Je kan de bekroonde VRT-documentaire 'Mirakel n°71' vanaf nu opnieuw bekijken

Cultuur & kennis | Eind oktober won de documentaire 'Mirakel n°71' de Prix Europa in de categorie TV/Video Factual Series of the year. In de reeks zien we hoe regisseur Nathalie Basteyns met fotografe Lieve Blancquaert op roadtrip naar Lourdes gaan. Basteyns kreeg de diagnose van multiple sclerose en zit nu al 8 jaar in een rolstoel, maar droomt er nog altijd van om opnieuw te kunnen lopen en hoopt op een mirakel. Pickx vertelt je waarom je deze beklijvende documentaire moet hebben gezien.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Regisseur Nathalie Basteyns is in Vlaanderen vooral bekend van de dramareeksen 'Clan' op VTM en 'Beau Séjour' voor Eén. In 2013 kreeg ze de diagnose van MS (multiple sclerose). Dat nieuws kwam uiteraard aan als een mokerslag voor de regisseur en haar partner Kaat. MS is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel en kan op diverse manieren ontwikkelen, waardoor de uitkomst altijd onvoorspelbaar is. Door aanhoudende klachten moet Basteyns sinds 8 jaar geleden een rolstoel gebruiken. Ze droomt er nog altijd van om opnieuw te kunnen lopen en hoopt op een mirakel.

Geloof

Het is de hoop op een mirakel dat het beginpunt vormt van de documentaire 'Mirakel n°71'. Basteyns trekt samen met haar goede vriendin en fotografe Lieve Blancquaert en haar vaste verpleger Gustave Dikumueni naar Lourdes, dat vanouds bekend staat als katholiek bedevaartsoord. In Lourdes zijn al 70 mirakels erkend door de katholieke kerk en Nathalie hoopt nummer 71 op haar naam te kunnen schrijven, soms tegen beter weten in. Nathalie twijfelt aan haar geloof, terwijl haar verzorger Gustave diepgelovig is en Lieve niet in een god gelooft. 

De documentairemakers trekken het contrast van deze drie opvattingen op een knappe manier open tot een zoektocht in de wereld van ons brein, de wetenschap en het geloof. Nathalie ontmoet wetenschappers, gelovigen, ervaringsdeskundigen en sceptici die elk vanuit hun expertise helpen met haar zoektocht naar een mirakel.

Klein mirakel

Dat de documentaire met Basteyns werd bekroond door een Prix Europa, noemt ze zelf "een klein wonder". "Ik wil VRT Canvas, VAF en De Mensen bedanken voor alle kansen", verklaarde ze daarover onlangs aan VRT NWS. Desondanks blijft de regisseur naar eigen zeggen hopen op een "groot mirakel". "Maar dit is een klein mirakel, waar we ontzettend blij mee zijn".

Bekijk ‘Mirakel n°71’ op donderdag 30 november om 21u35 op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.Lees ook:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top