'Star Wars'-actrice Ming-Na Wen wordt 60 jaar en mag terugblikken op een rijke carrière

Kids | Vandaag mag de Chinees-Amerikaanse actrice Ming-Na Wen 60 kaarsjes uitblazen. Vermoedelijk ken je haar vooral van haar rol als soldaat Fennec Shand in 'The Mandalorian' en andere 'Star Wars'-titels. Dat is niet vreemd, want Wen brak door als stemactrice voor enkele Disney-producties. Pickx selecteerde een paar van de succesvolste rollen van Wen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Street Fighter

Voor Ming-Na Wen op het witte doek doorbrak, maakte ze school als actrice in populaire televisiereeksen als 'Mister Rogers' Neighborhood' en 'As The World Turns'. In die soapserie mocht ze vijf jaar lang de rol van Lien spelen, de dochter van advocaat Tom Hughes. De eerste keer dat Wen in een grote Hollywood-productie een bijrol van formaat kreeg, was in 1994 met 'Street Fighter'. Ze vertolkt de rol van nieuwsreporter Chun-Li Zang. In de film ontdekt ze dat kolonel Guile (Jean-Claude Van Damme) zijn eigen dood in scène heeft gezet om aan zijn vijanden te ontkomen. Mulan

Haar volgende grote Hollywood-opdracht werd de bekroonde Disney-animatiefilm 'Mulan' uit 1998. Voor de Engelstalige versie leende ze haar stem aan Fa Mulan, de protagoniste van het verhaal. 'Mulan' werd een kaskraker in de filmzalen en leverde Wen een Annie Award op voor beste vrouwelijke stemrol in een animatiefilm. Disney kon haar werk waarderen en vroeg haar daarna ook voor 'Mulan II', 'Ralph Breaks the Internet' en de liveactionremake 'Mulan' uit 2020. In die laatste film speelt ze vanwege haar leeftijd niet meer de hoofdrol maar een gastrol. E.R.

Tussen de opnames van 'Street Fighter' en 'Mulan' kwam Wen ook aan de bak als een van de vaste actrices in de ziekenhuisdramareeks 'E.R.', waar ze in 118 afleveringen meespeelde. Ze vertolkte in het eerste seizoen de gastrol van dokter Jing-Mei Chen en kwam terug in het zesde seizoen, om tot en met het elfde seizoen mee te draaien. In de reeks zie je hoe haar rol evolueert van studente geneeskunde tot hoofdarts en opleidingsverantwoordelijke van de spoedafdeling. Tot ontzetting van haar fans verliet dokter Chen de reeks zonder veel fanfare in het midden van het elfde seizoen.The Mandalorian

Tegenwoordig gooit Ming-Na Wen hoge ogen met haar rol van huursoldaat Fennec Shand in 'The Mandalorian'. De rol werd overigens speciaal voor haar geschreven, want niemand minder dan Disney-CEO Bob Iger kondigde in augustus 2019 aan dat ze het personage mocht vertolken. Ze werd tegelijkertijd ook gehuldigd als 'Disney Legend' voor haar eerdere werk in 'Mulan'. Voor Wen was het accepteren van de rol een must, niet alleen als grote fan van Star Wars maar ook vanwege haar roots. "In de Star Wars-franchise waren er tot dan toe geen actrices van Aziatische afkomst gecast", vertelde ze destijds in een interview met Vanity Fair. Sindsdien is de vertegenwoordiging van Aziatische Amerikanen serieus verbeterd, besluit ze.Wil je Ming-Na Wen nog eens aan het werk zien? Bekijk ‘The Mandalorian’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top