Vijf weetjes die je nog niet wist over 'Chicken Run'

Kids | Het langverwachte vervolg van ‘Chicken Run’ kan je vanaf 15 december bekijken op Netflix. Pickx schotelt je enkele weetjes voor tijdens die wachttijd. Ontdek ze hieronder!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een grote ontsnapping

Via het verhaal van 'Chicken Run', dat kippen volgt die vastzitten op een boerderij en wanhopig proberen te ontsnappen, willen regisseurs Nick Park en Peter Lord een parodie maken op de cultfilm 'The Great Escape' van John Sturges, uitgebracht in 1963. De animatiefilm bevat talloze verwijzingen naar de film van Sturges. De kazerne en de tunnel lijken bijvoorbeeld op elkaar, of het feit dat Ginger een bal stuitert om de tijd in de kerker te doden, de muziek, en zo kunnen we nog een aantal voorbeelden opsommen.

Een technische uitdaging

Stop-motion animatiefilms maken vereist ongelooflijk veel geduld, omdat een hele dag werken soms slechts een paar seconden aan bruikbaar beeldmateriaal oplevert. Dit ontmoedigde Aardman Studios (die ook 'Wallace and Gromit' en 'Shaun the Sheep' het levenslicht lieten zien) niet. Om één seconde film te animeren moest de pop maar liefst 24 keer verplaatst en gefotografeerd worden! De opnames van de film duurden in totaal 18 maanden met een crew van ongeveer 250 mensen.

De creatie van een Oscar

Bij de release was de film een wereldwijd succes bij publiek en critici. De prent bracht bijna 230 miljoen dollar op bij de box office. De film ontving echter geen prestigieuze prijzen. ‘Chicken Run’ werd in 2001 niet geselecteerd voor de Oscar van beste film. De leden van deze prestigieuze academie besloten het jaar nadien om een nieuwe categorie in het leven te roepen, namelijk die van beste animatiefilm. In 2002 was het ‘Shrek’ die de allereerste Oscar in deze categorie won.

Beroemde stemmen

Voor de stemmen werd bij 'Chicken Run' een beroep gedaan op heel wat bekende acteurs en actrices. Mel Gibson en Julia Sawalha zorgden voor de stemmen van Rocky en Ginger, maar ook andere bekende acteurs en actrices als Eddie Murphy, David Arquette, Ethan Hawke, Drew Barrymore, Winona Ryder of Linda Cardellini waren toen in de running voor die rollen. De Nederlandstalige stemmen kwamen van onder meer Veerle Dobbelaere, Stany Crets, Wim Opbrouck, Camilia Blereau en Sien Eggers.

Indrukwekkende decors

De makers hadden ook veel aandacht voor de decors. Ze zijn nauwgezet en volledig ontworpen door art director Phil Lewis, productieontwerper Tim Farrington en hun team. Ze gebruikten computers om 3D-weergaven te maken. Het hoofdverblijf van het pluimveebedrijf was ruim 18 meter lang! Helaas zijn bijna al deze sets vernield in een brand.

Ontdek ‘Chicken Run: Dawn of the Nugget’ vanaf 15 december op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top