Conner Rousseau in ‘Het Huis’: "Ik ga niet over mij laten lopen"

Films |

Eric Goens kidnapte deze week een partijvoorzitter en sloot hem dan op … Excuseer, dat klopt niet. Eric Goens stal van een partijvoorzitter een gsm, gooide het onding in een kluisje en sloot dat af. 24 uur digitale quarantaine voor Conner Rousseau.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Prutsers zijn we allemaal. Wat televisie vaak vergeet te vertellen, is dat bekende mensen geen haar beter zijn. 'Het Huis' is anders. Daarin zien we adonis Kevin Janssens onhandig trippelend over te hete zwembadtegels of hoe een voorzitter van een klassieke partij klunzig blauwe bessen uitstrooit over de vloer en later zelfs gaat staan in een vergeten bes. 'Het Huis' in volle glorie.

Tekenend tijdens de klunspartij, de blik van Conner Rousseau in/net boven de camera. Rousseau had tijdens zijn verblijf de cameramannen, in tegenstelling tot sommigen bessen, wel gezien. Tijdens zijn eerste jeugdanekdote, over kleine Conner die uit de klas gezet werd omdat hij zich boos maakte over het ontslag van Leona Detiège als Antwerps burgemeester, spot hij de reactie van de cameraman: “Ik zie hem al kijken, ‘wat een loser’.” Rousseau had alles gezien.

Ook opvallend: Rousseau is nooit tevreden en al zeker niet met zichzelf. In de sportkamer ontving hij elke, al dan niet mislukte, poging met een grimas. “Ik wil niet de loser zijn van 'Het Huis'”, zegt hij te voorbarig en hard, na een moeilijke eerste evenwichtsoefening. Oefeningen die dan ‘gewoon goed’ zijn, zoals de handkrachttest, moeten voor hem beter. “Je hebt de neiging om je eigen prestaties te minimaliseren”, merkte de aanwezige sportdokter op. “Ik ben niet rap content”, repliceerde de Vooruit-frontman.

Het open-mondmoment van de aflevering

De wrange blik van Rousseau aan het begin van de aflevering sprak boekdelen. Goens had hem net het kluisje gepresenteerd waar zijn gsm de komende 24 uur in zou vertoeven en niets van de hele situatie stond Rousseau aan. “Echt, maar zijt ge serieus? Voor 24 uur? Ik ging wel nog wat mails sturen.” Goens provoceerde snel: “Het ergste is dat ik niet goed ben in het bijhouden van sleutels.” Alleen om zijn grootmoeder te bellen voor haar recept voor appelmoes, mag de gsm even vrij.

Dan was er ook nog de oorsprong van de nieuwe naam van de Vlaamse socialisten. Die bleek helemaal niet gestolen van het Gentse cultuurhuis, wel van het VTM-programma ‘Familie Backeljau’, een favoriet van Rousseau. In een aflevering ervan komt Maria Backeljau terecht in een politieke partij met dezelfde naam: Luchtbal Vooruit. De naamswijziging voltrok zich zo eigenlijk twintig jaar geleden al op de commerciële televisie.

Het meest aangrijpende van de aflevering

Goens bleek toch net minder dan een interviewgod deze week. Waar hij normaal gezien al zijn gasten met schijnbaar gemak een deurtje laat opendoen naar hun ziel, bleef Rousseau bij de emotionele thema’s aan de oppervlakte. Het verhaal over de strijd van zijn halfzus Eloise, die in het verleden te kampen had met boulimie en suïcidale gedachten, passeert de revue, zonder te al te veel tijd of woorden eraan te spenderen.

Ook over de scheiding van zijn ouders en de afwezigheid van zijn vader, bleef Rousseau op de oppervlakte. Hard en snel ging het over de vader die Conner beschreef als een tegendraadse zoon, met een sterke eigen mening: “Hij heeft niet te klagen. Hij is niet veel thuis geweest.” Zijn moeder, die ook veel opofferde voor haar carrière, betreurde naderhand de gemiste uren thuis: “Ze zegt: ‘ik heb zo weinig met jullie gedeeld.’ Maar ik had met haar de politiek om te delen.” De fouten die zij maakte, waardoor ze haar plaats in de politiek verloor, beloofde Conner zichzelf om niet opnieuw te maken: “Ze is te braaf, dat ga ik niet zijn. Ik ga niet over mij laten lopen.”

Rousseau had het wel over zijn levensritme. “Er is geen uitknop. Ik vind geen manier meer om te ontspannen, zelfs niet met dingen waar het eerder wel nog mee lukte.” Koppig zet hij wel door, met de duidelijke, maar niet heiligmakende, ambitie om premier te worden. Koppig zijn zit ook in zijn familie, waar ook politiek en socialisme altijd een belangrijke rol speelden. Zijn grootvader besloot zo, koppig en ondanks een afgezet been, zelf een nieuw dak te leggen en zelf een keuken te installeren. Toen hem gevraagd werd om te stoppen, was zijn uitleg simpel: “Ik kon dat vroeger, ik kan dat nu ook."

Volgende week ontvangt Goens in zijn huis televisiemaker Mathias Coppens

Bekijk ‘Het huis’ op dinsdag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Lees hier alles over de aflevering met Iris Vandenkerckhove!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top