‘Those Who Stayed’ geeft een gezicht aan de oorlogsrealiteit in Oekraïne

Series | Pickx+ sprak met de bedenkster en twee regisseurs van één van de allereerste Oekraïense series over de oorlog met Rusland. Zes afleveringen tonen de onverzettelijkheid van Oekraïners die na de Russische invasie in hun thuisland besloten te blijven. Met de waargebeurde verhalen over het leven in Kiev balanceert de fictiereeks tussen hoop en wanhoop. Volg het het elke dinsdag op Pickx+ of (her)bekijk de reeks in de Pickx Mix VOD-catalogus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eén van de allereerste Oekraïense dramareeksen over de oorlog vertelt zes menselijke verhalen over het leven in Kiev na de Russische invasie in 2022. De reeks verweeft de schok en beroering van de invasie met rauwe emoties van angst, wanhoop, vastberadenheid, onverzettelijke moed en zelfs een vleugje humor en hoop.

Elke aflevering is een fictieve kortfilm die gebaseerd is op waargebeurde verhalen, met personages die geïnspireerd zijn door echte mensen. Bovendien is elke aflevering gemaakt door een andere regisseur. Dit project is het eerste in zijn soort in Oekraïne, in samenwerking met buitenlandse studio's.

“De reeks gaat over de eerste dagen van de oorlog, waarin mensen beslissingen moesten nemen over hun leven, kinderen en dieren”, vertelt bedenkster Anastasia Lodkina in haar gesprek met Pickx. “Voor ons is het belangrijk dat de serie in Oekraïne therapeutisch zou werken. Anderzijds willen we ook dat de wereld ons ziet, zodat iedereen kan zien dat we geen kolonie of provincie zijn van Rusland. We willen tonen dat we met onze ideologie, cultuur, democratie en onze drang naar vrijheid dichter bij Europa staan.”

“Voor heel Oekraïne waren de eerste dagen van de oorlog een trauma. (…) Deze serie is een poging om over dat trauma te praten”, besluit Artem Lytvynenko, regisseur van de aflevering ‘In The Zoo’.

Voor ons is het belangrijk dat de serie in Oekraïne therapeutisch zou werken‘Those Who Stayed’ is een poging om over het trauma van de eerste oorlogsdagen te praten

‘Those Who Stayed’ is elke dinsdag te zien op Pickx+ en is beschikbaar in de Pickx Mix op aanvraag-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top