Pride-kijktip: ‘Disobedience’ is een vrijgevochten pareltje

Films | Pride Week is afgelopen weekend afgesloten met de spectaculaire Brussels Pride parade, maar dat betekent niet dat je geen queer verhalen meer kan vieren op de televisie. Onze tv-tip is de film ‘Disobedience’, vanavond op VRT Canvas, die homofobie en spanning in een orthodox-joodse gemeenschap toont. Dit is waarom je het verhaal gezien moet hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Disobedience’ gaat over Ronit, een fotografe die in New York werkt. Ze ontvluchtte jaren geleden haar diep religieuze gemeenschap in Londen en verbrak er zowat alle contact mee. Maar wanneer haar vader, een gerespecteerde rabbijn, overlijdt, keert ze terug naar haar familie om te rouwen. In Londen wordt ze nog steeds als een verschoppeling behandeld, maar ze krijgt wel onderdak bij Dovid, de opvolger van haar vader. Als tiener was Ronit als twee handen op één buik met Esti, de echtgenote van Dovid. Meer zelfs: ze hadden een relatie.

Wanneer Ronit en Esti elkaar weerzien, flakkeren de gevoelens van toen weer helemaal op. Ondanks het huwelijk van Esti, beantwoordt ze de liefde van Ronit. Dat zorgt voor problemen binnen de gemeenschap, en al helemaal binnen het huwelijk van Esti en Dovid. De geschiedenis dreigt zich te herhalen, want we leren dat Ronit indertijd uit de joodse gemeenschap werd verbannen omwille van haar relatie met Esti.

‘Disobedience’ vertelt een verhaal van een verboden liefde, een conservatieve gelovige gemeenschap onder spanning en een zoektocht naar identiteit. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van Naomi Alderman, die vooral faam geniet met het scifiboek ‘The Power’, waarmee ze de Women’s Prize for Fiction won, een van de grootste boekenprijzen in het Verenigd Koninkrijk. Ze staat bekend als een enthousiaste voorvechter van vrouwenrechten en ze groeide op in een joodse gemeenschap, waar ze meermaals inspiratie uit putte voor haar romans.

Weisz en McAdams

De filmversie van het verhaal is geproduceerd door Rachel Weisz, die ook de hoofdrol van Ronit op zich neemt. Weisz won een Oscar voor haar bijrol in ‘The Constant Gardener’ (2005) en een BAFTA voor haar bijrol in ‘The Favourite’ (2018), om maar enkele van haar vele filmprijzen te noemen. Verder kon je haar aan het werk zien in ‘The Bourne Legacy’ (2012), ‘Oz the Great and Powerful’ (2013) of ‘Black Widow’ (2021). Ze heeft ook een joodse achtergrond: haar ouders vluchtten naar Londen bij de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. Het mag dus geen wonder heten dat ze zich aangetrokken voelde tot het verhaal van ‘Disobedience’.

In de rol van Esti zien we niemand minder dan Rachel McAdams, doorgaans geassocieerd wordt met komedies zoals ‘The Hot Chick’ (2002), ‘Mean Girls’ (2004) of ‘Game Night’ (2018). Maar ze oogstte ook al heel wat successen met ernstigere rollen. Ze werd voor het eerst genomineerd voor een Oscar voor haar rol in het drama ‘Spotlight’ (2015) en ze was ook een van de lichtpunten van het tweede seizoen van het bloedernstige ‘True Detective’. Ook romantiek is haar niet vreemd. Denk maar aan haar glansrol in ‘The Notebook’ (2004), waarmee ze bij een groot publiek een bekende naam werd.

Ook de regisseur verdient een vermelding. Chileen Sebastián Lelio won met ‘Una mujer fantástica’ (2017) de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Ook met die film vertelde hij een queer verhaal, die keer over jonge transgender vrouw en de discriminatie die zij ondervindt in Chili wanneer haar vriendje van een trap valt.

'Disobedience' behandelt een gevoelig thema met een zachte hand, dankzij zorgvuldige regie en ijzersterke acteerprestaties. Recensenten waren lovend bij de release in 2017 en waren het erover eens dat de film erin slaagt om zonder belerend vingertje een krachtige boodschap te verkondigen. Genoeg redenen om vanavond voor de buis te zitten voor de queer topfilm ‘Disobedience’!

Bekijk ‘Disobedience’ op vrijdag 24 mei om 21u30 op VRT Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top