Mediatoerisme is boost voor de streek, tot alles op slot gaat

Films | Een rol in een televisieserie kan niet alleen voor een acteur een doorbraak betekenen, maar ook voor pakweg toeristische plaatsen en monumenten. Gent trok fans van ‘Flikken’, Brugge werd bezocht door fans van ‘Aspe’, en enkele jaren geleden leerde iedereen de Vlooybergtoren kennen dankzij ‘Callboys’. Maar dat kan ook fout lopen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Citymarketing, het promoten van een stad als toeristische trekpleister, gaat al langer hand in hand met mediatoerisme. Stadsbesturen betalen riante sommen aan productiehuizen om een serie te draaien bij hen, in de hoop dat toeristen massaal naar daar trekken en de lokale economie aanzwengelen. Het werkte perfect toen toeristen naar Gent kwamen om de decors van ‘Flikken’ te zien en toen Haspengouw naar aanleiding van ‘Katarakt’ heel wat mensen mocht ontvangen.
 
We denken bijvoorbeeld ook aan de Vlooybergtoren in Tielt-Winge. Toen Jan Eelen in de knoop zat met het scenario van ‘Callboys’, zag hij de trap naar nergens in het landschap staan en raakte hij geïnspireerd. Zo kreeg de toren een prominente plaats in de serie, onder andere als de plaats waar de as van het geliefde personage Jay Vleugels werd uitgestrooid. In oktober 2016 kwamen zo’n 150 fans samen bij de toren om een wake te houden ter ere van het fictieve personage.

Destructieve fans

De toren, die tot dan toe relatief onbekend was, stond ineens in het middelpunt van de belangstelling. Vandalen met hooibalen en brandversnellers kregen daardoor een minder koosjer plan. In juni 2018 staken vijf personen de toren in brand.
 
Dat fans niet altijd even voorzichtig zijn met de monumenten in hun favoriete media, bewijst ook het strand uit de film ‘The Beach’ met Leonardo DiCaprio. De film lokte zo veel mediatoeristen naar het parelwitte en paradijselijke strand van Maya Bay in Thailand, dat het ecosysteem er grote schade ondervond. Het zand raakte bedolven onder het afval en snorkelaars die een souvenir naar huis wilden nemen, braken stukken koraalrif af. Honderden bootjes belemmerde het zicht in de baai en afvalwater veranderde zelfs de kleur van het voordien helderblauwe water. De Thaise overheid kon niet anders: het strand werd in 2018 voor drie jaar gesloten voor alle toeristen zodat de natuur een kans krijgt om zich te herstellen.

Massatoerisme aan banden

Soms is enthousiasme over een monument in een serie niet ideaal, zelfs als de toeristen in kwestie ogenschijnlijk niet veel verkeerd doen. Zo kwam er eerder deze maand het bericht dat er tijdens de nieuwe lockdown weer heel wat mensen afzakten naar de Vlooybergtoren. Daar geldt een mondmaskerplicht, maar de burgemeester van Tielt-Winge dreigde met extra maatregelen als de situatie onveilig werd.
 
Zo’n maatregelen moest de Kroatische overheid al nemen in Dubrovnik. Toen de stad het decor werd voor King’s Landing in ‘Game Of Thrones’, was dat aanvankelijk een welgekomen boost voor het toerisme. Maar de oeverloze populariteit van de reeks heeft ook een schaduwkant. Het aantal toeristen is niet meer te houden en de stad dreigt haar status als UNESCO-erfgoed te verliezen. Bovendien trekken alle toeristische attracties in de stad die niet over de serie gaan, gewoonweg geen volk meer. Om een overvloed aan toeristen te vermijden, gaat de stad volledig dicht zodra er 8.000 mensen tegelijk aanwezig zijn. Zullen onze eigen monumenten binnenkort ook zo’n beperkingen nodig hebben?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top