Een terugblik op de Game Awards van 2022

Nieuws | De Game Awards erkennen jaarlijks een reeks games voor hun technische en creatieve prestaties en belonen de belangrijkste spelers in de wereld van videogames en esports. Dit jaar bekroonde het evenement Elden Ring als het beste spel van 2022 en Valorant als de beste esport van het jaar!

Door Proximus

Deel dit nieuws

Naar het voorbeeld van de beroemde Amerikaanse Oscars hebben de Game Awards een groot aantal videogames en esportsatleten beloond voor verschillende titels en categorieën.

Het evenement, opgezet en gepresenteerd door de Canadese journalist Geoff Keighley, heeft een omvang en ambitie die vergelijkbaar is met die van een Gamescom-conventie of de Tokyo Game Show.

Ook een groot aantal ontwikkelaars, gamers en bekende namen uit de gamecultuur waren voor de ceremonie uitgenodigd. Deelnemers waren onder meer Hideo Kojima, de beroemde ontwikkelaar van de Metal Gear-saga, acteur Al Pacino en Phil Spencer, hoofd van Xbox Game Studios.

Quand l’acteur Al Pacino rencontre Judge, voix de Kratos dans God of War

Uiteindelijk werden meer dan 31 prijzen uitgereikt aan personen, games of organisaties tijdens de ongeveer drie uur durende presentatie!

Elden Ring is Game of the Year

Er was weinig twijfel mogelijk dat Elden Ring de prijs voor het beste spel van het jaar zou winnen. De goed onthaalde tests door de community in februari en de verschillende nominaties tijdens andere internationale evenementen waren enkele grote aanwijzingen.

Het videospel is een actie-RPG die voortkomt uit de samenwerking tussen Hidetaka Miyazaki en George R. R. Martin, bekend van Game of Thrones. Miyazaki is dan weer het brein achter Dark Souls en Sekiro: Shadows Die Twice.

Een fusie van de middeleeuwse fantasie van de zogenaamde ‘Amerikaanse Tolkien’ en de duistere fantasie van de Japanse Dark Souls-ontwikkelaar kan alleen maar een meesterwerk zijn!

Maar dat is niet alles, want Elden Ring won ook prijzen voor beste regie, beste art direction en beste role-playing game: genoeg om de reputatie van de game nog lang hoog te houden.

Beste verhaal: God of War Ragnarök

Het nieuwste God of War-spel, de grootste concurrent van Elden Ring voor Game of the Year, vertelt het verhaal van Kratos en zijn zoon Atreus terwijl ze door de Negen Werelden van Yggdrasil reizen om het bestaan van Ragnarök te redden.

Het personage van Kratos, zoon van Zeus en een mens, heeft een plaats verworven in de harten van de fans voor zijn rol als antiheld. Voordat hij in de Noorse mythologie werd ondergedompeld, zorgde Kratos namelijk voor de ondergang van de Olympische goden. Daar hoorde ook zijn vader Zeus bij, die schuldig was aan verraad.

Ontwikkeld door de Californische studio SIE Santa Monica Studio, is dit de zesde God of War in de reeks. En dit eerder uitgebrachte opus is niet het einde van de saga.

God of War Ragnarök neemt de prijzen mee naar huis voor Best Narrative, Best Action Game, Best Audio Design, Best Soundtrack, Best Accessibility Innovation en Best Voice Performance voor de acteur Christopher Judge.

In andere categorieën volgt God of War Elden Ring op de voet, maar over het algemeen staat Kratos op de tweede plaats.

Esports

VALORANT is de beste esport

VALORANT won de prijs voor de beste esport van 2022. De free-to-play FPS van Riot Games werd uitgebracht in 2020 en krijgt voortdurend updates. Riot organiseert ook regelmatig lokale en internationale toernooien.

De laatste Coupe de France werd bijvoorbeeld toegekend aan de organisatie van de Franse streamer ZeratoR; Mandatory. Op wereldschaal vindt elk jaar de Valorant Champions Tour plaats. De rest van de competitie begint in maart 2023.

Counter-Strike: Global Offensive werd tweede, DOTA 2 derde en League of Legends vierde. Rocket League is op de vijfde plaats geëindigd.

Beste esportsatleet

Dit jaar werd Jacob ‘Yay‘ Whiteaker verkozen tot de beste speler van de esportswereld. De Amerikaanse speler is slechts 24 jaar oud. Toch kon hij zijn stempel drukken op de ultracompetitieve esport, en speelt nu in de rangen van de bekende organisatie Cloud9.

