‘Rise of the Guardians’, tien jaar geleden net op tijd voor kerst

Kids | Het is vandaag tien jaar geleden dat de film ‘Rise of the Guardians’ in de filmzalen verscheen. De film waarin figuren als de kerstman, de tandenfee en de paashaas de hoofdrollen spelen is een van de meest onderschatte werken van DreamWorks. Pickx legt uit waarom.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Animatiefilms van productiehuis DreamWorks (denk aan ‘Shrek’, ‘How to Train Your Dragon’ en ‘Kung Fu Panda’) doen het doorgaans goed aan de kassa, maar dat was niet zozeer het geval voor ‘Rise of the Guardians’. De film was geen complete financiële flop, maar was wel een van de minst opbrengende films van DreamWorks in zijn tijd. De prent bleef grotendeels onder de radar omdat die op hetzelfde moment in de zalen kwam als kleppers zoals ‘Skyfall’ en ‘The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2’, de laatste in de immens populaire franchise. Maar de recensies waren wel positief, dus in de loop der jaren ontstond rond de film een trouwe fanbasis. Fans maken er werk van om de film rond de feestdagen van onder het stof te halen.

Dat is niet toevallig, want die feestdagen en de figuren die eraan verbonden zijn, spelen de hoofdrollen in deze film. Jack Frost (de verpersoonlijking van de winter), Nicholas St. North (ofwel de kerstman zelve), E. Aster Bunnymund (beter bekend als de paashaas), Toothiana (de tandenfee) en Sanny the Sandman (het zandmannetje) slaan de handen in elkaar om Pitch, de boeman, tegen te houden. Hij heeft een sinister plan om de kinderen van de wereld te terroriseren met nachtmerries.

Superhelden voor de hele familie

Geen Spider-Man of Superman, maar dit is onmiskenbaar een superheldenfilm. Terwijl andere filmstudio’s hun superhelden steeds meer in de realiteit en echte wetenschap grondden, sloeg DreamWorks de weg van het fantastische in. Magische portalen naar andere werelden waar Doctor Strange jaloers op zou zijn, konijnenpijpen die eender wie eender waar kunnen brengen en uiteraard een bombastische slechterik die verslagen moet worden – de vergelijkingen met de grootste superheldenfranchises ter wereld zijn niet veraf.

Zoals wel vaker het geval is bij films van DreamWorks, heeft ‘Rise of the Guardians’ zowel voor kinderen als voor ouders wat te bieden. Zo valt er zeker te genieten van de kwaliteit van de animatie die de studio aflevert. Het oog voor detail zit in elke scène en de diverse visuele stijlen in de werelden die de vijf “Guardians” bezoeken zijn stuk voor stuk indrukwekkend.

Tot slot valt ook de cast niet te versmaden. In de originele Amerikaanse versie gingen de hoofdrollen naar kleppers als Chris Pine, Jude Law, Alex Baldwin, Hugh Jackman en Isla Fisher. In de Vlaamse versie, die als titel ‘De Vijf Legendes’ draagt, spraken Sean Dhondt (Jack Frost), Sofie Van Moll (de tandenfee), Axel Daeseleire (de paashaas), Gene Bervoets (de kerstman) en Jenne Decleir (de boeman) die stemmen in.

‘Rise of the Guardians’/’De Vijf Legendes’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top