#IStandWithUkraine: hoe steun je de burgerslachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne?

Nieuws | De wereld komt samen om Oekraïne te helpen. Ook België heeft zijn krachten gebundeld met deze golf van solidariteit voor het Oekraïense volk. Talrijke initiatieven zien het levenslicht, zoals de inzameling van voedsel en primaire levensbehoeften, gezondheidszorg, vervoer en opvang, enz. Het aantal initiatieven neemt hand over hand toe.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds 24 februari, het begin van de Russische invasie op Oekraïense bodem, is de wereld samengekomen om hulp te bieden aan Oekraïense burgers die gedwongen zijn hun thuisland te ontvluchten. Tot op heden telt de VN meer dan 1,5 miljoen Oekraïners die hun huizen hebben verlaten om hun toevlucht te zoeken tegen het Russische offensief. Er wordt op verschillende fronten gevochten en bij elke aanval proberen steeds meer burgers het gebied te ontvluchten. Hun aantal blijft toenemen. De Europese Unie schat dat 7 miljoen Oekraïners zullen worden ontheemd. De Europese commissaris voor crisisbeheersing, Janez Lenarcic, waarschuwde zelfs dat "we getuige zijn van wat de grootste humanitaire crisis op ons Europese continent in vele, vele jaren zou kunnen worden". Niemand blijft onbewogen door de benarde situatie van de Oekraïense burgers en zoeken daarom naar manieren om te helpen. Als je je afvraagt met wie je contact kan opnemen om iets te doen of kan deelnemen aan hulp voor Oekraïne, dan kan dit artikel je helpen. Proximus Pickx heeft voor jou een (niet-limitatieve) lijst opgesteld van erkende en betrouwbare organisaties die donaties inzamelen voor Oekraïne.


Het Oekraïense Humanitair Fonds van de VN

De Verenigde Naties hebben een fonds opgericht om directe hulp aan Oekraïense burgers te bieden. Elke bijdrage wordt toegevoegd aan één fonds dat verschillende initiatieven ondersteund die lokaal beheerd en ondersteund worden onder leiding van de Verenigde Naties. Donaties worden direct en onmiddellijk gegeven aan partnerorganisaties die zich in de frontlinie bevinden. Het geld komt dus terecht bij de mensen die het het hardst nodig hebben en wanneer ze het nodig hebben. Het is de snelste en meest efficiënte manier om dringende humanitaire hulp ter plaatse te ondersteunen. 

Oekraïne 12-12

Het Belgisch Consortium voor Noodsituaties 12-12 heeft de actie 'Oekraïne 12-12' gelanceerd, die tot doel heeft de fondsen te verzamelen die nodig zijn om humanitaire operaties in het land te financieren en om buurlanden te ondersteunen die worden geconfronteerd met een grote massa vluchtelingen die hun thuisland ontvluchten. Verschillende organisaties coördineren hun middelen om basishulpprogramma's op te zetten, zoals het verstrekken van gezondheidszorg, voeding, watervoorziening, hygiëne, bescherming en aangepaste hulp bij psychosociale trauma's. Enkele van organisaties zijn onder meer Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam België, Plan International België, het Belgische Rode Kruis, Rode Kruis-Vlaanderen en Unicef België. Los van het consortium kan je elk van deze organisaties afzonderlijk ondersteunen door rechtstreeks naar hun site te navigeren. Verschillende mediagroepen zoals VRT, DPG Media, SBS België, RTL België en RTBF hebben via radio, televisie en internet een grote mediacampagne opgezet om deze actie te promoten.

Doneren kan via bankrekeningnummer 12-12 BE 19 0000 0000 1212 en online via 1212.beAmnesty International

Amnesty International België heeft ook een oproep gedaan voor donaties om de mensenrechtenschendingen, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, te bestrijden. De opbrengsten wordt vooral gebruikt om mensenrechtenverdedigers en journalisten die in het land in gevaar verkeren te evacueren, maar ook om bestaande en toekomstige mensenrechtenschendingen te documenteren. De organisatie belooft ook bij de EU te lobbyen om de rechten van vluchtelingen te waarborgen.

U kunt de werking van Amnesty International België steunen door rechtstreeks op hun site een donatie te doen.

Vang Oekraïners bij jou thuis op

Belgische burgers worden ook uitgenodigd om contact op te nemen met hun gemeente als ze een opvangplaats bij hen thuis hebben om Oekraïners te verwelkomen die de afgelopen dagen de oorlog zijn ontvlucht. De Oekraïense ambassade heeft een site gedeeld waarop je je woning kan registeren als opvangplaats voor Oekraïense vluchtelingen: Mapahelp. Voor meer informatie kan je ook contact opnemen via het volgende telefoonnummer: +32(0)2 379 21 06. 

De Belgische regering heeft alle gemeenten in België gevraagd om deel te nemen aan een telling van tijdelijke huisvestingsplaatsen op hun grondgebied. Alle Belgen kunnen rechtstreeks naar hun gemeente gaan om hun beschikbare plaatsen te melden. De stad Brussel heeft een onlineformulier gepubliceerd zodat inwoners, bedrijven of non-profitorganisaties in de Belgische hoofdstad een aanvraag kunnen indienen om ontheemde Oekraïners op te vangen.

Ambassade van Oekraïne

De Ambassade van Oekraïne in België blijft oproepen tot vrijgevigheid. Om de donaties effectief te organiseren, werkt de ambassade een lijst met basisbehoeften die Oekraïners nodig hebben dagelijks bij. Er zijn niet alleen verschillende bankrekeningnummers waarop je giften kunt storten, maar je kan ook voedsel, medicijnen, hulpmateriaal, apparaten, en dergelijke doneren.