5 leuke weetjes over de Teenage Mutant Ninja Turtles

Kids |

Sinds deze week draait de nieuwe ‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’ in de bioscoop. Een mooie aanleiding om enkele markante weetjes over de franchise op te dissen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Oorspronkelijk een stripverhaal voor volwassenen

‘Teenage Mutant Ninja Turtles’ begon in 1984 eigenlijk als een comic book voor volwassenen. In zwart en wit, met weinig humor, duistere decors en vooral veel bloedvergieten. Gecreëerd door de Amerikanen Kevin Eastman en Peter Laird, die op hun beurt inspiratie haalden bij de ‘Daredevil’-franchise.

Vervolgens werd er in 1987 een kindvriendelijke animatieversie van gemaakt voor televisie; de tv-reeks bracht een nieuwe populariteit -met ook speelgoed en games tot gevolg- en introduceerde een meer komisch aspect in de reeks. Bijvoorbeeld dat de Ninja Turtles dol zijn op pizza, stiekem verliefd zijn op de reporter April O’Neil en te herkennen zijn aan hun gekleurde bandana.

In 1990 werden Raphael, Donatello, Michelangelo en Leonardo -genoemd naar de belangrijkste Italiaanse schilders uit de Renaissance- pas echt een begrip dankzij het inslaande succes van de computergeanimeerde langspeelfilm die gemaakt werd over de heldhaftige schildpadden. Oorspronkelijk was het de bedoeling om, net zoals ‘Who Framed Roger Rabbit’ twee jaren eerder, te opteren voor een mix van animatiefiguurtjes en live action, maar uiteindelijk kozen de makers uitsluitend voor live action. Echte acteurs kropen in de Turtles-pakken, die met hulp van de Jim Henson Studio ('The Muppets') zo realistisch en expressief mogelijk werden gemaakt.

Bekende stemmen

In de eerste film werden de stemmen niet ingesproken door de acteurs die in de pakken zaten. Behalve bij eentje: Raphael. Daar was het de acteur Josh Pais die zowel de stem als de bewegingen in het pak voor zijn rekening mocht nemen. Bij de stemacteurs voorts weinig bekend volk, behalve dan Corey Feldman (‘Gremlins’, ‘The Goonies’, ‘Stand by Me’), die de stem van Donatello voor zijn rekening nam.

In de vervolgfilms werden wel meer bekende stemacteurs ingehuurd. Zo had de rapper Vanilla Ice een stem in de tweede film ‘Secret of the Ooze’ (1991) en in de recente ‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’, die deze week uitkomt, hoor je onder andere Paul Rudd, Seth Rogen (die ook het scenario schreef), Jackie Chan en de hiphopvedetten Post Malone en Ice Cube.

Debuut van Sam Rockwell

In de eerste film uit 1990 zien we het acteerdebuut van een van de meest geliefde en gevierde acteurs van dit moment: Sam Rockwell. De man die schitterde in gelauwerde films als ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, ‘The Green Mile’ of ‘Iron Man 2’. Hij duikt op als Head Thug, lid van de beruchte Foot Clan, het ninjaleger van Splinter, dat de Turtles bijstaat in hun oorlog met grote vijand Shredder. Head Thug is de enige in de bende die niet gemaskerd rondloopt. Gelukkig maar, anders hadden we misschien nooit het debuut van Rockwell kunnen aanschouwen.

Een vijfde, vrouwelijke Ninja Turtle

Tweemaal in de geschiedenis van de franchise (strips, films, tv-reeksen) kreeg het viertal versterking van een vijfde lid. Tweemaal was dat een vrouwelijke Ninja Turtle, zeer tegen de zin van de bedenkers Peter Laird en Kevin Eastman trouwens.

In de tweede tv-reeks ‘Ninja Turtles: the Next Mutation’, een live-actionreeks uit 1998, was dat Venus de Milo, kortweg Venus. Een vrouwelijke schildpad die door Splinter over het hoofd werd gezien, opgroeide in het New Yorkse Chinatown en opgeleid werd in Japan door de shinobimeester Chung I. Op zijn sterfbed vertelde die aan Venus dat haar plek in New York was, bij de vier andere Ninja Turtles.

Een tweede keer was die rol weggelegd voor Jennika, zij het dan enkel in de stripreeks die in 2011 werd gecreëerd. Zij behoorde tot de Foot Clan, maar werd bij een noodzakelijke operatie tot een Ninja Turtle omgetoverd. Ze droeg een gele bandana en was op een bepaald moment ook de love interest van Casey Jones, een van de weinige mensen die van het bestaan de TNMT afweet.

Boost voor de pizzabakkers

Een van de opvallendste kenmerken van de Ninja Turtles, buiten dan het feit dat ze kunnen praten en ninjitsu beheersen, is dat ze compleet gek zijn van pizza’s. Verslaafd zelfs. Vooral Michelangelo eet niets anders, liefst in de meest eigenaardige combo’s van toppings, zoals cornflakes.

Het succes van de Teenage Mutant Ninja Turtles zorgde zo voor een boost van de pizzaverkoop. Niet voor niets sloot Pizza Hut een commerciële deal met de makers en rolden ze bij de release van de eerste film een grootschalige marketingcampagne uit voor meer dan 20 miljoen dollar. Vreemd genoeg wordt in de film zelf vooral reclame gemaakt voor die andere Amerikaanse pizzaketen: Domino’s.

In de nasleep van de film brachten de rechtenhouders heel wat eigen voedingsproducten op de markt, zoals cornflakes, ijs, koekjes en pizzasnacks.

'Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem' loopt sinds 2 augustus in de Belgische bioscopen. 

'Teenage Mutant Ninja Turtles', de film die in 2014 werd gereleased en een nieuw elan gaf aan de franchise, is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top