Docville, het internationale documentaire filmfestival, maakt zich op voor zijn 19de editie

Cultuur & kennis | Op woensdag 22 maart wordt het startschot gegeven van Docville, dit voor de 19de keer. Het filmfestival in Leuven is de jaarlijkse afspraak om het genre van de documentairefilms in de bloemetjes te zetten, met naar eigen zeggen een sterke focus op nationale en internationale auteurscinema.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het evenement van Docville vindt plaats van woensdag 22 maart tot en met donderdag 30 maart op verschillende locaties in Leuven. De openingsfilm is 'Iraq's Invisible Beauty', een portret gedraaid door Sahim Omar Kalifa en Jurgen Buedts over Latif al Ani, die gezien wordt als de "vader van de Iraakse fotografie".

Zijn foto’s, genomen lang voor oorlogen het land zouden verwoesten, tonen Irak zoals we het zelden gezien hebben. Al Ani vluchtte toen Saddam Hoessein aan de macht kwam. Nu, op 86-jarige leeftijd, doorkruist hij samen met de Belgisch-Koerdische filmmaker Sahim Omar Kalifa, zijn verwoeste vaderland, op zoek naar de plekken die hij destijds in beeld bracht. Tijdens deze laatste reis toont hij zijn foto’s aan de Irakezen, die niet kunnen geloven dat het bruisende en welvarende Irak op de foto’s echt heeft bestaan. De film werd gedraaid over een periode van vijf jaar.

Oscarwinnaar komt naar Leuven

'Iraq's Invisible Beauty' behoort tot de nationale selectie. Ook de films ‘Beest’, ‘Catching The Pirate King’, ‘Coup De Grace’, ‘Dag Ma’, ‘Dreaming Walls’, ‘Echo’, ‘Holding Up the Sky’, ‘Le Pacha, Ma Mère Et Toi’ en ‘Parcours’ behoren tot deze selectie. In ‘Parcours’ ging filmmaker Lode Desmet al fietsend op ontdekkingstocht in zijn thuisstad Leuven en kreeg hij een unieke blik achter de schermen bij de Leuvense inwoners tijdens de ongewone coronaperiode.

De focusartiest dit jaar is Oscarwinnaar Steven Bognar. Bognar, die een regisseursduo vormt met Julia Reichert, ontving in 2020 de Oscar voor Beste Documentaire voor ‘American Factory’. Deze Oscarwinnende film zal ook op Docville bewonderd kunnen worden.  Daarnaast zak Bognar ook af naar Leuven om een masterclass te geven, zetelt hij in de jury en stelde hij een programma samen met spraakmakende docu’s die hij een warm hart toedraagt.

Scienceville doet zijn intrede

Zoals elk jaar worden er ook tijdens deze editie een aantal andere prijzen uitgereikt. Er is ook een Internationale Competitie, een Publieksprijs en een Topics Award. De Topics-selectie bevat films over hedendaagse hete hangijzers. Met prijzen voor beste documentaire in Cannes en in Sundance is 'All That Breathes' van Shaunak Sen een te duchten concurrent voor de juryprijs in de Leuvense internationale selectie. Sen volgt de dieren die in een door twee broers opgericht opvangcentrum in New Dehli worden verzorgd. Onder het motto “alles wat ademt, is even belangrijk”, brengen ze dag en nacht de dieren onder in hun geïmproviseerde kelderziekenhuis te midden van de grootstad. Wie op Film Fest Gent 'The March on Rome' van Mark Cousins miste, krijgt in Leuven een tweede kans om deze leerrijke ontleding van het fascisme te zien.

Ook is er dit jaar de Nationale Loterij Prijs voor Beste Wetenschappelijke Documentaire. Deze werd in het leven geroepen dankzij het nagelnieuwe ScienceVille.
Met ScienceVille wil het festival wetenschappelijke documentaires en de "wonderen van de wetenschap" meer in de kijker zetten. Er worden bijvoorbeeld documentaires getoond over de biodiversiteitscrisis, kernenergie, psychoanalyse, artificiële intelligentie en het menselijk lichaam. 

Tegelijk organiseert het festival binnen ScienceVille wetenschappelijke workshops voor kinderen, panelgesprekken, debatten, live podcastopnames en een expo.

Ontdek het volledige programma van de 19de editie van Docville op https://www.docville.be/nl.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top