5 dingen die je nog niet wist over 'Tangled', de film over Rapunzel

Kids | In 2010 kwam een van de meest geliefde Disneyfilms ooit uit: 'Tangled'. De film werd gebaseerd op het gelijknamige sprookje van Grimm en liet ons kennismaken met een paar fantastische personages. Maar zelfs als grootste fan zijn er vast nog steeds dingen die je niet wist over dit meesterwerk en Pickx is hier om ze te verklappen. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vuurwerk

Als er één scène in 'Tangled' is die ons altijd zal blijven ontroeren, dan is het wel die met de lantaarns. Elk jaar kijkt Rapunzel vanuit haar toren in gevangenschap naar de lantaarns in de lucht. Eenmaal vrij heeft ze maar één idee voor ogen: ze van dichtbij bekijken. Ze weet niet dat deze lichtjes aan haar zijn opgedragen, en speciaal daarom opgelaten worden op haar verjaardag. Ze heeft een magisch moment met Flynn Rider als ze het schouwspel bekijken vanuit een boot op het water. Deze lantaarns hebben dus een heel bijzondere betekenis en je zou je de film niet zonder kunnen voorstellen. En toch: Disney aarzelde om vuurwerk als symbool te gebruiken in plaats van lantaarns. Een idee dat gelukkig werd verworpen.

De stemmen van 'Frozen'

In 'Tangled' wordt de stem van het hoofdpersonage ingesproken door Mandy Moore in de originele versie, en door Deborah De Ridder in het Vlaams. Een belangrijke castingkeuze, want dit is een film met liedjes! Maar wist je dat andere actrices auditie hadden gedaan voor de rol? Kristen Bell en Idina Menzel, respectievelijk de stemmen van Anna en Elsa in 'Frozen', wilden ook graag de stem van de langharige prinses inspreken. Die rol hebben ze dus niet gekregen, maar jaren later maakten ze zelf deel uit van een ware Disney hitfilm.

Flynn Rider en Pascal

Zoals we weten, heeft elk script dat bestaat een eerste versie, die vaak maar weinig lijkt op de uiteindelijke plot. Dat is ook het geval in 'Tangled', een film waarin twee centrale personages zelfs niet voorkwamen in dat eerste script' Flynn Rider was oorspronkelijk bedoeld als boer, maar werd later een avontuurlijke dief. Hij is geïnspireerd door iconische popcultuurfiguren: Han Solo en Indiana Jones. Hetzelfde geldt voor Pascal, de kameleon die Rapunzels beste vriend is: hij had een eekhoorn moeten zijn!

Geïnspireerd door de Mont Saint-Michel

Rapunzel weet het niet, maar ze is eigenlijk een prinses. Vanuit haar toren kijkt ze neer op het kasteel en de animatiefilm geeft ons prachtige beelden van het koninkrijk en de lantaarns. Dit adembenemende landschap is eigenlijk geïnspireerd op een omgeving die we goed kennen! De makers van 'Tangled' vonden hun muze in Frankrijk, en meer bepaald in de Mont Saint-Michel. Het sprookjeskasteel van Rapunzel komt inderdaad rechtstreeks uit dit Franse toeristenmekka.

Duurste animatiefilm

Tot op heden is 'Tangled' nog steeds de duurste animatiefilm van Disney. Hoewel hij in 2010 werd uitgebracht, werd hij nog door geen enkele andere film overtroffen. De film kostte niet minder dan 260 miljoen dollar, wat kan worden verklaard door de gebruikte technologieën, maar ook door de productietijd. 'Tangled' wordt direct gevolgd door 'Toy Story 3', dat 200 miljoen kostte, en vervolgens door 'Monster University' voor dezelfde prijs.

Ontdek 'Tangled' op Disney+ via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top