Antwerp Pride benadrukt de verwoestende kracht van woorden

Nieuws | Van 11 tot 15 augustus is Antwerpen gehuld in regenbogen! Vijf dagen lang wordt Pride gevierd in de Scheldestad, met verschillende evenementen ter ere van de LGBTQ-gemeenschap. En dit jaar ligt de nadruk op het thema #NotJustWords. “We vinden dat het welletjes is geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA+ gemeenschap”, klinkt het.

Door Pickx

Deel dit nieuws

#NotJustWords

Het evenement, dat in 2008 in het leven werd geroepen, draagt met trots de kleuren van de LGBTQ-gemeenschap uit. Dit jaar wil de organisatie de aandacht vestigen op de boodschappen van haat, bullying en discriminatie die op sociale media nog steeds welig tieren. “Met dit thema willen we geen grote eisen stellen of oproepen lanceren, maar wel een bekommernis uitdrukken”, wordt verduidelijkt.
 
“Hoe we met elkaar omgaan, begint bij onszelf”, aldus de organisatie. “Met dit thema hopen we dat iedereen even stilstaat bij de woorden en het kwetsend taalgebruik dat ze, soms onbewust, hanteren. We hopen dat mensen zich informeren over onderwerpen voor ze uitspraken doen. Dat ze even ademhalen voor ze reageren op een nieuwsfeit. Dat er een grotere empathie en verdraagzaamheid komt online.”
 
Onder de hashtag #NotJustWords brengt de organisatie de boodschap dat woorden niet zomaar woorden zijn en verzamelen ze iedereen die zich wil inzetten voor een meer gesensibiliseerde, inclusieve en verdraagzame maatschappij. Want jammer genoeg is er op dat vlak nog steeds werk aan de winkel.

Het programma

Het vijfdaagse regenboogfestival opent op woensdag 11 augustus met een pride-avond. Tijdens een reeks openluchtconcerten zullen Kids with Buns, Serine Ayari, LaDiva Live, Priscilla - Queen of the Desert en Grigri Y El Macho Fantastico de Scheldestad betoveren en volledig in de queer sfeer brengen.
 
Op donderdag 12 augustus zullen enkele mannelijke modellen zich van hun beste kant laten zien tijdens Almost Naked. Deze stomende modeshow is precies wat de titel doet vermoeden: een show met veel mannen en mode, maar weinig stof. Op dezelfde dag is er ook een La La Ladiesland-avond gereserveerd voor vrouwen, met dj-sets, lekkere drankjes en heel veel sfeer. Andere kleurrijke evenementen zijn de Mykonos Sunset-avond en de World of Love-tentoonstelling.
 
Vrijdag 13 augustus wordt ook heel feestelijk! Woodpop Pride in Park Spoor Noord laat je dansen op de grootste hits van Lady Gaga, Justin Bieber, Britney Spears, Lil Nas X, Madonna, Dua Lipa en veel andere artiesten die iconen van de LGBTQ-gemeenschap zijn geworden.
 
De Pride March vindt plaats op zaterdag 14 augustus en begint om 13u00 op het Sint-Jansplein. Deze parade doorkruist de hele stad om zo buurten en gemeenschappen met elkaar te verbinden. Wave, de afterparty, zal kasteel het Steen achteraf op stelten zetten.
 
Zondag 15 augustus is de slotavond van de Pride. Met een reeks feesten op de Grote Markt wordt het feest afgesloten. Deze zondag staat in het teken van roze, zoals het evenement ‘Pink Sunday’ goed omschrijft. Een rondleiding door de homobars en Pride Villages is de perfecte afsluiter van het weekend.

Trail of Stories

Als het je niet lukt om tijdens die paar dagen in Antwerpen te geraken, kan je gedurende de hele maand augustus ook meedoen aan de Trail Of Stories. Dat parcours leidt je langs mooie en interessante plekken aan de hand van dertien portretten van fotografe Noortje Palmers. Elke foto heeft zijn eigen verhaal, met betrekking op de LGBTQ-gemeenschap.
 
Meer info over de Antwerp Pride 2021 vind je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top