Rhapsody

Sommigen Queen-fans menen dat het allerlaatste concert van Queen met Freddie Mercury in Knebworth House op 9 augustus 1986 onvergetelijk was, maar het concert van de Britse rockband in Boedapest in juni van datzelfde jaar kan daar toch ook wel aan tippen. Dit was niet alleen het allereerste rockconcert van een westerse band in een land dat toen nog onder het juk van het communisme leefde, maar het is ook een van de zeldzame Queen-concerten die met filmcamera's in prachtige beeldkwaliteit is opgenomen. Dat is te danken aan de Hongaarse filmindustrie en de overheid, zij wisten de historische betekenis van het concert naar waarde te schatten. Het concert werd een enorm succes met 80.000 toeschouwers in het stadion en meer dan 40.000 mensen die buiten de poorten meeluisterden. Freddie en de zijnen veroverden de harten van de Hongaren, onder meer door het traditionele volksliedje 'Tavaszi Szél Vizet Áraszt' te zingen. 

Bekijk 'Queen Live In Budapest - Hungarian Rhapsody' op zondag 31 december om 21u35 op VRT Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-appPink Floyd - The Story of Wish You Were Here

'Dark Side of the Moon' blijft nog steeds een van de hoogtepunten van Pink Floyd, maar het album 'Wish You Were Here' dat daarop volgde kon het succes evenaren. Ook al prijkten er maar vijf - weliswaar uitgesponnen - nummers op de plaat, werd het album toch een regelrechte nummer 1-hit in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en verschillende Europese landen. In deze documentaire ontdek je hoe deze succesvolle opvolger tot stand kwam. Dankzij interviews met Roger Waters, David Gilmour, Nick Mason en archiefinterviews met Richard Wright krijg je bovendien een ongeziene kijk op het creatieve proces van de bandleden. Liefhebbers van de psychedelische Britten zullen ook de verschijning van platenhoesontwerper Storm Thorgerson, gastvocalist Roy Harper en stuntman Ronnie Rondell op prijs stellen. Die laatste heeft zichzelf in brand gestoken voor de hoesfoto van de plaat 'Wish You Were Here'.

Bekijk 'Pink Floyd - The Story of Wish You Were Here' op zondag 31 december om 22u40 op VRT Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-appDavid Bowie: Ziggy Stardust & The Spiders from Mars

Vijftig jaar geleden kondigde David Bowie in de Londense concertzaal Hammersmith Odeon het rockpensioen aan van zijn iconisch alter ego Ziggy Stardust. Dit memorabele concert werd gefilmd door de bekroonde regisseur D.A. Pennebaker. De opnames ondergingen onlangs een grondige restauratie, waardoor je het laatste Ziggy Stardust-concert op oudejaarsavond in volle glorie kan bekijken met onbewerkte en gerestaureerde nummers. Dankzij de kwalitatieve opnames van de legendarische producer Toni Visconti is ook het geluid een streling voor het oor .

Bekijk 'David Bowie: Ziggy Stardust & The Spiders from Mars' op zondag 31 december om 23u45 op VRT Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. Pearl Jam Twenty

We luiden het nieuwe jaar in met Pearl Jam, ook een ferme naam in de rockgeschiedenis. Rockjournalist Cameron Crowe leerde bandleden Jeff Ament en Stone Gossard al voor hun doorbraak kennen, toen ze nog voor de rockband Mother Love Bone werkten met leadzanger Andrew Wood. De documentaire begint bij de teloorgang van Mother Love Bone na het plotse overlijden van leadzanger Wood en heeft aandacht voor enkele sleutelmomenten in de geschiedenis van de groep. Zo kom je in dit unieke portret meer te weten over het juridische gevecht tussen de band en ticketverkoper Ticketmaster, het tragische concert in Roskilde in 2000 waarbij negen concertgangers stierven en de druk van hun sterrenstatus.

Bekijk 'Pearl Jam Twenty' op maandag 1 januari om 01u30 op VRT Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top