Disney+ pakt uit met documentaire ‘Diane von Furstenberg: Woman in Charge’

Cultuur & kennis | Op Disney+ vind je nu de gloednieuwe, razend interessante documentaire ‘Diane von Furstenberg: Woman in Charge’ terug, over een Belgisch-Amerikaans mode-icoon. Ze kende naast successen ook diepe dalen en vertelt in de documentaire over hoe het allemaal nooit gebeurd zou zijn zonder de oneindige moed van haar moeder.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Diane von Fürstenberg werd in Brussel geboren op 31 december van het jaar 1946 als Diane Halfin. Ze huwde in 1969 met de Duitse prins en designer Egon von Fürstenberg, om drie jaar later weer van hem te scheiden. In 1974 ontwierp ze de zogenaamde wrap dress, ofwel wikkeljurk, die wereldwijd een razend succes werd. Het relatief eenvoudige ontwerp had een veelzijdige uitstraling. De ene jurk was sexy, de andere zakelijk, nog een andere ideaal voor een galabal. Grootheden als Michelle Obama, Madonna en Amy Winehouse droegen haar werk regelmatig.

De wrap dress zorgde mee voor een ommekeer in de modewereld. In de jaren 70 was haar kledij symbool voor het feminisme. Voor zij haar kledij op de markt bracht, werd van vrouwen op de werkvloer verwacht dat ze zich “mannelijk” kleedden om ernstig genomen te worden. De wikkeljurk zorgde voor een ommekeer, want vrouwen die die droegen op het werk, omarmden hun vrouwelijkheid zonder aan professionalisme in te boeten. DVF kreeg niet voor niets een pioniersrol toebedeeld.

Ijzersterk

Dat Diane een ijzersterke vrouw zou worden, stond in de sterren geschreven. Kijk maar naar haar moeder, een joodse vrouw die zo’n anderhalf jaar voor de geboorte van Diane bevrijd werd uit het concentratiekamp in Auschwitz. Toen ze terugkeerde, was ze vel over been en raadde elke dokter haar af om kinderen te krijgen. Ze beweerden dat ze de bevalling niet zou overleven en dat het kind “niet normaal” zou zijn. “In zekere zin ben ik ook niet normaal”, lacht Diane, die een erg sterke band had met haar moeder. Diane: “Door jou het leven te geven, gaf jij me mijn leven terug, zei mijn moeder.”

Tol

Diane von Fürstenberg blikt in de documentaire terug op haar successen, maar ook op de dingen die ze naar eigen zeggen minder goed aanpakte. Ze zegt ze niet altijd de beste moeder te zijn geweest voor haar eigen kinderen, de tol die AIDS eist in haar leven, de periodes van losbandigheid en de financiële tegenslagen. De film is, net omdat ook de tegenslagen uitgebreid aan bod komen, kwetsbaar en inspirerend.

Ontdek 'Diane von Furstenberg: Woman in Charge' op Disney+ vanaf nu, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top