‘Exit’, de serie die Noorwegen choqueerde, komt naar VRT Canvas

Series | Het derde seizoen van de Noorse serie ‘Exit’ – voor een keertje geen “nordic noir” – is vanaf zondagavond te zien op VRT Canvas. Na de lancering van het eerste seizoen in het najaar van 2019 werd de reeks over decadente uitspattingen in de financiële wereld de meest gestreamde serie in de geschiedenis van Noorwegen. En hoe gek het ook wordt, het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Adam, William, Jeppe en Henrik zijn vier mannen die werken in de wereld van de high finance. Geld stroomt voor hen als water uit de kraan, en dat heeft hun moraal volledig gecorrumpeerd. Mensen zien ze als voorwerpen die gekocht en verkocht kunnen worden. In hun wereldje, is hun wil wet, voor de juiste prijs. Ze hebben samen een huis, waar hun gezinnen niets van afweten, waar ze terecht kunnen voor al hun decadente uitspattingen. Een feestje met escortes, bingedrinken of tonnen drugs gebruiken, geweld, niet is hen te gortig. Maar onder dat alles schuilt de duistere werkelijkheid. De mannen zijn, naast toxisch voor hun naasten en elkaar, zelfdestructief en depressief.

De synopsis van de serie ‘Exit’ – letterlijk vernoemd naar het feit dat de vier hoofdpersonages met al hun capriolen proberen te ontsnappen aan de werkelijkheid van hun bestaan – lijkt een beetje op een mengeling tussen ‘Succession’ (de hoofdpersonages zijn verwerpelijke, maar steenrijke personen), ‘Loft’ (ze delen een huis waar ze hun schunnige activiteiten uitvoeren) en ‘Triangle of Sadness’ (het geheel is een aanklacht tegen de rijke elite). Die formule werkt, want ‘Exit’ is zowel op de buis als via streaming een groot succes in de Scandinavische landen.

Opnames en interviews

Wie de serie en de losbandigheden die er veelvuldig in te zien zijn bekijkt, zou niet meteen denken dat de verhalen waargebeurd zijn. Maar toch zijn ze uit het leven gegrepen. Schrijver en regisseur van de serie Øystein Karlsen vertelde in een interview met Teller Report hoe het verhaal op zijn pad kwam.

Op een dag in 2017 kwamen vier vrienden, allen werkzaam in de wereld van de financiële elite, samen in een restaurant om verhalen te delen. De ene liet zich steriliseren, maar vertelde dat niet aan zijn vrouw, die kinderen wil. De andere vertelt hoe hij zich alleen goed voelt als hij niet bij zijn gezin is. Nog een andere loopt rond met zelfmoordneigingen, maar verdrinkt die in overmatig drank- en drugsmisbruik. Ze hebben samen een plek waar ze hun decadente feestjes organiseren.

Het openhartige gesprek dat zo’n drie uur duurde, werd helemaal opgenomen en viel in handen van producent Petter Testmann-Koch, die ermee naar Øystein Karlsen stapte. De hoofdpersonages en de verhaallijnen van ‘Exit’ zijn letterlijk uit dat gesprek geplukt. “Het is een deel van onze realiteit, maar dan een realiteit die we nooit te zien krijgen”, zei Karlsen, die de opname meermaals moest pauzeren omdat de verhalen hem te duister werden. Karlsen ging ook nog in gesprek met andere mensen uit de high finance en bouwde zo het scenario op. Zo’n zeventig procent van het finale scenario is volgens Karlsen uit die opname en zijn interviews geplukt, en dus helemaal gestoeld op de werkelijkheid.

Geheime wereld

Dat droeg bij aan het schokeffect dat de serie had bij de lancering in Noorwegen. Bij de release keken 1,3 miljoen Noren, ofwel een vijfde van het land. En met de zeer succesvolle lancering op streamingdiensten hebben nog veel meer Noren de serie kunnen bekijken. “De impact van ‘Exit’ is te wijten aan het feit dat het over een soort geheime wereld gaat”, volgens Karlsen. “Die wereld is echt, dus werden Noorse kijkers gedwongen om hun eigen land tegen een nieuw licht te houden. We geloven graag dat zo’n losbandigheden elders in de wereld gebeuren, maar niet hier.”

Bekijk ‘Exit’ op zondag om 22u10 op VRT Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top