Bekijk de verschillen tussen deze Disney-klassiekers en hun remakes

Kids | Nu de remake van 'The Little Mermaid' in de filmzalen te zien is, maakt Pickx van de gelegenheid gebruik om je wat meer te vertellen over de liveaction-versies van enkele grote Disney-klassiekers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mulan

'Mulan' was in de jaren 90 een instanthit en kreeg in 2020 een liveactionbehandeling. Enkele opmerkelijke verschillen met de originele versie zijn er zeker wel. Zo is de remake geen musical, is de magische draak Mushu in de nevelen der tijd verdwenen en wordt zijn plaats ingenomen door een feniks. Ook een paar andere personages van de animatiefilm uit 1998 ontbreken, waaronder Li Shang en haar ietwat maffe grootmoeder. In de plaats komt een nieuw personage: Xianniang, een machtige heks die de kunst beheerst om van lichaamsvorm te veranderen. Ze wordt door haar familie en gemeenschap gemeden omdat ze samenwerkt met de rancuneuze generaal Bori Khan. Zowel Xianniang als Mulan hebben een superkracht, chi. Een van de redenen waarom Mulan niet wordt aanvaard, is omdat vrouwen in de Chinese samenleving deze kracht niet mochten bezitten: chi is alleen voor grote (mannelijke) krijgers.


De Leeuwenkoning

Deze klassieker uit de jaren 90 ligt wellicht bij vele kijkers nog vers in het geheugen. Het verhaal van de jonge Simba, die terugkeert om zijn verschrikkelijke oom Scar, de moordenaar van zijn vader, uit te dagen om de controle over het dierenrijk terug te krijgen, kan worden beschouwd als één van de grootste Disney-klassiekers. Het is daarom geen wonder dat de tekenfilm uit 1994 vijfentwintig jaar later een live action-versie kreeg. In de remake wordt onthuld dat Scar verliefd was op Sarabi, de koningin van zijn broer, in plaats van alleen maar machtshongerig te zijn. Zazu brengt het grootste deel van de tweede helft van de animatiefilm opgesloten in een kooi. In de nieuwe versie is dat niet het geval en heeft hij een actievere rol in het verhaal. Hij neemt ook deel aan de eindstrijd. Tot slot wordt de beroemde hit 'The Lion Sleeps Tonight' in de liveaction-versie volledig gebracht en niet zomaar een fragment, zoals in de animatiefilm.


101 Dalmatiërs

Deze film geldt als de eerste liveaction-remake die Disney heeft geproduceerd van een eerder uitgegeven filmklassieker. Het verhaal van de film uit 1961 was gebaseerd op de gelijknamige roman van Dodie Smith uit 1956 en werd in 1996 opnieuw op het witte doek uitgebracht met een hoofdrol voor Glenn Close als Cruella. Deze rol bracht haar een Golden Globe-nominatie voor Beste Actrice op. Emma Stone hernam de rol van een jongere versie van de slechterik in de prequel 'Cruella' uit 2021. Deze nieuwste remake van '101 Dalmatiërs' behoudt het grootste deel van het verhaal, met uitzondering van het tijdperk waarin de film zich afspeelt. 'Cruella' situeert zich in de jaren 90 terwijl de originele films in de jaren 50 plaatsvonden. Een ander opmerkelijk verschil met de originele films is dat de Dalmatiërs niet meer spreken in de remake, in tegenstelling tot de tekenfilm.


Dombo

Dombo werd opnieuw tot leven gewerkt in deze liveactionremake uit 2019. In deze nieuwe versie zijn het niet de pratende vogels en de muis Timmie uit het originele verhaal die de beste vrienden van de reuzenoorbabyolifant zijn, maar de kinderen van de eigenaar van het circus. Die laatsten ontdekken dat Dombo kan vliegen en moedigen hem aan om in zijn talent te geloven. Nadat de moeder van de babyolifant wordt ontvoerd, steunen de kinderen de jonge dikhuid in zijn zoektocht. Disney heeft een groot aantal aanpassingen doorgevoerd in de remake. Zo is de scène waar Dombo en zijn vriendjes uit een ton per ongeluk champagne drinken en hallucineren over roze olifanten, verwijderd uit het verhaal. Ook kraaienleider Jim Crow en zijn kornuiten zijn niet meer van de partij. De reden daarvoor is niet ver te zoeken: in de Verenigde Staten is het begrip "Jim Crow" bijzonder controversieel omdat het de naam gaf aan een reeks wetten die tussen 1880 en 1965 een strikte scheiding oplegden tussen zwarte en witte Amerikaanse burgers.


Aladdin

In 2019 werd een liveactionversie van de tekenfilm uit 1992 uitgebracht. Regisseur Guy Ritchie leidde de verfilming in goede banen, met hoofdrollen voor Mena Massoud en Naomi Scott. Voor de rol van de Geest werd niemand minder dan Will Smith ingeschakeld. Een van de grootste verschillen met de originele versie is dat het personage van prinses Jasmine veel zelfstandiger is dan eerder. Ze wil niet alleen trouwen uit liefde maar hoopt ook de eerste vrouwelijke sultan van Agrabah te worden. In de nieuwe versie wordt ook een heel nieuw personage geïntroduceerd: een bediende genaamd Dalia, die niet immuun is voor de charmes van de Geest. Het verhaal van Jafar wordt ook meer uitgewerkt en als kijker kom je te weten dat hij opgroeide als straatkind, net als Aladdin.Ontdek deze klassiekers en hun remakes vanaf nu op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top