Ade Adepitan meet de staat van onze planeet op, slingerend tussen hoop en vrees

Cultuur & kennis | In de driedelige documentairereeks ‘Climate Change – Ade on the frontline’ trekt de Britse journalist en rolstoelatleet Ade Adepitan op onderzoek uit om zo de gevolgen van de klimaatverandering overal ter wereld in kaart te brengen. Tegelijkertijd toont hij ook welke oplossingen er mogelijk zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ade Adepitan (48) is een voormalige rolstoelatleet -hij won in 2004 olympisch brons met de Britse paralympische basketbalploeg en een jaar later goud op het WK rolstoelbasket- en in het VK ondertussen ook een gewaardeerd journalist. Aanvankelijk als sportcommentator/presentator bij de BBC, maar al snel evolueerde hij naar documentairemaker. Eentje van het geëngageerde soort. Zo focust hij graag op de staat van onze planeet en kaart hij geregeld uitwassen van discriminatie en racisme aan. Vorig jaar werd hij nog opgenomen in een top 100-lijst van meest invloedrijke Britten met een zwarte huidskleur.

Adepitan, die Nigeriaanse roots heeft, doorkruiste bijvoorbeeld Afrika voor de reportagereeks ‘Africa with Ade Adepitan’ en deed zo ervaring op voor een nog groter project dat daarop zou volgen: ‘Climate Change’. Daarin onderzoekt hij de gevolgen van de klimaatverandering op aarde. In drie afleveringen neemt hij ons mee naar de meest diverse plekken. In aflevering 1 zijn dat Australië, Nieuw-Zeeland en Tasmanië. Hij ziet er hoe het Great Barrier Reef verwoest wordt, ontdekt hoe enkele Solomoneilanden zijn opgeslokt door de oceaan en hoe schildpadden door de klimaatopwarming op grote schaal ‘vervrouwelijken’.

Oplossingen aanreiken

In aflevering 2 (vanavond te zien op Canvas) trekt Ade naar Bangladesh in de Gangesdelta. Het gebied ligt amper boven zeeniveau en ziet haar toekomst ernstig bedreigd door de almaar groter wordende cyclonen. In aflevering 3 trekt hij dan weer naar het noorden van onze planeet: in het Noorse Spitsbergen ervaart hij zelf hoe de temperatuur het ijs doet smelten en heeft hij een gesprek met tieneractiviste Greta Thunberg.

Wat Ade Adepitan echter goed doet, is de balans houden tussen vrees en hoop. Hij toont duidelijk wat er misgaat en nog kán gaan, maar reikt ook oplossingen aan en toont evenzeer welke positieve evoluties nu al plaatsvinden. Hoe Tasmanië bijvoorbeeld bijna helemaal op hernieuwbare energie draait. Hoe Kopenhagen tegen 2025 koolstofneutraal probeert te zijn. Of hoe in Bangladesh massaal mangroves worden aangeplant om de regio zo te beschermen tegen overstromingen.

Kortom: een must see voor al wie begaan is met de toekomst van onze aarde en tegelijkertijd met een positieve mindset de strijd wil aangaan. Net zoals Ade.

'Climate Change - Ade on the frontline' is op vrijdag 20 augustus vanaf 20u30 te zien op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top