Vijf weetjes voor tien jaar ‘Frozen’

Kids | ‘Frozen’, de animatiefilm van Disney die alle records brak en jonge (en oude) kijkers over de hele wereld begeesterde, is vandaag exact tien jaar geleden in première gegaan. Voor de gelegenheid blikt Pickx terug op vijf weetjes over de film die je misschien nog niet wist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een werk van 70 jaar

Al in 1943 stortte Walt Disney zich op de sprookjes van Hans Christian Andersen, waaronder ook ‘De Sneeuwkoningin’, het verhaal waarop ‘Frozen’ losjes gebaseerd is. Maar het project verdween in de koelkast, waar het een eeuwigheid bewaard werd. Pas toen ‘Rapunzel’, dat gebaseerd was op een sprookje van de gebroeders Grimm, in 2010 tot een financieel succes uitgroeide, haalde de studio het verhaal van Andersen uit 1844 vanonder het stof.

Geïnspireerd door Amy Winehouse

Het had geen haar gescheeld, of Elsa had er helemaal ander uigezien. Claire Keane, computeranimator bij Walt Disney Animation Studios, was in eerste instantie geïnspireerd door Amy Winehouse voor de looks van Elsa. Op haar persoonlijke blog deelde ze schetsen van hoe ze het personage eerst zag en schreef ze dat ze zich het personage inbeeldde met een “diepe soulstem en dramatische moodswings”. Het uiteindelijke personage Elsa is deels gebaseerd op de elegantie van Bette Midler en de karakteristieken die stemactrice en zangeres Idina Menzel met zich meebracht.

Van booswicht naar antiheld

Elsa ontpopt zich tot de held van het verhaal in de film, maar in het oorspronkelijke script had ze een heel andere rol. In een vroege kladversie van het scenario kwam ze eerder uit de verf als booswicht, dat met een legertje van sneeuwmonsters het leven van de andere hoofdrolspelers zuur maakt. Pas toen het nummer ‘Let It Go’ neergepend werd, beseften de filmmakers dat ze meer een verkeerd begrepen personage moest zijn, iemand die niet uit is op vernieling, maar gewoon haar krachten niet onder controle heeft en zichzelf daarom afzondert.

Eerste vrouw

Het lijkt vandaag de dag bijna ondenkbaar, maar voor ‘Frozen’ was er nog geen enkele Disney-animatiefilm geregisseerd door door een vrouw. Dat Jennifer Lee een film maakte over twee onafhankelijke zussen wiens karakter niet gedefinieerd wordt door op wie ze vallen, mag dus niet verbazen. Lee bedacht het verhaal samen met enkele collega’s, maar schreef het scenario uiteindelijk op haar eentje. Het was al van Linda Woolverton en ’Beauty and the Beast’ (1991) geleden dat een vrouw nog het scenario van een Disney-animatiefilm had geschreven.

Noors toerisme

Nadat de film een monstersucces werd in de cinemazalen en in 2014 de Oscar voor de beste animatiefilm won, zag Noorwegen een gevoelige verhoging van het aantal toeristen. Michael Giaimo, de art director van de film, baseerde zich op het Noorse Bergen voor de architectuur, fjorden en pittoreske kerken die je terugvindt in Arendelle. Disney werkte samen met Innovation Norway om het toerisme naar het land te helpen stimuleren en dat leverde duidelijk op. Wie dat wil, kan vandaag een speciale ‘Frozen’-reis boeken naar Noorwegen.

Ontdek ‘Frozen’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top