International Left Handers Day: ken je deze bekende linkshandigen al?

Films | Jaren geleden werd er nog zwaar op neergekeken, maar ondertussen is linkshandig zijn al lang geen taboe meer. Meer zelfs: 13 augustus is uitgeroepen tot International Left Handers Day. De dag is in het leven geroepen om lefties in de kijker te zetten, maar ook om mensen bewust te maken van de alledaagse problemen waar linkshandigen mee te maken hebben omdat we leven in een wereld die ontworpen is voor rechtshandigen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoewel het een ruwe schatting is, wordt aangenomen dat ongeveer 90% van de mensen in de wereld rechtshandig is. Linkshandigen zijn dus in de minderheid, althans in de meeste lagen van de bevolking. Als je een sportliefhebber bent, ken je waarschijnlijk wel enkele atleten die linkshandig zijn. Je kunt het zien als ze een bal gooien of met een knuppel slaan. Maar hoe zit het met de linkshandige beroemdheden die niet uit de sportwereld komen? Is het je ooit opgevallen hoe ze een koffiekopje oppakken in een scène, of hoe ze hun instrument vasthouden? Hier zijn enkele linkshandige beroemdheden die je misschien nog niet kende.

Tom Cruise

Er is haast niemand op deze planeet die de naam Tom Cruise niet kent, hij is een van de grootste Hollywoodsterren van de voorbije decennia. Wat velen echter niet over hem weten, is dat hij wel degelijk linkshandig is. De acteur weet dus wat voor Mission Impossible het is om als linkshandige met een schaar te knippen. Cruise is zelfs een tijdje getrouwd geweest met een andere linkshandige: Oscarwinnares Nicole Kidman.

Julia Roberts

Als Cruise de grootste mannelijke filmster was van de jaren 90, vertegenwoordigde Julia Roberts het andere geslacht in datzelfde decennium. Deze levende legende van de romantische komedie won uiteindelijk een Oscar voor haar optreden in ‘Erin Brokovich’, een docudrama uit 2000 over de gelijknamige activiste. Ook Roberts is linkshandig. Probeerde ze in ‘Pretty Woman’ die ring met haar linkerhand uit het doosje te pakken?

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence maakte furore in 2010 met haar rol in ‘Winter’s Bone’ en groeide uit tot een van de grootste filmsterren ter wereld. Ook zij is een trotse linkshandige. Lawrence won een Oscar voor Beste Actrice toen ze nog begin twintig was en heeft dus nog tijd genoeg om er nog een aan haar collectie toe te voegen. Heeft iemand er al op gelet met welke hand ze haar pijlen afschiet tijdens ‘The Hunger Games’?

Bruce Willis

Bruce Willis speelt niet alleen een linkshandige, hij is er zelf ook een. We zien de acteur van de eerste tot de laatste ‘Die Hard’-film alles oppakken, neerschrijven en afschieten met zijn linkerhand. Een goede representatie voor lefties in de cinema.

Judy Garland

Mensen die linkshandig zijn, zijn vaak ook ‘linksvoetig’. Als ze zouden voetballen, zouden ze de bal waarschijnlijk met hun linkervoet wegschoppen. We weten niet of Garland ooit gevoetbald heeft, maar de linkshandige heeft wel een paar beroemde voeten. Ze liepen in 1939 namelijk in een iconisch paar robijnrode muiltjes toen ze de hoofdrol speelde als Dorothy in ‘The Wizard of Oz’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top