Kijktips op jeugdfilmfestival JEF, van leerrijk tot aangrijpend

Kids | Tijdens de krokusvakantie gaat traditioneel JEF, het jeugdfilmfestival, door, maar op 11 februari wordt het filmfeest al geopend met de film ‘Titina’ in Kinepolis Antwerpen. Dit zijn de niet te missen films op deze editie van het festival.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Titina

De legendarische Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen wilde absoluut naar de Noordpool reizen. Zo’n eeuw geleden schakelde hij de Italiaanse ingenieur Umberto Nobile in om een luchtschip te ontwerpen waarmee ze samen over de Noordpool zouden vliegen. Dat waargebeurde verhaal is in een stijlvolle tekenfilm omgezet in ‘Titina’, vernoemd naar het kleine hondje van Nobile, dat in de film mee reist in het luchtschip.

‘Titina’ vertelt het (bijna) waargebeurde verhaal van moed, triomfen en tegenslagen, met voor oplettende kijkers een kritische noot voor nationalisme en overmoed. Tussen de 2D lijntekeningen in, zijn ook authentieke beelden uit 1926 gemonteerd, het jaar van de gedurfde expeditie. De stemmen zijn in de Nederlandstalige versie ingesproken door Charlotte Leysen, Herbert Flack, Mona van den Eeden, Pieter-Jan De Paepe en Sara Gracia Santacreu. Na de vertoning van de film bij de opening van JEF, zullen zij samen met de crew vragen beantwoorden.

‘Titina’ gaat in première op 11 februari om 14u30 in Kinepolis Antwerpen.

Muurman

Ontdek het Operagebouw in Antwerpen op een geheel nieuwe manier, en maak kennis met de bijzondere Marcel Muerman. Hij werd geboren in Hoboken, maar trok naar Hollywood om er als stuntman aan de slag te gaan. Hij is namelijk de enige persoon ter wereld die als talent heeft dat hij op muren en plafonds kan wandelen. Geen idee hoe hij dat doet, maar het leverde hem wel een job op: hij werkte in de jaren 70 en 90 mee aan films over Spider-Man. Nu die films vooral door computers gemaakt zijn, is hij teruggekeerd naar Antwerpen, waar hij in het operagebouw instaat voor het ophangen van lichten, het controleren van plafonds en zowat alles dat in de hoogte gebeurt. Tijdens een wandeling in het gebouw kunnen kinderen en volwassenen het werk van Marcel ontdekken.

Muurman’ is een project van het kunstenaarscollectief Captain Boomer, dat gespecialiseerd is in hyperrealistische theatershows vol special effects. Tijdens JEF brengen zij de halve superheld Marcel Muerman tot leven.

‘Muurman’ kan van 22 tot 26 februari bezocht worden in Opera Antwerpen.

Ket & Doc

Elk jaar worden vijf Vlaamse filmmakers geselecteerd om met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) korte documentaires te maken die de wereld tonen door de ogen van kinderen. Die worden traditioneel voorgesteld op JEF. Dit jaar gaan opnieuw vijf kinderdocumentaires in première.

Bijzonder buitengewoon’ van Sarah Van Dale gaat over een tiener met ASS die de overstap maakt naar het gewone onderwijs. In ‘Eneris’ van Julie Daems zien we de dagdromen van een meisje in het kapsalon van haar tante in de Matongéwijk. ‘Leonie, Skeet en de biggen’ van Jip Heijenga toont hoe Leonie zorgt voor de varkens op de boerderij van haar ouders en haar tweestrijd wanneer die boerderij onder druk komt te staan. In ‘Skate the city’ van Lies Van der Auwera gaan jongeren op zoek naar hun plekje om hun favoriete hobby uit te voeren en in ‘Warre en de Drie Wilgen’ van Yasmin Versteele doet een jongen zijn liefde voor zijn eigen achtertuin uit de doeken.

De vijf films van Ket & Doc worden in première vertoond op 18 februari om 15u in Lumière Antwerpen.

Totem

Totem’ is tegelijk een spannende thriller, een aangrijpend migratiedrama en een fantasierijke film voor kinderen. Ama is geboren op de boot die haar gezin van Senegal naar Nederland bracht. Ze voelt zich 100 procent Nederlands, maar toch wordt haar familie het land uitgezet. Dat laat Ama niet zonder slag of stoot gebeuren en ze slaat op de vlucht. Gelukkig staat ze er niet alleen voor, want haar vriend Thijs steekt een handje toe. En dan is er ook nog een gigantisch stekelvarken dat haar overal achtervolgt en steunt, maar haar ook iets duidelijk probeert te maken.

Bij onze noorderburen was ‘Totem’ de openingsfilm van het Cinekid Festival vorig jaar. Het is de eerste jeugdfilm van Sander Burger, die een jaar eerder nog in de prijzen viel op de uitreiking van de Gouden Kalveren met zijn ‘De veroordeling’.

Wie op 23 februari om 14u naar de vertoning van ‘Totem’ gaat in Lumière Antwerpen, krijgt de kans om achteraf vragen te stellen aan de cast.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top