Minder plastic in onze natuur én in ons lijf, dat is waar ‘Mei Plasticvrij’ voor ijvert

Films |

De milieuproblematiek neemt diverse vormen aan, wat ook om diverse campagnes vraagt. Zo is er ‘Mei Plasticvrij’, waar enkele prominente mediafiguren hun medewerking aan verlenen. Proximus Pickx stelt ze aan jou voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jaarlijks belandt zo’n 8 miljoen ton plastic in onze oceanen, dat is niet alleen schadelijk voor het milieu en de dieren, maar ook voor ons, de mens. Het toxische water belandt uiteindelijk immers in ons lichaam. Dat is kort samengevat de problematiek waar het burgerinitiatief ‘Mei Plasticvrij’ meer bewustzijn rond wil creëren. En het kan anders, willen ze met deze campagne bewijzen. Daar kunnen we zelfs individueel aan bijdragen, zonder dat we daarvoor al te veel van ons ingenestelde comfort moeten opgeven.

Simpelweg door al eens een maand minder plastic te gebruiken, kunnen we impact hebben. Een boodschappentas in plaats van een plastic zakje vragen aan de kassa. Een eigen gerecycleerde drinkbus in plaats van telkens een nieuw bekertje te gebruiken. Minder voorgepakte groenten of fruit kopen. En zo zijn er nog tal van voorbeelden waarmee wij allemaal vanuit ons individueel gedrag op termijn ook de economie en de politiek kunnen beïnvloeden, zo luidt althans de boodschap van dit initiatief.

Dieter Coppens geeft het goede voorbeeld

Het bekendste gezicht dat de campagne ‘Mei Plasticvrij’ mee in de kijker helpt zetten, is wellicht dat van Dieter Coppens. De presentator van onder andere ‘Down the road’ en ‘Copy Beest’ werd bekend dankzij zijn deelname aan ‘De Poolreizigers’, ondertussen alweer meer dan tien jaar geleden. Ook toen al toonde hij zijn fascinatie voor onze planeet, in al zijn facetten. “Iedereen weet het ondertussen wel, single use plastic is pure rotzooi en daar moeten we vanaf”, aldus de populaire en geliefde tv-presentator. “Door campagnes als ‘Mei Plasticvrij’ zijn we al zover dat het bewustzijn er nu is dat plastic niét oké is voor onze planeet… en dus ook niet voor ons.” Coppens roept daarbij op tot actie: “Als jij die plastic beu bent en daar eigenlijk vanaf wil, laat van je horen! Zeg in de winkel dat het je stoort, schrijf een mail naar de fabrikant en laat het politici weten…. Met de tijd zal het wel doordringen en zal de verpakkingsindustrie op zoek moeten naar alternatieven. En als de politiek slim genoeg is en eens écht op de lange termijn gaat denken, zullen ze dit hopelijk in wetten gieten.”

Zelf doet hij ook al geruime tijd moeite om zijn plastic consumptie te verkleinen. “Ik neem altijd een thermos mee, wij drinken thuis kraanwater, maken zelf granola en in de winkel gebruiken we onze herbruikbare zakjes. Beleg leggen ze tegenwoordig met de glimlach in onze eigen potjes. Ik weet dat je nog veel meer kunt doen, maar alle beetjes helpen, toch?”

Ambassadeurs

Nog zo’n ambassadeur van ‘Mei Plasticvrij’ is Hilde De Baerdemaeker, die haar naam al voor een vierde keer verbindt aan het initiatief. De ervaren actrice die we kennen van ‘Team Spirit’, ‘De Zaak Alzheimer’, ‘Alias’, ‘LouisLouise’ of ‘Aspe’ is heel uitgesproken over het thema. “We zijn zo nonchalant met plastic”, vindt De Baerdemaeker. “We drinken water uit een plastic flesje, gooien het in de PMD-zak en denken dat daarmee de kous af is. Maar slechts een deel wordt gerecycleerd. Waarom zou je nog flessenwater kopen? Die nood is gecreëerd door de reclame. Neem gewoon een drinkfles en vul ze met kraanwater. Appels kun je in bulk kopen, en je kunt je eigen doosjes meenemen naar de slager, of gewoon, zoals ik: plantaardig eten!”

Al geeft ze nog een tip voor zij die al zuchten bij zulke voornemens. “Kleine stapjes zetten om plastics te verminderen, daar kan ik echt gelukkig van worden. De lat niet té hoog leggen is volgens mij de enige manier om het langer dan een maand vol te houden.”

Naast Coppens en De Baerdemaeker zijn er nog tal van geëngageerde bekende of minder bekende Vlamingen die hun schouders zetten onder het initiatief, zoals cartoonisten Chrostin en Iris Van Robays. Meer getuigenissen en ideetjes om zelf je bijdrage te leveren, vind je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top