Hoe 'Pano' er steevast in slaagt het maatschappelijk debat te bepalen

Cultuur & kennis | Van tienerpooiers over extreemrechts gedachtengoed en gesjoemel met humanitaire visa tot en met mondmaskers. De afgelopen jaren slaagde 'Pano' er steevast in om het maatschappelijk debat te bepalen en dingen hoog op de politieke agenda te plaatsen. Waaraan heeft het duidingsmagazine zijn succes te danken?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In zijn vierjarig bestaan is duidingsmagazine 'Pano' uitgegroeid tot de referentie op het vlak van onderzoeksjournalistiek op de Vlaamse televisie. In korte, gebalde afleveringen onderzoeken experts thema's die Vlamingen nauw aan het hart liggen of zaken die anders onder de radar dreigen te blijven.

Doordat de samengevoegde redactie van 'Koppen' en 'Panorama' stevig kan doorwerken op eenzelfde thema, slagen ze erin om voorbij de waan van de dag te geraken en ophefmakende zaken boven te spitten.

Ontmaskering Schild & Vrienden

De meest ophefmakende reportage van de voorbije jaren is natuurlijk de ontmaskering van Schild & Vrienden die op 5 september 2018 werd vertoond. Critici beweren dat Vlaams Belang-parlementslid Dries Van Langenhove er een platform kreeg om zijn mening te verkondigen, maar de aflevering slaagde er toch vooral in om het laagje vernis van de jongerenbeweging weg te krassen en aan te tonen welke expliciet racistische en vrouwonvriendelijke boodschap eraan ten grondslag ligt. De onthullingen domineerden dagenlang de krantenrubrieken en zorgden er onder meer voor dat Van Langenhove de toegang tot de UGent werd ontzegd.

Nog zo'n aflevering die insloeg als een bom was die over de humanitaire visa die Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) tegen betaling zou hebben verstrekt. Kucam had een directe lijn met partijgenoot en toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, waardoor hij meerdere Oosterse Christenen tegen betaling vanuit Syrië naar hier kon halen. Tegelijk met de 'Pano'-reportage voerde het gerecht een onderzoek. Kucam zal zich binnenkort voor de raadkamer moeten verantwoorden op verdenking van mensensmokkel, passieve omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Mondmaskersaga

De huidige jaargang van het duidingsmagazine was voornamelijk toegespitst op - hoe kan het ook anders - de coronacrisis, die ons land al sinds maart in haar greep houdt. De aflevering die de meeste deining veroorzaakte was niet verwonderlijk 'De grote maskerade' over de mondmaskersaga die zich de afgelopen maanden afspeelde. De strategische stock bleek vernietigd en ook in de race tegen de klok op zoek naar nieuwe mondmaskers liep het een en ander fout. Dankzij de reportage werden 500.000 chirurgische mondmaskers, die oorspronkelijk niet van een juiste sticker waren voorzien en dus onbruikbaar waren, toch nog gebruiksklaar gemaakt.

Ook andere thema's die 'Pano' de afgelopen jaar aankaartte, zoals tienerpooiers en seksueel misbruik bij Jehova-getuigen of onderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen en grootschalig misbruik van dagcontracten in de luchthaven van Zaventem, veroorzaakten de nodige deining.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top