Keoz: “Meedoen aan de Major in Parijs is het hoofddoel voor 2023”

Nieuws | Deze maand maken we kennis met een van de beste Belgische spelers in de CS:GO-scene. Na een hectische laatste paar maanden heeft Nicolas "Keoz" Dgus amper tijd gehad om tot rust te komen. Dit is dus de gelegenheid om met de speler terug te blikken op zijn goede Major in Rio.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De laatste maanden waren niet eenvoudig voor onze Belgische vertegenwoordiger van de CS:GO-scene: Nicolas “Keoz” Dgus. We kregen een mooie gelegenheid om met hem te praten over deze periode, maar ook over zijn toekomst en zijn ambities voor de esport.

Hallo Keoz! Eerst en vooral, hoe gaat het met je?

Hoi! Eerlijk gezegd gaat het best goed met me. De laatste weken waren cool, toernooien spelen en reizen. Het is echt het enige waar ik van geniet, dus ik heb veel geluk.

Laten we om te beginnen even teruggaan in de tijd. Een paar maanden geleden tekende je bij Falcons, een Franstalig roster. Desondanks waren de resultaten niet altijd even succesvol. Hoe analyseer je die periode achteraf?

In het begin deden we het nog vrij goed. Vergeleken met de hoeveelheid speeltijd die we samen hadden, was dat een goede start. Maar daarna voldeden de resultaten niet aan onze verwachtingen.

Misschien was een van de redenen dat het niet per se goed samenging. We hebben het juiste recept niet gevonden, denk ik. 

Op dat moment besloot Falcons je op de bank te zetten, net voor de RMR. Wat deed dat met je?

Ik was niet verrast door hun beslissing. Falcons had de kans om twee Tier 1 spelers te halen (misutaaa en NBK, red.), dus je kunt het ze moeilijk kwalijk nemen. Mijn plaats op de bank gaf me de motivatie om mijn inspanningen te verdubbelen en nog meer te geven.

Daarna sloot je je aan bij Benched Heroes voor de RMR-kwalificaties. Hoe kwam dat tot stand?

Benched Heroes was eigenlijk geen team, het was gewoon een mix. Ik trainde met enkele spelers en zij ontdekten dat ik op de bank zat, dus vroegen ze me natuurlijk om de kwalificatiewedstrijden met hen te doen. Maar we waren niet zo consistent als een team.

Hoe beleef je zo’n ervaring? Is het een manier om jezelf in de schijnwerpers te zetten, of is het meer een manier om te blijven spelen en je niveau te behouden?

Het is waar dat het een manier is om te tonen dat we er nog steeds zijn. Maar mijn hoofddoel was om de kwalificaties te spelen voor de Rio Major. Het maakte niet uit hoe ik er kwam, of met wie, dat was echt wat ik wilde.

Uiteindelijk werd je lid van Gamer Legion. Hoe kwam dat op gang?

Tijdens mijn periode bij de Benched Heroes keek ik wat rond om te zien of er teams waren die hun rosters aan het verbouwen waren en op zoek waren naar nieuwe spelers. Zo kwam Gamer Legion in beeld.

Van daaruit kreeg ik de kans om een test met hen te doen. Die viel samen met de derde en vierde fase van de kwalificaties. In de vierde fase konden we ons kwalificeren voor de Major. Het was uiteindelijk, na de goede resultaten, een natuurlijke progressie.

Je presteerde vanaf het begin tegen zeer goede teams op het circuit, ook al had je maar een paar trainingen samen. Hoe verklaar je dit?

Het is waar dat de planeten op één lijn stonden, we begrepen elkaar in game goed. Zelfs buiten het hadden hebben we een goede verstandhouding, wat volgens mij goed was voor onze resultaten. 

En ik denk dat veel daarvan te danken is aan onze IGL Siuhy. Ik beschouw hem als een toekomstige topspeler en ik denk dat dat ons erg geholpen heeft. Aan de andere kant hadden we een team van “wraakzuchtigen”. Als ik een speler als acoR zie, die een moeilijke tijd bij MOUZ heeft gehad, wil hij weer laten zien wat hij kan. Ik denk dat dat een van onze troeven is.

Hoe was de overgang van een Franstalig naar een Engelstalig roster? Was de communicatie niet te moeilijk?

