Nu op Canvas: nieuwe docureeks 'Op slot'

Films |

Vorig jaar ging bijna heel de wereld op slot als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ook België evolueerde tussen maart en eind september 2020 van wanhoop naar hoop en weer terug. In de driedelige Canvasreeks 'Op slot', te zien vanaf 7 december, onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici. Maar wie komt er allemaal aan bod in deze reeks en aan wat mag je je verwachten? Proximus Pickx blikt vooruit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoe lang kan een samenleving op slot? Wat is de impact van de ingrijpende maatregelen die onze gezondheidszorg overeind moesten houden? Het zijn slechts enkele van de pertinente vragen die aan bod komen in deze reeks waarin Michaël Van Droogenbroeck de balans opmaakt van de coronacrisis. Voor de reeks volgde de VRT-journalist 6 Vlaamse ondernemers en 7 Belgische politici en dat in een periode waarin zowel bedrijven als de politiek zwaar onder druk kwamen te staan en ze soms aartsmoeilijke keuzes moesten maken.

Van Plopsaland tot Portland

Steve Van de Kerkhof, CEO van Plopsaland, is een van de ondernemers die Van Droogenbroeck in de driedelige reeks aan de tand voelt. Ook Patrick Deboes, zaakvoerder van de arthouse-cinema Sphinx in Gent wordt gevolgd, net als Andrea De Smedt, zaakvoerster van horecazaak Lief in Mechelen. De andere ondernemers die aan bod komen zijn Ann Dirckx (ze runt de kledingboetiek Othello in Heist-op-den-Berg), Sevda Durukan (gerant van The Studio, een kapperszaak in Heusden-Zolder) en ten slotte Jente Pironet en Sarah Pepels, of de drijvende krachten achter de indiegroep Portland (ze scoorden twee MIA-nominaties in 2019, respectievelijk in de categorie doorbraak en alternatief).

“Anderhalf jaar lang heb ik bij de zes ondernemers de meeste uiteenlopende emoties gezien: van hoop over wanhoop tot woede”, zegt Michaël Van Droogenbroeck die hun verhalen in de reeks illustreert met nieuwsbeelden uit het VRT-archief en kadert met zijn analyses. “Opvallend genoeg overheerst nu bij alle zes relatieve tevredenheid”, aldus de journalist.

Politieke spelers

Bij de politici die Van Droogenbroeck heeft gevolgd kunnen uiteraard niet voormalig premier en huidig minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en voormalig vicepremier en huidig premier Alexander De Croo ontbreken. Zowel Wilmès en De Croo moesten met hun regering dagelijks aanpassen en bijsturen om de crisis te bezweren. Ook Maggie ‘Blijf in uw kot’ De Block, voormalig minister van Volksgezondheid en Frank Vandenbroucke, huidig minister van Volksgezondheid zitten in de reconstructie, net als Pieter De Crem en Annelies Verlinden, respectievelijk voormalig en huidig minister van Binnenlandse Zaken. De laatste politicus ten slotte die wordt gevolgd is Vlaams minister-president Jan Jambon.

In de eerste aflevering ‘In lockdown naar een nieuwe regering’ worden de eerste besmettingen, de lockdown en de exit-strategie en de vorming van de nieuwe regering met premier De Croo belicht. Aflevering 2, ‘Via een tweede lockdown naar de paaspauze’ legt het accent op de periode oktober 2020 tot Pasen 2021 met toch nog een derde lockdown ondanks een vaccinatiestrategie. In de derde aflevering, ‘Van de paaspauze naar een vierde golf’, ligt de focus op de exit met de heropening van de horeca en een zomerplan vol versoepelingen tot een vierde golf die vanaf oktober de kop opsteekt.

Bekijk ‘Op slot’ vanaf 7 december elke dinsdag om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top