Wat ‘The Untouchables’ maakt tot de klassieker die het is

Films | De film over de legendarische gangster Al Capone die op de hielen wordt gezeten door politieman Eliot Ness kwam uit in 1987, maar heeft sindsdien nog niet ingeboet aan populariteit. Vanavond is de hij te zien op Canvas, maar Proximus Pickx schotelt je nu al enkele fascinerende feiten voor uit de ongenaakbare klassieker ‘The Untouchables’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Robert De Niro drong aan om – alweer – bij te komen voor een rol

Na indruk te hebben gemaakt op het publiek en de critici met zijn uitpuilende buik en bolle wangen voor ‘Raging Bull’ in 1980, overtuigde De Niro de regisseur van ‘The Untouchables’, Brian De Palma, dat hij 14 kilo vet moest aankomen om Al Capone te spelen. “Hij is erg bezorgd over de vorm van zijn gezicht voor de rol”, vertelde De Palma. Om het mollige lichaam en de ronde kaaklijn te krijgen, at De Niro elke ochtend pannenkoeken en ging hij naar Italië op eettoer. Alles om het hoofdpersonage gepast neer te zetten.

De scène met de honkbalknuppel is echt gebeurd

Terwijl sommige feiten van de film werden veranderd om in het verhaal te passen, waren andere bijna precies neergezet zoals ze in het echt waren gebeurd. In mei 1928 kreeg Capone te horen dat enkelen van zijn medewerkers een complot hadden gesmeet om hem te vermoorden. De meestergangster nodigde de heren in kwestie uit voor een diner, voerde ze dronken en sloeg hen vervolgens een voor een dood met een honkbalknuppel. Gruwelijk, maar waar.

De filmmakers kregen hulp van een echte ‘untouchable’

Om de band en de karakteristieken van Ness’ politiecorps te helpen vatten, richtten de producenten zich tot Al "Wallpaper" Wolff. De enige overlevende van zijn team op 85 jaar. Wolff kreeg zijn bijnaam omdat hij diegene was die bij het uitkammen van een kamer alles overhoop haalde en enkel het behangpapier liet hangen. Als wederdienst voor al zijn informatie gaf Paramount Wolff 160 vrijkaarten voor de première.

De film gaf Sean Connery zijn eerste Oscar

Ondanks het feit dat Connery op dat moment al tientallen hoofdrollen had gespeeld in zijn toen 30 jaar durende carrière, was ‘The Untouchables’ zijn eerste kans op een Oscar. Gelukkig was het ook meteen een overwinning. Connery nam in het voorjaar van 1988 een Oscar mee naar huis voor beste bijrol, dankzij zijn prestatie als Ness' mentor, Jimmy Malone.

Paramount vond het script eerst vreselijk

De veelgeprezen toneelschrijver, scenarioschrijver en regisseur David Mamet is verantwoordelijk voor de hevige dialogen in ‘The Untouchables’, maar niet iedereen was een fan. Volgens Mamet vond Paramount-directeur Ned Tanen het script "een stuk verderf". Producent Art Linson stond erop dat ze bij Mamet bleven, die de film voor een deel baseerde op Ness' autobiografie. Mamet zou later verklaren dat de film over het algemeen trouw bleef aan zijn werk, maar gooide de afsluitende tekst weg die het einde van de drooglegging in de VS verklaarde. 

Voor 'The Untouchables' stem je vanavond de televisie om 22u55 af op Canvas. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top