'FIFA Uncovered', een duik in de duistere kant van wereldvoetbalbond FIFA

Films | Sinds 9 november kan je op Netflix 'FIFA Uncovered' bekijken. Deze documentairereeks vertelt het verhaal van de toekenning van het wereldkampioenschap voetbal aan Qatar en hoe de FIFA in de loop der jaren een maffieus systeem is geworden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van een knuppel in het hoenderhok gesproken: slechts enkele dagen voor de aftrap van het meest controversiële WK in de geschiedenis in Qatar heeft streaminggigant Netflix deze documentaire over corruptie in het bestuur van FIFA uitgebracht. In vier afleveringen van een uur, geregisseerd door Daniel Gordon, neemt de docu-serie de kijkers mee in de dubieuze omstandigheden die hebben geleid tot de organisatie van het WK in Qatar in december 2010. Het verhaal begint met de spectaculaire arrestaties van 14 FIFA-kaderleden in Zürich in mei 2015, en duikt dan terug de geschiedenis in.

Daarbij kijkt de documentaire niet alleen terug naar tien jaar geleden maar ook naar de bijna honderdjarige geschiedenis van de FIFA. Hierbij wordt getoond hoe de wereldvoetbalbond geleidelijk aan uitgegroeid is tot een maffia-achtig systeem waar corruptie en omkoping aan de orde van de dag zijn. De reeks blikt onder meer terug naar 1974, het jaar dat Jean-Marie 'João' Havelange aan de macht kwam. Deze Braziliaan van Belgische afkomst bouwde de FIFA uit van een eenvoudige voetbalfederatie tot een mondiale organisatie met miljardeninkomsten van sponsorgeld. De Zwitserse voorzitter Sepp Blatter, zelf ook niet een onbesproken figuur, nam van 1998 tot 2015 het stokje over. 

Zwaargewichten getuigen

Hoewel er geen grote primeurs worden onthuld, heeft de documentaire de verdienste het maffieuze systeem achter de FIFA op een heldere manier in beeld te brengen. Het verhaal is gebaseerd op de getuigenissen van talrijke getuigen, waarnemers en deskundigen. Sinds 2019, de start van de productie, heeft het productieteam honderden mensen gesproken en zo tussen 300 en 400 uur aan interviews verzameld.

Daartoe behoren de getuigenissen - waarvan sommige nooit op camera zijn vastgelegd - van zwaargewichten als Jérôme Valcke, Mohamed Bin Hammam, Alexandra Wrage, Phaedra Almajid, Gianni Infantino, Hassan al Thawadi, maar ook ex-voorzitter Sepp Blatter. De getuigenis van de Zwitser, die de kandidatuur van de Verenigde Staten voor het volgende WK steunde, laat zien hoe hij naar eigen zeggen overweldigd en gevangen raakte in een systeem dat hij zelf had gecreëerd.

Ontdek 'FIFA Uncovered' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top