De strijd om de Gouden Palm op het 77e Filmfestival van Cannes

Films | De 77e editie van het Filmfestival van Cannes komt op zaterdag 25 mei tot een einde. De slotceremonie, waar we te weten komen wie de prestigieuze Gouden Palm wint, is vanaf 18u live te volgen op Pickx+.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De huidige editie van het grootste Europese Filmfestival begon op 14 mei met een ceremonie die vrouwelijk talent in de bloemetjes zette. Deze editie had ook aandacht voor de #MeToo-beweging, die, zoals we ook tijdens het festival zagen, nog steeds de filmwereld in de ban houdt. Dat gebeurde onder meer door de vertoning van ‘Moi Aussi’, waarin Judith Godrèche de filmwereld een spiegel voorhoudt door grensoverschrijdend gedrag in de Franse entertainmentindustrie aan te kaarten.

Camille Cottin leidde de ceremonie in goede banen. Hollywoodlegendes Meryl Streep kreeg een Gouden Erepalm voor haar langdurige en vruchtevolle carrière.

In de prijzen

Naast Meryl Streep krijgen tijdens deze editie van het festival nog twee grote namen een prijs voor hun hele oeuvre. George Lucas, bedenker van ‘Star Wars’, krijgt tijdens de slotceremonie zijn Gouden Erepalm. De Japanse animatiestudio Ghibli, mede-opgericht door Hayao Miyazaki, ontving er enkele dagen geleden al een.

Ons land werd vertegenwoordigd door de eerste langspeler van Leonardo Van Dijl, ‘Julie Zwijgt’, die twee keer in de prijzen viel en die ook al over grensoverschrijdend gedrag gaat. Afgelopen zaterdag ging de film in wereldpremière tijdens de Semaine de la Critique. De film won de prijs van de SACD (Société des auteurs et compositeurs dramatiques) en de prijs van de Gan Foundation, bedoeld om de release in de Franse bioscopen te ondersteunen.

Apotheose

Het klapstuk van een week vol sterren op rode lopers begint zaterdag om 18u: de slotceremonie van het festival. Daar zal onder andere de Gouden Palm worden uitgereikt, die vorig jaar nog gewonnen werd door Justine Triet voor ‘Anatomie d’une chute’.

De pers voorspelt dat films als 'Anora' van Sean Baker, 'Emilia Perez' van Jacques Audiard, 'The Substance' van Coralie Farget of 'Caught by the Tides' van Jia Zhangke een beentje voor hebben op de concurrentie. Maar misschien slaagt legende Francis Ford Coppola er toch nog in om met zijn veelbesproken ‘Megalopolis’ iedereen te overschaduwen. Het is aan de jury (onder leiding van Greta Gerwig) om daarover te beslissen!

De slotceremonie van het Filmfestival van Cannes is op 25 mei vanaf 18u beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top