Naast Yay trokken andere atleten de aandacht van het publiek en de jury. De speler van het Koreaanse Gen.G, Jeong ‘Chovy‘ Ji-hoon, eindigde op de tweede plaats.

De derde plaats werd ingenomen door de Koreaan Lee ‘Faker‘ Sang-hyeok van T1. CS:GO-spelers Finn ‘karrigan‘ Andersen en Oleksandr ‘s1mple‘ Kostyliev werden respectievelijk vierde en vijfde.

De beste esportsorganisatie

De Braziliaanse organisatie LOUD won de prijs voor het beste competitieve team van het jaar. LOUD-coach Matheus ‘bzkA‘ Tarasconi won de prijs voor de beste coach van het jaar.

LOUD is voornamelijk actief in Valorant, met de Brazilianen aspas, Less, cauanzin, tuyz en de Argentijn saadhak. De organisatie staat bekend om het winnen van Valorant Champions 2022.

Tot slot gaat de titel van beste competitieve evenement van het jaar naar het League of Legends World Championship 2022, dat op 5 november eindigde.

Splatoon 3 heeft het beste multiplayer

Nu is het tijd voor de spellen van Nintendo! Splatoon 3, ontwikkeld door Nintendo EPD en uitgebracht op 9 september, is een third-person shooter. Het doel van de game is om het meeste gebied te veroveren door vloeren en meubels te bespuiten met gekleurde inkt.

Door zowel jong als oud aan te spreken, won het de titel van beste niet-competitieve multiplayergame van het jaar. Het wordt gevolgd door Call of Duty: Modern Warfare II, dat werd verkozen tot het op één na populairste multiplayerspel.

De game was een waar succes en bouwde voort op de fundamenten van de vorige twee games. In slechts drie dagen na de release werden er 3,45 miljoen exemplaren van verkocht. Dat record overtreft Pokémon Violet en Scarlet niet, maar Splatoon 3 is wel een van de meest succesvolle spellen van Nintendo.

Gamers kijken het meeste uit naar Zelda

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom werd uitgeroepen tot het meest geanticipeerde spel van 2022.

Tears of the Kingdom is het directe vervolg op The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Dat is het populairste spel op de Nintendo Switch en dreef de technische en grafische mogelijkheden van het systeem tot het uiterste!

Er wordt door de community reikhalzend naar het spel uitgekeken, maar er is nog maar weinig informatie bekend over de verhaallijn. Nadat hij het mythische beest Ganon heeft verslagen en het koninkrijk Hyrule heeft gered, gaat hoofdpersoon Link met prinses Zelda op reis naar vreemde oorden.

Het is dan dat het levenloze lichaam van een Gerudo-stamlid verschijnt, ongetwijfeld de daad van Ganondorf, de belangrijkste antagonist van de serie.

De game werd verschillende keren uitgesteld, en zou op 12 mei 2023 moeten verschijnen.

Stray is de beste indie game

Stray vertelt het verhaal van een straatkat in een ondergrondse cyberpunkwereld, bevolkt door mensen en vreemde wezens. De kat moet puzzels oplossen met behulp van een drone om terug naar de oppervlakte te raken.

Het spel van de Franse studio BlueTwelve uit Montpellier won niet één maar twee awards: beste onafhankelijke game van het jaar en beste eerste indiegame.

Enkele aankondigingen voor de toekomst

De ceremonie eindigde met enkele aankondigingen en trailers van toekomstige spellen. Allereerst kreeg Hideo Kojima’s Death Stranding 2 een trailer van 4 minuten.

Diablo 3 krijgt van Blizzard Entertainment een vervolg met Diablo IV. Die aankondiging werd zeer goed ontvangen door de community. De sequel komt op 6 juni 2023 uit op nieuwe en oude generaties.

Daarnaast werd een onuitgebrachte trailer voor Final Fantasy XVI vrijgegeven, samen met de releasedatum: 22 juni 2023 voor PS5.

Star Wars: Jedi Survivor volgt vanaf 17 maart 2023 de avonturen van Jedi Knight Cal Kestis en de droid BD-1.

Met al deze aankondigingen zit het qua videogame-releases goed voor volgend jaar! We zien je graag volgend jaar terug bij de 2023 Game Awards.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top