Twee nieuwe films voor jonge en oudere meerwaardezoekers

Kids | In de cinemazalen valt deze week heel wat nieuws te beleven. Naast een nieuw hoofdstuk in de ‘Saw’-franchise en ‘Het Smelt’, dat ongetwijfeld de nieuwe Vlaamse cinemasensatie wordt, zijn er ook de films ‘The Old Oak’ en ‘Kiddo’ te ontdekken. Pickx vertelt je wat je moet weten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Old Oak

De Britse regisseur Ken Loach (‘I, Daniel Blake’, ‘The Wind that Shakes the Barley’) staat bekend als een meester van hyperrealistische en sociaal bewogen films die zich vaak afspelen in de Engelse arbeidersklasse. Zijn nieuwste film, ‘The Old Oak’, ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar die meedong voor de Palme d’Or. Nu is de film ook in de Vlaamse cinemazalen te bewonderen.

In ’The Old Oak’ richt Loach zijn lens op een klein dorpje in County Durham, in het noordoosten van Engeland. Ooit floreerde het dorp, waar zowat iedereen in de mijnen werkte, maar nu gaat het steeds achteruit. TJ Ballantyne is de uitbater van de lokale pub en moet vechten om open te kunnen blijven. Zijn café is de enige plek waar de dorpelingen nog samen kunnen komen om openlijk te praten over hun besognes. Wanneer een aantal Syrische vluchtelingen in het dorp geplaatst worden, ontstaat er steeds meer spanning. TJ reikt echter een hand uit naar de vluchtelingen en sluit vriendschap met Yara. Misschien zijn de nieuwe bewoners wel exact wat het dorp nodig had.

Loach vierde een maand na de première in Cannes zijn 87e verjaardag. Hij gaf aan in een interview met The Hollywood Reporter dat ‘The Old Oak’ “waarschijnlijk zijn laatste film wordt”. Hij voegde toe: “Als ik het realistisch bekijk, zal het moeilijk worden om nog een langspeelfilm te maken.” De filmmaker lijkt zijn carrière van 60 jaar te willen stoppen op een hoogtepunt, want deze film wordt onthaald als een toonvoorbeeld van zijn unieke stijl en stem.

Wil je meer Ken Loach? ‘I, Daniel Blake’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Kiddo

Voor een iets jonger publiek is er dan weer de Nederlandse jeugdige roadmovie ‘Kiddo’. Het is de eerste langspeelfilm van Zara Dwinger, die al enkele jaren aan haar weg naar de top timmert in het kortfilmcircuit. Ze blinkt uit in herkenbare verhalen over en voor jongeren, die hen levenslessen aanleren zonder hen belerend bij de hand te nemen.

‘Kiddo’ gaat over een familie die niet is als de andere. De elfjarige Lu woont in een pleeggezin, maar ineens duikt haar lang verloren gewaande moeder Karina op. Volgens Lu is ze fantastisch, werkt ze in Hollywood en kan ze communiceren via de sterren. Zij wil Lu meenemen op een avontuurlijke roadtrip naar Polen, waar ze vandaan komt en waar een berg geld op hen ligt te wachten. Lu wordt meegesleept in een Bonnie & Clyde-achtige fantasie, maar het leven van een outlaw blijkt in de realiteit niet zo romantisch te zijn als het lijkt. Ze staan voor een keuze: hoe ver kunnen en willen ze gaan om bij elkaar te blijven?

De jeugdfilm vol referenties naar Amerikaanse roadmovies ging in première op het Filmfestival van Berlijn, waar die genomineerd was voor de kristallen beer, de hoofdprijs van de jeugdjury. De film werd onder andere ook vertoond op de filmfestivals van Valencia, Kiev en Yerevan. Op dat laatste festival viel ‘Kiddo’ ook in de prijzen. En tot slot was de film in ons land vorige week ook te zien op Film Fest Gent.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top