Ontdek een nieuwe .doc: The Mole People Uncovered

Nieuws |

Mensen die alles kwijt zijn en ervoor kiezen om te overleven in de koude kille ‘flood tunnels' van Las Vegas, vlak onder de luxe casino's waar de jackpots dag en nacht rinkelen. De grauwe tunnels zijn oorspronelijk gebouwd om de stad te beschermen tegen overstromingen na een ramp in het verleden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

OP GEVAAR VAN EIGEN LEVEN

Veel mensen beschouwen de tunnels als gevaarlijk en absoluut af te raden, maar Evy Gruyaert en haar ploeg waagden zich er toch aan. Veel van de Las Vegas-bewoners zijn er zelf nog nooit geweest. De onvoorspelbare overstromingen maken het levensgevaarlijk, in slechts enkele minuten kan het daar volledig omslaan. Daarnaast gebeuren er ook dingen die het daglicht niet mogen zien. De recente moorden zijn daarvan slechts een voorbeeld. De grote borden met ‘No Trespassing’ aan de ingang geven het al duidelijk aan. De tunnels zijn verboden toegang. Wie er alsnog binnengaat en opgepakt wordt, moet sowieso voor de rechtbank verschijnen. Ook voor de lokale ordediensten was het dus oppassen geblazen. De '.doc'- ploeg liet zich daar echter niet door tegenhouden in hun missie om de verhalen van de mensen die onder de grond leven aan het licht te brengen. Diep in de koele en donkere tunnels, gewapend met een felle zaklamp, ging Evy Gruyaert op zoek naar de bewoners. Niet iedereen wou zijn verhaal delen, want die zijn vaak te pijnlijk. Verslagenheid, verlies en het gebrek aan waardigheid. 

Maar een aantal vergeten - en toch dappere - bewoners wilde hun verhaal wél delen. Zij, die vaak onzichtbaar lijken voor de miljoenen bezoekers van Las Vegas, willen terug erkend worden als mensen. Iedereen heeft zijn unieke levensverhaal. Van een vermoedelijke moordenaar, die 14 jaar cel achter de rug heeft en nu in de tunnels samenleeft met zijn hond ‘Mustard’, tot een vrouw die haar drie kinderen moest afgeven. Stuk voor stuk verhalen die de kijker meenemen en een diepe indruk nalaten. Een vriendelijk woord of een glimlach is vaak al goed genoeg. Erkenning, daar gaat het om bij deze mensen.

In tegenstelling tot wat het team had verwacht, ontmoeten ze vooral mensen die hun verhaal willen doen. Sommigen onder hen blijven echter liever anoniem te blijven, een gevolg van een gevoel van een gefaald leven. Velen kwamen hier niet wonen uit vrije wil. 


"Met een bang hart, trok ik met een dappere ploeg de tunnels van Las Vegas in, op zoek naar verhalen van mensen die uit de maatschappij zijn gevallen. Soms door hun eigen fout, soms door een samenloop van omstandigheden. In Amerika geldt het credo ‘when you’re out, you’re out’ en dat is hard. Dat heb ik met m’n eigen ogen kunnen zien. Mensonwaardig, als opgejaagd wild, altijd op de vlucht, proberen te overleven: dàt is de harde realiteit voor deze mensen. Door hun verhaal in beeld te brengen probeer ik hen een stem te geven, helemaal in lijn met de missie van m’n vzw 'We Are All Ears', waarbij we via de eenvoudige en tegelijk o zo moeilijke tool van het luisteren naar de stem van iedereen, weer wat verbinding in de maatschappij proberen te brengen."
-Evy Gruyaert

DE DROOM VAN ELON MUSK IS DE NACHTMERRIE VAN DE BEWONERS

Alsof de strijd van de tunnelbewoners nog niet zwaar genoeg is, is er sinds kort een nieuw probleem: de hyperloop. Het nieuwe droomproject van Elon Musk zorgt ervoor dat de bewoners letterlijk worden verdreven. De tunnels moeten worden vrijgemaakt voor de bouw van het ondergrondse transportsysteem. Dat proces gebeurt niet zonder slag of stoot, waarbij de bewoners vaak de dupe zijn. Op een harde en respectloze manier worden zij en hun schaarse bezittingen verwijderd. Hoewel er hulporganisaties zijn, zijn ze niet allemaal even effectief of oprecht. Vaak worden de bewoners misbruikt voor charity-washing: bedrijven die hun imago willen oppoetsen door snelle PR-acties te doen en de mensen nadien weer aan hun lot overlaten.

'.doc Original: The Mole People Uncovered' is een productie van Proximus Media House en 2425 Media. Op maandag 24 juni 2024 is de documentaire exclusief en voor het eerst te zien op Pickx+ omstreeks 22u30. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top