Deze details uit de boeken kreeg je niet mee in de 'Narnia'-films

Kids | In 2005 stapten vier kinderen op het witte doek voor het eerst door een kleerkast recht in een magische wereld: Narnia. De films zijn bij iedereen wel bekend, maar wist je ook dat ze gebaseerd zijn op een reeks boeken van C. S. Lewis? Nu 'The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe' zeventien jaar oud is én er gespeculeerd wordt over een nieuwe bewerking voor het kleine scherm door Netflix, vond Pickx het hoog tijd om eens op te lijsten welke details uit de boeken de filmreeks niet gehaald hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lucy vond de kleerkast al iets vroeger

In de film zien we hoe Lucy de kleerkast vindt terwijl ze verstoppertje speelt met haar broers en zus. Maar in het boek is dat moment eigenlijk de tweede keer dat het nieuwsgierige meisje naar Narnia reist. De eerste keer is namelijk als ze voor het eerst rond gaat kijken in het huis en de kast ontdekt. 

De filmmakers besloten dat het spannender zou zijn als die twee momenten samengevoegd zouden worden. Voor de film heeft het gewerkt, maar veel liefhebbers van de boeken vonden dat het afdeed aan Lucy's vurige ontdekkingsdrang.

Ontsnappen uit het huis van de Bevers

De films laten niet alleen dingen weg, maar voegen hier en daar ook een scène toe. Dat was het geval op het moment dat de kinderen moeten ontsnappen uit het huis van de Bevers. In het boek waren ze het huis ontvlucht voordat de honden van de Witte Heks arriveerden, maar in de film zaten ze op dat moment nog binnen opgesloten.

De kinderen moeten uiteindelijk ontsnappen via een geheime tunnel, zodat ze buiten niet verscheurd zouden worden door de boeddorstige honden. Het kleine detail veranderde niets aan de essentie van het verhaal, maar maakte het geheel wel net een tikkeltje spannender.

Edmunds verraad

Edmund verraadt zijn familie wanneer ze bij de Bevers zijn, maar de manier waarop je erachter komt verschilt tussen boek en film. In het boek merken zijn broer en zussen zijn afwezigheid op als ze in het huis van de Bevers zijn, maar de film wilde het verraad nog duidelijker maken. Daarom zie je Edmund tijdens een scène het kasteel van de Witte Heks binnenwandelen. Zo is er geen twijfel over mogelijk: hij heeft zich tegen zijn familie gekeerd.

Toversnoepjes of levensles?

De Turkse snoepjes van de Witte Heks waren de reden dat Edmund haar kant koos, dat is zeker. Maar de gedachtengang erachter is niet hetzelfde in boek en film. In het boek wordt meermaals duidelijk gemaakt dat de kleine lekkernijen betoverd zijn, waardoor Edmund eigenlijk onder dwang van magie kiest voor de kant van de Witte Heks.

De film gooit het echter over een andere boeg en laat het magische gedeelte achterwege. Hier is Edmunds verraad helemaal zijn eigen keuze, waardoor de filmmakers hem konden laten leren van zijn fouten. Zo wordt het feit dat hij zijn familie de rug toekeerde maar uiteindelijk toch weer bij zinnen kwam, een mooie levensles over prioriteiten en geen staaltje toverkracht.

Susan vecht voor gerechtigheid (en gendergelijkheid)

In het boek blijft Susan bij Aslan om Narnia in zijn oude glorie te herstellen, maar de filmmakers verwachtten meer van de jonge vrouw en gaven haar een grotere rol. Zo werd Susan prompt een vechter. Ze wilden haar bij de actie betrekken, in plaats van er met Aslan vandoor te gaan. Op die manier werd Susan niet het meisje dat wegbleef van het gevaar, maar de sterke jonge vrouw die vocht voor gerechtigheid, net als haar broers.

Ontdek 'The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe' op Disney+ beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top