League of Legends: Een terugblik op een seizoen vol verrassingen

Nieuws | Het League of Legends-seizoen van 2022 is ten einde gekomen. Daarom blikt de redactie van Pickx terug op de beste momenten van dit seizoen op de Summoner's Rift.

Door Proximus

Deel dit nieuws

2022 had duidelijk geen gebrek aan spanning. Het hele jaar lang hebben de fans de beste spelers van de esport in actie gezien, in adembenemende confrontaties. Laten we terugblikken op de beste momenten van het afgelopen League of Legends-seizoen…

T1 schrijft nog maar eens geschiedenis in de LCK

Het Koreaanse T1 begon het vol vertrouwen aan het seizoen na de bekendmaking van haar nieuwe roster. Vooral door de contractverlenging van de legendarische midlaner Lee “Faker” Sang-hyeok.

De start van de spring split verliep perfect voor de teamgenoten van toplaner Choi “Zeus” Woo-je. Keer op keer wonnen ze in het Bo3-format, ze moesten maar af en toe een game gewonnen geven. Halverwege stonden de spelers op negen overwinningen en geen enkele nederlaag, met amper vier verloren rondes.

Dat ongelooflijke parcours werd op de perfecte manier afgesloten. De Koreaanse organisatie bleef namelijk ongeslagen in de hele split, en eindigde op 18-0. Zo schreef T1 een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van het LCK. De spelers wonnen hun laatste Bo3 van de split van DRX, de toekomstige wereldkampioen.

© T1

Dat resultaat zou veel minder indrukwekkend zijn geweest als T1 de play-offs niet had gewonnen. Maar de spelers deinsden niet terug voor de druk. Ze klopten eerst Freecs met 3-0. In de grote finale wonnen ze de LCK-titel met 3-1, ten koste van Gen.G. Een waanzinnige prestatie van het team, dat de druk op hun belangrijkste rivalen van het seizoen zo nog verder opvoerde.

Karmine Corp domineert de European Masters

Aan het begin van het seizoen van 2022 werden sommige teams onder een vergrootglas gehouden. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Karmine Corp, nadat de organisatie de Zweedse ster Martin ‘Rekkles‘ Larsson aantrok.

Er werd dan ook veel verwacht van het nieuwe roster met de ex-speler van G2 en Fnatic. Desondanks begon de organisatie aan het toernooi als outsider. Omdat Karmine Corp in de spring split van de LFL op de derde plaats eindigde, moest het eerst de play-ins doorlopen.

De Franse organisatie kende een vlotte start van de competitie met een 6-0 overwinning in de groepsfase van de play-ins, gevolgd door een 2-0 overwinning op Iron Wolves. Zo kon KCorp zich plaatsen voor het hoofdtoernooi. De ploeg beëindigde de groepsfase van het Main Event met 5-1 en plaatste zich zo voor de play-offs.

Met een 3-1 overwinning tegen het Duitse Unicorns of Love SE mocht KCorp naar de halve finale. Die had een LFL-gevoel, want drie van de vier teams kwamen uit de Franse competitie. Na een close call tegen Vitality.Bee zorgde de Blue Wall voor een geweldige finale tegen de uittredende LFL-kampioenen LDLC OL. Met een 3-1 reverse sweep werd het team kampioen.

© Karmine Corp

Dat was het handelsmerk van KCorp gedurende deze play-offs: systematisch de eerste ronde(s) toegeven alvorens de wedstrijd in handen te nemen en te winnen. De finale tegen LDLC OL was geen uitzondering. Karmine Corp won de European Masters met 3-1 en veroverde daarmee haar derde titel op rij in de competitie. Een record dat waarschijnlijk moeilijk te verslaan zal zijn.

Belg Targamas staat aan de top van de LEC

Laten we even teruggaan naar Europa met het Europees kampioenschap. Aan het einde van de summer split 2021 had MAD Lions onze twee Belgen bij Fnatic verslagen: Gabriël “Bwipo” Rau en Yasin “Nisqy” Dinçer. De transferperiode zou die eerste naar de LCS bij Team Liquid sturen. De tweede werd door Fnatic op de bank gezet voor het nieuwe seizoen…

Er werd toen gezegd dat we geen vertegenwoordiger zouden hebben in het nieuwe seizoen. Tot G2 Esports besloot om de support Raphaël “Targamas” Crabbé aan te nemen, winnaar van de European Masters met Karmine Corp.

