Dit moet je weten over ‘De Jamies’: de online video awards

Films | Sinds twee jaar werkt het Filmfestival van Oostende samen met Hurae, het creative agency van Kortrijkzaan Hannes Coudenys. Samen organiseren ze ‘De Jamies’. Daarbij wordt het werk van online creators bekroond. Dit jaar zijn onder meer Karrewiet, Average Rob, Bockie De Repper en Technopolis genomineerd in verschillende categoriën.

Deel dit nieuws

Dit moet je weten over ‘De Jamies’: de online video awards’

Bij de lancering van het nieuwe filmfestival van het online luik van het filmfestival vertelde initiatiefnemer Coudenys dat de onlinesector zo eindelijk “het voetstuk krijgt dat het verdient”. De prijzen zijn vernoemd naar kunstenaar James Ensor en moeten uiteindelijk uitgroeien tot een kruisbestuiving tussen de film-en televisiesector en de onlinewereld. Er zijn in totaal dertien categorieën en één publieksprijs. Vorig jaar ging Average Rob naar huis met de prestigieuze prijs voor Beste comedy.

‘De Jamies’ willen verder ook meer zijn dan louter een awardsshow. Via hun sociale media en website bieden de organisatoren ook een reeks workshops aan. Op die manier willen ze de kennis van mensen die dagdagelijks met online video bezig zijn, delen met anderen. Zo zijn er onder meer tutorials voor bedrijven en creatievelingen. Er wordt ook samengewerkt met heel wat instanties uit het hoger onderwijs om kennis verder te delen. Via het YouTubekanaal van ‘De Jamies’ leer je een podcast maken, een livestream opzetten en heel wat andere technische zaken. Anderzijds krijgt ook het inhoudelijke aspect aandacht en wordt nagedacht over de maatschappelijke rol van sociale media en online creators.

Lange lijst genomineerden

Ook dit jaar is Average Rob genomineerd in de categorie Comedy. Hij krijgt in de lijst van genomineerden gezelschap van onder meer Bockie De Repper, Elodie Gabias, Kurkdroog, Supercontent en Shauna Dewit. In de categorie Vlog maken onder anderen Nona Van Braeckel, Hannes Vlogt (eveneens initiatiefnemer van ‘De Jamies’), K3 en Sofie Senden kans op een beeldje. 

Daarnaast is ook de categorie Lifestyle erg populair. Daar herkennen we onder meer Veronique Leysen, Steven Gielis, With Kids on the Road en Tiany Kiriloff. De familie Vermeire is in de categorie Dans goed vertegenwoordigd. Zowel Julie Vermeire als haar vriend Laurins Dursin werden genomineerd, net als Lost Frequencies en Camille Dhont. 

Jaar na jaar worden ook video’s in de categorie Explainer meer en meer populair. Comedian Henk Rijckaert zet zich al enkele jaren in om met zijn youtubekanaal van alles en nog wat zelf te maken. Hij krijgt in de lijst van genomineerden onder andere het gezelschap van Martijn Peters en Faqda.

TikTok

Naast Explainer kende ook TikTok het laatste jaar een enorme boost. Meer en meer creators zetten in op het populaire medium, net als grotere mediabedrijven. Bij de categorie TikTok zien we Timon Verbeeck, Jonatan Medart en ook Molly Kate terug, in de categorie TikTok Business is dat onder andere MNM, Technopolis en Studio Brussel

In de categorie YouTube zien we enkele bekende namen die al een aantal jaar bekendheid verwerven. Acid, Average Rob en Linde Merckpoel zijn de bekendste namen, maar ook Social House, Stien Edlund en PressTube zijn in de lijst te zien.

Kastiop Award

De bekende YouTuber Kastiop die in 2020 op 22-jarige leeftijd overleed, kreeg van de organisatoren een eigen award. Elk jaar wordt een prijs met zijn naam uitgereikt aan de beste creators in de categorie gamestreaming. Dat genre wordt jaar na jaar meer populair en heel wat jongeren wisselen hun games af met het bekijken van streams waarbij gaming centraal staat. 

Omdat ook achter de schermen heel hard wordt gewerkt aan online video’s, zal de organisatie van 'De Jamies' ook een award uitreiken aan de beste videograaf. Zij zorgen ervoor dat een video perfect wordt opgebouwd en technisch op de juiste manier in elkaar zit. Opname en montage van video’s zijn heel erg belangrijk om het geheel een succes te laten worden, waardoor ook zij meer dan een prijs verdienen. De meest bekende namen bij de genomineerden van die categorie zijn Arnaut Bracke, de man achter de vlogs van Linde Merckpoel en Milan Cools. Hij draait aan de knoppen van de filmpjes van Average Rob. 

Tenslotte zijn er ook nog awards te winnen in de categorieën Fictie en Opkomend Talent. Bovendien werd gestemd op de Beste video van het jaar en is er een publieksprijs voor de beste content creator van het jaar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top