'Durf te vragen' bij de sikhs: een verrassende aflevering met hier en daar een vergetelheid

Films | We hoeven het concept van 'Durf te vragen' niet meer uit te leggen: een immer nieuwsgierige Siska Schoeters stelt gedurfde vragen en krijgt openhartige antwoorden. Dit keer neemt ze de sikhgemeenschap onder de loep. Pickx keek mee en vertelt je waarom deze aflevering de moeite van het kijken waard is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mooi aan 'Durf te vragen' is dat het programma op verschillende manieren een verfrissende blik op de sikhgemeenschap biedt. Siska en de producenten wandelen voorbij de clichés van de perenplukkende sikhs en laten 10 mensen van divers pluimage aan het woord. Dat gaat van de oer-Limburgse twintigers Mani en Amar tot Jaspreet en Kamaljit, een koppel ondernemende veertigers die de bloedige vervolging van de sikhs in het India van de jaren 90 hebben meegemaakt. 

Het programma snijdt ook enkele moeilijke onderwerpen aan, zoals de druk van de ouders op hun kinderen om te presteren en de culturele traditie om zonen en dochters uit te huwelijken. De getuigenissen van de 17-jarige Ansh en de 41-jarige Leena tonen dat er in de sikhgemeenschap veel verschillende visies bestaan over deze principes. Ook homoseksualiteit wordt op een open manier besproken, evenals de culturele verschillen tussen de geloofsbelevenis van sikhtieners en mensen buiten deze gemeenschap.

Heilig boek

Tijdens een reportage in de aflevering komen we ook enkele opmerkelijke feiten over de sikhgemeenschap te weten. Siska bezoekt met gastvrouw Pritty een gurdwara, een sikhtempel. We zien hoe de gemeenschap hun heilige boek, vergelijkbaar met de Bijbel of de Koran, als een goeroe beschouwt. Deze goeroe wordt met groot respect behandeld en heeft zelfs een eigen slaapkamer in de tempel. Een en ander lijkt wat bizar, maar werd door de programmamakers met respect getoond.

Vergeten?

Helaas lieten de programmamakers soms enkele steken vallen. Zo is het ongelukkig dat Siska tijdens haar bezoek verwonderd is over het voeden van de armen in de sikhtempel. Ze zegt bewonderend dat er "ter wereld toch geen enkel ander geloof is waarbij er zo goed voor arme mensen wordt gezorgd". Dat gaat voorbij aan de realiteit. Zo hebben moslims bijvoorbeeld de 'zakat', één van de vijf pijlers van de islam, waarbij ze verplicht een aalmoes geven aan mensen in armoede. En in het boeddhisme is het geven van geld aan mensen in nood het startpunt van de reis naar het nirvana.

Voorts is het jammer dat het programma niet vermeldt dat de sikhgemeenschap al in de Eerste Wereldoorlog een groot offer bracht op de Vlaamse velden. Als onderdeel van het Brits-Indisch expeditieleger vond een volledig peloton sikhs de dood in de eerste veldslag bij Ieper. Dat de programmamakers zoiets op de vooravond van 11 november - Wapenstilstandsdag - vergeten, is op zijn minst gezegd een gemiste kans.

Bekijk ‘Durf te vragen’ elke woensdag om 20u35 op Eén, op VRT MAX of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top