5 redenen waarom ‘American Honey’ van Andrea Arnold zo’n bijzondere film is

Films |

Vrijdagavond toont Canvas de film ‘American Honey’, een bijzonder en inspirerend verhaal over een groep Amerikaanse jongeren die zich afzetten tegen de maatschappij en op anarchistische wijze de VS rondtrekken. De zogeheten “mag crews”. Ook om nog enkele andere redenen is dit een niet te missen film. Pickx legt uit waarom.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Prijsbeest

‘American Honey’ kwam in 2016 uit en won verschillende prijzen, waaronder de Grand Jury Prize op het filmfestival van Cannes en de prijs voor beste film op de British Independent Film Awards. Meer dan terecht, want wat de Britse regisseuse Andrea Arnold (‘Fish Tank’, ‘Big Little Lies’, ‘Cow’) realiseerde, was een heuse tour de force. ‘American Honey’ wordt als haar magnum opus beschouwd. Een film die volgens verscheidene critici meer dan welke andere titel ook op authentieke wijze het verhaal vertelt van een ontheemde generatie Amerikaanse jongeren en de staat van de Amerikaanse maatschappij.

Opgevat als documentaire over de "mag crews"

Arnold deed inspiratie op toen ze in 2008 een artikel las in The New York Times over de zogeheten "mag crews". Jongeren, niet zelden uit gebroken families of penibele sociale thuissituaties, die samen in een bestelbusje de VS doorkruisen. Op zoek naar zingeving en een betere toekomst. Of soms simpelweg smachtend naar vriendschap en warmte. Om te overleven gaan ze van deur tot deur om abonnementen op magazines aan de man te brengen. Maar daarbuiten houden ze zich liefst zo ver mogelijk van de heersende en voorgeschreven regeltjes in de Amerikaanse maatschappij.

Voor Arnold was het cruciaal om die wereld zo integer mogelijk weer te geven. Daarom koos ze voor een deels amateuristische cast (hieronder meer daarover) en besliste ze om de opnames effectief ook on the road te laten plaatsvinden. Cast en crew trokken gedurende twee maanden door de Amerikaanse Midwest, daardoor was elke dag anders en liet de regisseuse ook veel over aan de inspiratie van het moment.

Aparte manier van casting

Om het authentieke karakter van de film te vrijwaren werd gekozen voor de techniek van street casting. Talentscouts werden op rommelmarkten, parkeerterreinen of fuifplaatsen losgelaten, overal waar ze jongeren konden treffen die geschikt zouden zijn voor een rol als getroebleerde, anarchistische en dronken "mag crew"-lid. De uitgekozen kandidaten lieten ze daadwerkelijk bepaalde scenes spelen op publieke plaatsen om te zien hoe ze interageren met hun omgeving.

Zo kwamen ze onder andere uit bij Sasha Lane, die voordien geen enkele acteerervaring bezat, maar die dankzij ‘American Honey’ uitgroeide tot nieuwe ster aan het Hollywoodfirmament. Lane werd door Andrea Arnold zelf gespot op een strand in Florida tijdens de spring break en overtuigd met de stelling dat ze gewoon zichzelf moest zijn tijdens het acteren. De Texaanse studente kreeg voor haar vertolking van hoofdpersonage Star, een meisje dat in armoede opgroeit en sinds de dood van haar drugsverslaafde moeder instaat voor de opvang van zusjes en broertjes, diverse prijzen toebedeeld.

In het echte leven lijdt ze aan een schizofrene persoonlijkheidsstoornis. Na ‘American Honey’ versierde ze rollen in onder andere de film ‘Hellboy’ en de tv-series ‘Conversations With Friends’ en ‘Loki’. Ze maakt ook een verschijning in de videoclip van ‘Before You Go’, een nummer van Lewis Capaldi uit 2020.

De comeback van Shia LeBeouf

Niet heel de cast bestond uit amateurs. Om toch ook iets van ervaring op de set te zetten (en trekkers op de affiche) werden Shia LeBeouf en Riley Keough aan boord gehaald. Keough, kleindochter van Elvis Presley, vergaarde voordien al lovende kritieken voor haar rollen in blockbusters als ‘Magic Mike’ en ‘Mad Max: Fury Road’. In ‘American Honey’ speelt ze Krystal, de baas van de bende rondtrekkende jongeren.

De grootste naam op de affiche is die van Shia LeBeouf. De Californische acteur groeide zelf op in een chaotische omgeving, zijn beide ouders waren artistiek en scheidden vroeg, en maakte op jonge leeftijd naam met rollen in blockbusters als ‘Transformers’, ‘Disturbia’, ‘Constantine’ en ‘Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull’. Hij werd begin jaren 2000 aanzien als een van de grootste nieuwe talenten in Hollywood, maar ook een van de moeilijkste om mee te werken. LeBeouf haalde geregeld de roddelpers door zijn aanvaringen met collega’s, zijn agressief gedrag, zijn soms bizarre (kunst)projecten en zijn alcoholprobleem. Met ‘American Honey’ kreeg LeBeouf de kans op rehabilitatie en kon hij zich als acteur ook van een andere, meer artistieke manier tonen. Het herlanceerde zijn carrière in Hollywood.

Een gedurfde soundtrack

Muziek speelt een belangrijke rol in ‘American Honey’. De titel verwijst trouwens naar een liedje van de Amerikaanse pop-countrygroep Lady A, dat vaak werd opgezet tijdens de vele, lange autoritten doorheen het opnameproces. In de film wordt het lied ook gebruikt tijdens een cruciale scene.

“Ik heb voor de opnames zelf een trip door de VS ondernomen en zulke ‘mag crews’ gevolgd. Ze lijden een zwaar leven, met soms werkdagen van 12 uren. Keihard, want ze worden constant afgewezen of genegeerd. Om stoom af te laten verzamelen ze rond het busje of het kampvuur en spelen ze muziek. Muziek en dansen zijn hun uitlaatklep”, zo stipte regisseuse Andrea Arnold in een gesprek met Rolling Stone het belang aan van die soundtrack.

Ook de acteurs en actrices kregen hun zegje in de muziekkeuze voor de film -alles voor de authenticiteit. Het resultaat is een uiterst eclectische samenstelling, eentje die perfect de geest vat van die verdwaalde maar gedetermineerde groep jongeren. Van hiphop en trap tot blues en folk.

Bekijk ‘American Honey’ op vrijdag 30 juni vanaf 22u20 op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top