‘Skunk’ (VOD): beenharde, echte verhalen

Films | De snoeiharde realiteit van de verwaarlozing van een tiener en het leven in een jeugdinstelling. Dat is wat je te zien krijgt in de aangrijpende film ‘Skunk’, die vanaf nu beschikbaar is in de VOD-catalogus van Proximus. Lees hier wat je ervan mag verwachten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toen ‘Skunk’ eind 2023 in de cinemazalen kwam, veroorzaakte die best wat opschudding. De film gaat namelijk over een maatschappelijk probleem dat veel gewone Belgen maar al te makkelijk negeren en vergeten. De film is gebaseerd op het boek ‘Skunk: de geur van een destructief leven’ van Geert Taghon uit 2015. Taghon werkte 25 jaar lang in de jeugdpsychiatrie en baseerde zijn verhaal op de jongeren met wie hij dagelijks in contact kwam. En mocht je er nog aan twijfelen of ‘Skunk’ wel realistisch is: volgens Taghon is alles wat zijn hoofdpersonage overkomt gebaseerd op de levenswandel van vijf echte jongeren. En jammer genoeg kunnen erg veel jongeren in ons land zich in zijn verhaal herkennen.

In het boek maken we kennis met Taho, in de film heet het hoofdpersonage Liam. Taho/Liam is zeventien en vertelt zijn eigen verhaal, te beginnen bij zijn “rot” gezin, waar alcohol, geweld en seks de hoofdrol spelen. Hij vertelt over de donkere kelder waar hij als kind steeds opnieuw naar dezelfde indianenfilm keek, over zijn vader die hij nooit als “papa” mocht aanspreken, de pesterijen op school en het onbegrip van mensen die het soms ook goed menen, en over zijn leven in een jeugdinstelling.

Taho/Liam is gehard door zijn omstandigheden en weet met zijn woede geen blijf, en dat terwijl de maatschappij geen idee lijkt te hebben wat ze met hem kunnen aanvangen. Taho/Liam heeft maar één doel: wraak nemen voor het leed dat hem is aangedaan.

In de 11de aflevering van onze podcast 'Vive la scène' kwam actrice Natali Broods bij ons langs, waarin ze het onder andere had over haar rol in 'Skunk' en haar aangename samenwerking met Koen Mortier en Thibaud Dooms. Bekijk het hieronder:

Transformatie

De film is gemaakt door Koen Mortier, die je misschien vooral kent van de ook al controversiële film ‘Ex Drummer’, de verfilming van het gelijknamige boek van Herman Brusselmans. Hij maakte onder andere ook de film ‘Engel’, naar het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. Wie het werk van Brusselmans en Verhulst kent, begrijpt meteen dat Mortier ruim genoeg ervaring had met personages aan de rand van de samenleving om ook deze adaptatie tot een goed einde te brengen.

De hoofdrol wordt gespeeld door aanstormend talent Thibaud Dooms. Dat van dat aanstormend talent zeggen wij trouwens niet alleen. Op het filmfestival van Berlijn werd Dooms dit jaar uitgeroepen tot Shooting Star, een onderscheiding die vroeger wereldsterren als Bill Skarsgård (‘It’), Carey Mulligan (‘Maestro’), Alicia Vikander (‘Ex Machina’), Maisie Williams (‘Game of Thrones’), Riz Ahmed (‘ Sound of Metal’) en Daniel Brühl (‘Inglorious Basterds’) te beurt viel. Geen kleintje, dus.

Opvallend is de grote transformatie die Dooms onderging om zijn personage te spelen. Zoals in meerdere interviews met de acteur opgemerkt wordt, is hij in het echte leven net heel zachtaardig en zelfs introvert. Hij liet optekenen dat hij zich helemaal in de wereld van Liam stortte en na de opnames maanden nodig had om de rol weer van zich af te schudden. Gelukkig zegt de acteur ook dat hij het erg leuk vindt om helemaal buiten zijn comfortzone te treden. We voorspellen dat we nog heel veel van hem zullen horen.

‘Skunk’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Beluister de aflevering van 'Vive la scène' met Natali Broods op Spotify:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top