Het razende succes van de eerste Belgische kerstfilm: 'De Familie Claus'

Kids | ‘De Familie Claus’ verscheen in 2020 op Netflix als de allereerste Vlaams-Nederlandse kerstfilm ooit. De film was een waar succes, en in de jaren nadien verschenen dan ook twee vervolgfilms. De eerste van de hartverwarmende familiefilms is vanavond te zien op VTM, dus neemt Pickx je nog eens mee langs de drie films en hun indrukwekkende cast.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Familie Claus’ draait om de jonge Jules, die helemaal niet van Kerstmis houdt. 25 december is namelijk de dag dat zijn vader is gestorven. Omdat zijn moeder moet werken tijdens de feestdagen, brengt Jules de kerstvakantie door in de speelgoedwinkel van zijn opa. Daar ontdekt hij een magische sneeuwbol die hem naar de verste uithoeken van de wereld kan teleporteren. Bovendien blijkt zijn grootvader Noël Claus niemand minder dan de enige echte Kerstman te zijn. Wanneer die zijn been breekt, wil Jules hem te hulp schieten. Maar voordat hij het kerstgevoel kan delen met de wereld, moet hij eerst zelf weer leren houden van de 'mooiste tijd van het jaar'.

In de tweede film heeft Jules zijn rol als opvolger van de Kerstman volledig omarmd. Hij helpt zijn opa met de voorbereidingen voor een nieuwe pakjesavond, maar dan krijgt hij een brief van een meisje met een wel heel bijzondere kerstwens. De derde en (voorlopig althans) laatste film in de reeks toont hoe Jules en zijn zus Noor voor hun opa in de bres moeten springen wanneer hij in de problemen komt. Zij moeten Kerstmis redden.

De cast

In de hoofdrol als de jonge Jules zien we Mo Bakker. Hij acteert al sinds hij 8 jaar oud is in kortfilms en maakte met de rol van de jonge David in ‘Niet Schieten’ van Stijn Coninx zijn opmerkelijke debuut in een langspeelfilm. Een jaar later speelde hij mee in de bekroonde jeugdfilm ‘Binti’ en in 2020 kreeg hij de hoofdrol in de ‘Familie Claus’-films. Hij was 13 toen de opnames begonnen. Sindsdien was hij ook te zien in series als ‘Zijn Daar Geen Beelden Van’ en ‘wtFOCK’.

Voor de rol van Noël Claus, ofwel de Kerstman, was er geen andere acteur mogelijk dan Jan Decleir, de man die in Vlaanderen ook de ultieme versie vertolkte van een andere goedheilige verdeler van cadeautjes. Decleir doet het de laatste jaren wat rustiger aan, maar was dit jaar wel nog te zien in het oorlogsepos ‘Wil’. Hij acteerde al aan de zijde van Mo Bakker in ‘Niet Schieten’.

Daarnaast zitten de films tjokvol talent uit Vlaanderen en Nederland. Denk aan Stefaan Degand, Eva Van Der Gucht, Kürt Rogiers, Sien Eggers, Bracha van Doesburgh, Josje Huisman, Janne Desmet en Yassine Ouaich maar ook Pommelien Thijs, die er net het eerste seizoen van ‘#LikeMe’ op had zitten toen ze de rol van het buurmeisje van Jules aannam. Zoals we intussen weten zou zij in de daaropvolgende jaren snel uitgroeien tot hét tieneridool van Vlaanderen.

Het succes

Wanneer we zeggen dat ‘De Familie Claus’ een grote hit werd, dan menen we dat ook. Bedenkers Ruben Vandenborre en Anthony Van Biervliet stapten met hun idee verschillende grote productiehuizen af, maar werden overal afgewezen. Uiteindelijk kregen ze in Nederland wel hun kans. De film moest in 2020 eigenlijk in de zalen komen, maar door de coronamaatregelen zochten ze naar alternatieven. Zo kwam de film op Netflix terecht, waar het een doorslaand succes werd.

Zodra Netflix zag dat de film niet alleen in ons land, maar ook in de VS, Italië, Guatemala, Singapore, Nieuw-Zeeland en zelfs in de Arabische wereld, waar geen Kerstmis wordt gevierd, aansloeg, bestelde de streamingdienst de twee vervolgfilms. En de rest is geschiedenis. In 2022 raakte bekend dat de eerste film in de reeks al 22 miljoen keer gestreamd werd over de hele wereld. ‘De Familie Claus’ is de meest bekeken filmreeks van België, met een straatlengte voorsprong op ‘Loft’.

Bekijk ‘De Familie Claus’ op zaterdag om 20u30 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Ontdek ‘Familie Claus’-films nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top