Ik ging van anderhalf jaar van communicatie in het Frans naar alleen in het Engels te spreken. In het begin kostte het natuurlijk wat tijd om me aan te passen. Maar eerlijk gezegd heb ik me snel geïntegreerd. Ik denk zelfs dat ik me in zekere zin gemakkelijker openstel in het Engels.

Tijdens de RMR leed je enkele zware nederlagen, zoals tegen FaZe Clan of Spirit. Hoe ging je daarmee om?

De match tegen FaZe Clan, bijvoorbeeld, was onze allereerste LAN als team. Wat is er mooier dan spelen tegen het beste team ter wereld op dit niveau… We verloren, maar het was een nederlaag waarbij we competitief konden zijn, met verschillende overtimes, en we kansen kregen om de match af te sluiten. We kwamen positief uit deze wedstrijd, omdat we het beste team ter wereld hadden uitgedaagd. Dus ook al was het een nederlaag, het is toch stimulerend voor de toekomst.

De nederlaag tegen Spirit was wat anders. We hadden een mooie voorsprong, 15-11, maar we verloren we veel rondes door clutches, terwijl we nog maar één ronde moesten winnen. Vanaf dan stonden we op 1-2, met de rug tegen de muur, dus we konden niet anders dan fouten maken.

Hoe is het je daarna gelukt om in zo’n korte tijd op te klimmen? Hoe heb je je voorbereid en wat voor effect heeft dat gehad?

We hebben veel moeite gestoken in onze voorbereiding. We hadden net voor de RMR al een bootcamp gehad. Ik denk ook dat een van de redenen voor ons succes is dat we goed omringd waren. Wij hebben het geluk dat onze coach en onze analist het geweldig doen en het ons gemakkelijker maken. 

Bovendien zijn alle mensen in Gamer Legion erg behulpzaam, dus dat is heel goed. Ik denk dat het ons nog dichter bij elkaar heeft gebracht.

Ik wil terugkomen op een recentere periode, de Major in Rio. Hoe zou je je prestaties beoordelen?

Eerlijk gezegd ben ik trots op het team voor wat we gepresteerd hebben, gezien de weinige voorbereidingstijd die we hadden. We hebben geweldige resultaten behaald en als ik erop terugkijk, ben ik trots.

Wat ontbrak er volgens jou om door te stoten in deze competitie?

In de eerste plaats denk ik aan ervaring. We kregen drie totaal verschillende kansen om de volgende stap te zetten. De eerste wedstrijd, tegen Bad News Eagles, dat is een team met een vergelijkbare speelstijl, met een vleugje waanzin zou ik zeggen. Uiteindelijk denk ik dat dat een slechte dag was…

De tweede was tegen Furia, voor hun thuispubliek. Nogmaals, dat gaf ons de kans om ervaring op te doen. We wisten dat het moeilijk zou worden met een publiek dat hen erg steunt. Toch was dat meer stimulerend dan stressvol, het was zeker een hoogtepunt. Voor deze match denk ik dat het gewoon te lang duurde om in de eerste map te komen.

Tgen Cloud9 namen we tenslotte, in vergelijking met anders, een vliegende start met een grote voorsprong, 12-4. Daarna stagneerden we een beetje. Ze kwamen terug in het spel en we hadden wat twijfels. Achteraf bleek, ondanks alles, dat we ons niveau haalden. Als bepaalde details in ons voordeel waren geweest, denk ik dat we het hadden kunnen doen. 

Het was dus frustrerend, maar we halen er de positieve punten uit en werken eraan om de volgende toernooien beter te zijn. 

Wat zijn je doelen voor de komende maanden?

Persoonlijk wil ik meer consistentie in mijn spel vinden. Ik moet consistenter zijn op het podium. Ik heb vaak de neiging om op een te ingewikkelde manier te spelen, het zou mooi zijn om dat te corrigeren. En collectief is het doel om lange tijd in de top 20 van de wereld te staan.

Laatste vraagje, wat kunnen we je wensen voor de toekomst en voor dit nieuwe jaar?

Een deelname aan de Major in Parijs in mei 2023. Ik denk dat dat een goed doel is. In ieder geval zullen we alles geven om daar te raken!

De redactie van Pickx zal je prestaties sowieso volgen. Nogmaals bedankt voor dit gesprek en tot snel in de volgende toernooien! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top