© Michal Konkol / Riot Games

Onze vertegenwoordiger kon zich meteen aanpassen. Hij vestigde zich snel in het roster en begon goed aan zijn eerste split. Targamas maakte indruk met zijn enorme champion pool. In de tweede helft van de split viel G2 echter uit elkaar. Het roster verloor verschillende keren en eindigde de groepsfase op de vierde plaats…

En net wanneer we dachten dat de spelers tijdens de play-offs weer consistent en regelmatig zouden worden, verloren ze van Fnatic. Zo zakten ze naar de lower bracket.

Die tegenslag heeft G2 niet gedwarsboomd. Integendeel, het was een noodzakelijke trigger voor de spelers. Ze zouden tot het einde van deze play-offs geen enkele game meer verliezen, door achtereenvolgens Team Vitality (3-0), Misfits Gaming (3-0) en Fnatic (3-0) te verslaan.

In de grote finale klopte het team van Caps Rogue met 3-0. Deze waanzinnige reis door de play-offs leidde Targamas naar de LEC-titel, slechts enkele weken nadat hij zich bij het team voegde.

RNG is de koning van MSI

Wat internationale toernooien betreft, is de Mid Season Invitational een van de meest geanticipeerde evenementen van het seizoen. Dit jaar kregen we epische confrontaties tussen de beste teams te zien. We waren getuige van een geweldige start van G2 Esports, met indrukwekkende overwinningen tegen de Koreanen van T1 en de Chinezen van RNG.

Net deze RNG-spelers moeten we bestuderen. Het team van GALA begon aan de competitie als titelverdediger, na de eindzege in de editie van 2021. Daarmee was de Chinese organisatie natuurlijk de te kloppen ploeg.

© RNG/Riot Games

De spelers begonnen perfect aan de groepsfase, met een 6-0 resultaat. In de Rumble Stage deed de Chinese selectie het niet veel slechter, door met 8-2 als eerste te eindigen. Ze leden slechts twee kleine nederlagen, tegen T1 en G2 Esports, hun belangrijkste concurrenten.

In de play-offs kwamen ??ze tegenover het Noord-Amerikaanse Evil Geniuses te staan. Dat werd een eenzijdige ontmoeting. Met een 3-0 overwinning plaatsten Ming & co zich voor de grote finale. Daar zouden ze het opnemen tegen de Koreanen van T1, die G2 Esports met 3-0 hadden geklopt.

Die finale is zijn beloftes volledig nagekomen. Na vijf rondes, de ene nog adembenemender dan de andere, wonnen de Chinezen met 3-2 van T1. De organisatie won zo de tweede Mid-Season Invitational op rij. Droomt RNG nu al van nummer drie in 2023?

Worlds: de apotheose van dit seizoen

Als er één evenement was om te onthouden dit seizoen, was dat wel de Worlds, die op het Amerikaanse continent werden gehouden. De competitie begon met de play-in fase, en werd gevolg door het hoofdtoernooi, met de 24 beste teams ter wereld.

Dat was een mooie gelegenheid om de Europese teams te volgen die goed aan de competitie waren begonnen. Ook de Koreaanse organisatie DRX schoot uit de startblokken, door in de play-ins met 5-0 te eindigen.

© Colin Young-Wolff/Riot Games

Ook de groepsfase verliep goed voor de organisatie onder leiding van ADC Deft. DRX eindigde met 4-2 als eerste in haar groep, samen met de Europeanen van Rogue. Dit is al een ongelooflijke prestatie voor het roster dat 4e eindigde in het zomersegment van LCK, de Koreaanse competitie, en door de play-ins moest.

BeryL en zijn teamgenoten hadden het moeilijk in de play-offs, te beginnen met een epische strijd tegen de regerend wereldkampioenen EDward Gaming. Een 3-2 reverse sweep bracht het roster naar de halve finales. Tegen Gen.G hadden de Koreanen iets minder moeite: ze wonnen hun wedstrijd met 3-1.

In de grote finale stond DRX tegenover hun Koreaanse landgenoten van T1, in een derby tegen een van de beste teams van dit seizoen. Een finale clash tussen enkele van de beste spelers op de planeet. 

Uiteindelijk won DRX met 3-2 na een krankzinnige finale met vol plottwists. De overwinning betekende het einde van een fantastisch parcours voor de Koreanen, die een onwaarschijnlijke en uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. 

Dit seizoen had verrassingen op alle niveaus in petto! Het was een leuke kans om onze Belgische vertegenwoordigers in de schijnwerpers te zien. Het nieuwe seizoen belooft enorm spannend te worden en de Pickx-redactie zal alles op de voet volgen. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top